Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sovepiller øker faren for demens med 50 prosent

Vival, Valium og Stesolid virker kanskje beroligende, men pillene har en farlig bivirkning.

FORSTYRRER HJERNEN: Forskerne tror sovepillene forstyrrer de kjemiske forbindelsene i hjernen. Illustasjonsfoto: Colourbox
FORSTYRRER HJERNEN: Forskerne tror sovepillene forstyrrer de kjemiske forbindelsene i hjernen. Illustasjonsfoto: Colourbox Vis mer

Forskere ved Harvard University og Universitetet i Bordeaux knytter nemlig legemidler som inneholder benzodiazepiner til en økt risiko for demens.

I en ny studie oppdaget forskerne at eldre over 65 år som hadde tatt medisiner med benzodiazepiner i løpet av de siste 15 årene, hadde 50 prosent økt risiko for å utvikle demens.

Tall fra Legemiddelverket viser at hele 569 000 nordmenn fikk benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler i 2011.

Forstyrrer hjernen Medisinene fungerer ved at de endrer måten meldinger blir overført til hjernene på, og de har en beroligende effekt. I tillegg tror forskerne bak studien at pillene forstyrrer de kjemiske forbindelsene i hjernen, som kan være årsaken til demens.

- Vi vet fra tidligere studier at de som bruker disse pillene har en økt risiko for å utvikle demens, men vi vet foreløpig ikke nok om årsaken, sier førsteamanuensis Tor Atle Rosness ved Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse.

Han forteller at svært mange eldre bruker medisiner med benzodiazepiner også her hjemme.

- Disse medisinene er utbredt også i Norge, og særlig på sykehjem og blant eldre. I utgangspunktet bør man være forsiktig med å ta piller som inneholder benzodiazepiner, spesielt når man er i risikogruppen for å utvikle demens. De skal ikke brukes til langvarig behandling, selv om mange eldre dessverre gjør nettopp det, sier Rosness.

Betydelig høyere risiko Studien, som har gått over 20 år og ble publisert i British Medical Journal denne uken, hadde 1063 deltakere over 65 år.

GODT BRUKT: - Disse medisinene er utbredt også i Norge, sier Tor Atle Rosness ved Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse. Illustrasjonsfoto: Courbox
GODT BRUKT: - Disse medisinene er utbredt også i Norge, sier Tor Atle Rosness ved Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse. Illustrasjonsfoto: Courbox Vis mer

Ingen av deltakerne hadde i utgangspunktet demens, og ingen av dem gikk på medisiner som inneholdt benzodiazepiner.

Etter 15 år fant forskerne ut at av hundre deltakere ville 3.2 utvikle sykdommen uten å gå på medisiner. Blant de som gikk på medisinene var tallet betydelig høyere — 4,8 per hundre ville få demens.

Professor Tobias Kurth, som jobber sammen ved Harvard University School of Public Health og University of Bordeaux, uttalte at: «Disse stoffene kan potensielt være meget farlige», ifølge Daily Mail.

Oppsiktsvekkende funn Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, mener funnene er oppsiktsvekkende.

- Denne studien tyder på at langtidsbruk av benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler kan gi en økning i risikoen for demens på 50 prosent. Hvis dette er riktig, er det et oppsiktsvekkende funn som kan få betydning for bruken av disse legemidlene i framtida, sier han.

Madsen mener vi trenger mer forskning.

- Funnene bør bekreftes av flere studier før vi trekker en endelig slutning, men inntil vi vet mer er denne studien enda en grunn til å minne om at disse legemidlene er ment til kortvarig behandling av angst, uro og søvnvansker. De er ikke ment for langvarig, sammenhengende bruk, sier han.

Ingen grunn til panikk Forskerne ved Harvard er ikke de første som påviser en sammenheng mellom bruk av sovemedisiner og økt risiko for demens. Flere andre studier har konkludert med at pillene har uheldige bivirkninger (se faktaboks).

Til tross for funnene mener Professor Kurth det ikke er grunn til panikk. Han understreker at medisinene har sine fordeler, og at de har god effekt dersom man bruker dem slik de er ment å brukes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media