Sovepiller øker faren for demens med 50 prosent

Vival, Valium og Stesolid virker kanskje beroligende, men pillene har en farlig bivirkning.

FORSTYRRER HJERNEN: Forskerne tror sovepillene forstyrrer de kjemiske forbindelsene i hjernen. Illustasjonsfoto: Colourbox
FORSTYRRER HJERNEN: Forskerne tror sovepillene forstyrrer de kjemiske forbindelsene i hjernen. Illustasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forskere ved Harvard University og Universitetet i Bordeaux knytter nemlig legemidler som inneholder benzodiazepiner til en økt risiko for demens.

I en ny studie oppdaget forskerne at eldre over 65 år som hadde tatt medisiner med benzodiazepiner i løpet av de siste 15 årene, hadde 50 prosent økt risiko for å utvikle demens.

Tall fra Legemiddelverket viser at hele 569 000 nordmenn fikk benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler i 2011.

Forstyrrer hjernen Medisinene fungerer ved at de endrer måten meldinger blir overført til hjernene på, og de har en beroligende effekt. I tillegg tror forskerne bak studien at pillene forstyrrer de kjemiske forbindelsene i hjernen, som kan være årsaken til demens.

- Vi vet fra tidligere studier at de som bruker disse pillene har en økt risiko for å utvikle demens, men vi vet foreløpig ikke nok om årsaken, sier førsteamanuensis Tor Atle Rosness ved Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse.

Han forteller at svært mange eldre bruker medisiner med benzodiazepiner også her hjemme.

- Disse medisinene er utbredt også i Norge, og særlig på sykehjem og blant eldre. I utgangspunktet bør man være forsiktig med å ta piller som inneholder benzodiazepiner, spesielt når man er i risikogruppen for å utvikle demens. De skal ikke brukes til langvarig behandling, selv om mange eldre dessverre gjør nettopp det, sier Rosness.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer