ALTEA:  Norske Åge Folkestad byr på flamenco på restauranten Casa Vital i Alteas gamleby en vanlig søndag formiddag, Christina Rico spiller klassisk spansk musikk, mens lille Asianna (til høyre ) har pyntet seg med flamencokjole før hun skal opptre. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
ALTEA: Norske Åge Folkestad byr på flamenco på restauranten Casa Vital i Alteas gamleby en vanlig søndag formiddag, Christina Rico spiller klassisk spansk musikk, mens lille Asianna (til høyre ) har pyntet seg med flamencokjole før hun skal opptre. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

Spanias vakreste by

Den lille spanske byen Altea på Costa Blanca regnes som en av verdens vakreste byer.

||| COSTA BLANCA (Dagbladet): - Byen har alle muligheter, sier Asle Anfinnsen (27). Nordmannen er billedkunstner, og har bodd i mange byer. Men foretrekker Altea.

- Skulle jeg stifte familie og velge hvor jeg ville bo ville det bli Altea.

Asle sammenlikner byen med Bergen, hvor han også har bodd. Byen ligger ved havet, og er omgitt av sju fjell.

Men en vesentlig forskjell er at det er like mange soldager i Altea, som det er regndager i Bergen, smiler den solbrune nordmannen. Her kan du gå i fjellet om morgenen, avslutt dagen på stranda . Leie båt eller bil og se seg rundt. Feste. Gå i gallerier. Byen er delt i tre områder, strandpromenaden, sentrum og kirkeplassen oppe i gamlebyen. Alle fulle av koselige små spisesteder og barer. Det er ikke mer enn ti minutter å gå til noe.

Altea har tiltrukket seg kunstnere helt fra 70-tallet. Mange norske kunstnere har bosatt seg i byen som er kjent for den spesielle blåfargen. Altea-blå som taket på kirken. Hemingway elsket Altea. Cornelis Vreeswijk har skrevet en sang om den og Josh Rouses musikkvideo «Quiet Town». Kunstneren Astri Eidseth Rygh - hun som designet verdensegget til åpningsseremonien på Lillehammer - er en av de norske kunstnerne som bor i Altea.

Mest lykkelig
- Det er her jeg er mest lykkelig. Sier 27-åringen Asle, født samme dag som Picasso, hadde han aldri hadde drømt om å bli kunstner. Til tross for at han vant drøssevis av tegnekonkurranser hjemme i Askim. Asle endte i nabobyen Alfaz del Pi, foreldrene startet firmaet Spaniaservice som leier ut ferieboliger til nordmenn.

KUNSTNERBYEN: Denise Serranos fra Columbia viser fram et ferskt maleri i hovedgata Calle Mayor. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
KUNSTNERBYEN: Denise Serranos fra Columbia viser fram et ferskt maleri i hovedgata Calle Mayor. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Asle forteller at det er på Costa Blanca er mange eldre nordmenn som gjør minimalt for å lære seg spansk og integrere seg. Isteden har de startet norskkurs for spanjoler!

Men det er også mange entusiastiske ildsjeler som realiser drømmene sine her nede.

- Mye takket være innflytterne og pengene de legger igjen, er distriktet så flott og velbevart.

Atelieret
Vi følger med til Asles galleri. Et nedrivingshus som har stått tomt i over 20 år. Asle ryddet, vasket, malte og nå stiller han ut der. Kommunen vet om det og naboene er storfornøyde.

Utenfor huset mater gammel dame byens villkatter. Galleriet heter derfor «De åtte katters Galleri». Han legger ut bildene på Facebook så folk kan bestille direkte hos ham.

Kunstnerbyen
Vi går ned Calle Mayor, den brosteindekkede hovedgata. Der står Charlos Rojas og passer keramikkbutikken Els Ceramistes. Han finner fram Grieg og setter på Solveigs sang når han får høre at det er norsk besøk. Mens vi klarer å overtale Danise Serranos fra Colombia til å stikke opp i hennes i hennes atelier og hente det maleriet hun holder på med akkurat nå.

KIRKEN;   Mariluz og Gines foran  kirken La Iglesia del Virgen del Consuelo, med de berømte blå kuplene. Toto:JOHN TERJE PEDERSEN
KIRKEN; Mariluz og Gines foran kirken La Iglesia del Virgen del Consuelo, med de berømte blå kuplene. Toto:JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Asle kjenner alle i kunstnerbyen. Han får klem av sigøynerkongen Emilio, som sitter utenfor huset sitt med plakat om at huset er til salgs. Og byr Asle på en sigar, en av de ytterst få som får den æren.

Kulturmøte
Videre til Casa Vital. En restaurant med byens flotteste utsikt. Men også et kultursenter for møte mellom det norske og det spanske. Mat, kultur, musikk.

- Jeg flyttet hit til Spanias vakreste by Altea, fra Norges vakreste by Ålesund, sier Åge Folkestad.

Læreren fant seg rette da han kom til den lille byen med de hvitkalkede husene.

Åge kjøpte et falleferdig privathus som hadde stått til salgs i fem år. Han gjorde det om til Alteas minste tapasbar for 10 år siden. I august kan han ferie 10 års jubileum i den anerkjente restauranten.

Åge er blitt så glad i Altea at han oppkalte datteren etter byen, Thea.

KJENNER ALLE:  Sigøynerkongen  Emilio byr Asle Anfinnsen fra Askim på en sigar. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
KJENNER ALLE: Sigøynerkongen Emilio byr Asle Anfinnsen fra Askim på en sigar. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Det er en varm søndag i Altea, sola stråler fra skyfri himmel, Casa Vital byr på klassisk spansk gitarkonsert med Christina Rico ute på den fullsatte restaurantterrassen. Mens sjefen sjøl, Atle byr på en gjesteopptreden med flamenco under den skyfrie vårsola.

Magisk møte
Altea er også et viktig turistreisemål for spanske turister. De strømmer på i busslaster opm formiddagene. Foran Alteas berømte kirke med de to glaserte blå kuplene, inspirert av araberne som en gang bodde i byen møter vi Mariluz Esteso og kjæresten Gines fra Elche. De er opptatt av hverandre den flotte vårdagen. Selv sier de at de ble helt betatt av denne vakre byen.

Ei uke seinere får vi en melding fra dem:

- Vi ble så betatt, at nå planlegger vi å gifte oss i den vakre kirken. Send oss flere kyssebilder, skriver det betatte paret.

Alt kan skje i Altea.

.

KUNSTNEREN:  Her er den norske kunstneren Asle Anfinnsens atelier, bildene viser han fram på facebook. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
KUNSTNEREN: Her er den norske kunstneren Asle Anfinnsens atelier, bildene viser han fram på facebook. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer