«Spaghetti alle vongole» - så enkelt er det å lage den italienske klassikeren

Super sommermat på under 20 minutter.

Det er ikke alle gode retter du spiser på ferie som lar seg gjenskape når du kommer hjem.

«Spaghetti vongole» er en av dem. I hvert fall om du er purist.

For de saftige små, men kjøttfulle og smaksrike italienske vongole-skjellene er ikke så lett å få fatt i her hjemme.

Vongole er nemlig ikke hjerteskjell, slik det står i de aller fleste oppskriftene, men teppeskjell. Og teppeskjellene finner man kun sporadisk langs norskekysten, ifølge Miljølære.no.

Heldigvis er det lov å jukse litt - og det gjør vi så gjerne med denne italienske klassikeren. Det er bare å bruke hjerteskjell.

For selv om de ser litt annerledes ut, smaker våre norske hjerteskjell så godt at vi nesten ikke savner de italienske vongole-skjellene.

Syv ting du bør ha på lur om du liker å lage italiensk mat

Gourmet på under 20 minutter

Det er mange som vegrer for å lage mat med sjømat, fordi de tenker at det er komplisert eller tidkrevende. Det er det ikke. Skjell er perfekt fastfood, og de skal sjelden være mer enn et par minutter på komfyren.

SPAGHETTI VONGOLE: Den italienske klassikeren blir minst like god med norske hjerteskjell, men bruk gjerne teppeskjell om du finner dem der du bor. Illustrasjonsfoto: WITTAYA CHANGKAEW / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
SPAGHETTI VONGOLE: Den italienske klassikeren blir minst like god med norske hjerteskjell, men bruk gjerne teppeskjell om du finner dem der du bor. Illustrasjonsfoto: WITTAYA CHANGKAEW / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer

I videoen over viser Urban Foodz-kokk Bård Greni hvordan du damper hjerteskjell.

Under finner du Andreas Viestads oppskrift på Linguine alla vongole, så kan du prøve selv.

Linguine er en litt tykkere og flatere variant av spaghetti, men du kan fint bruke spaghetti også, det pleier vi å gjøre når vi lager vongole hjemme. Vi har også i litt hakket persille før vi damper skjellene, på toscansk vis, men dette er ikke nødvendig.

TIPS: Har du noen godt modne tomater eller cherrytomater, skjær dem i små biter og ha oppi gryten før du damper skjellene for litt ekstra sødme i sausen.

Smart når du plukker skjell selv

Du får kjøpt hjerteskjell i fiskedisken eller hos fiskehandler, og disse skal være helt trygge å spise.

Hjerteskjell finner du på sandbunn langs store deler av kysten, se etter gamle tomme skjell på stranden. Friske skjell ligger stort sett litt ned i sanden, så her må du grave litt.

Sanker du selv, er det greit å følge Mattilsynets blåskjellvarsel, da det er de samme algene som gjør blåskjell og hjerteskjell giftige.

Dette bør du kunne om du vil plukke skjellene selv.

Når du har plukket skjellene kan det lønne seg å la dem ligge et døgn eller to i vann slik at de kvitter seg med sand før du spiser dem.