Norgesferie:

Spår brennmanetsommer

Dette skal du gjøre dersom uhellet er ute.

Het sommer: Det ligger an til å bli en av de verste brennmanetsomrene på lang tid. Det kommer badegjestene til å merke. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Het sommer: Det ligger an til å bli en av de verste brennmanetsomrene på lang tid. Det kommer badegjestene til å merke. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det kunne ikke blitt mer ubeleilig. Samtidig som nordmenn skal tilbringe feriene i Norge varsles det også en av de heteste brennmanetsomrene på mange år.

- Det ser ut til å bli en riktig heftig brennmanetsommer, sier forsker Anders Jelmert ved Havforskingsinstituttet.

Manetsommer kysten rundt

- Vi vet dessverre ikke hvorfor det blir slike topp-år for brennmaneter, fordi vi ikke har klart å finne noen spesielle kjennetegn verken i forhold til matforhold eller klimatiske forhold. Både i Oslofjorden, Skagerrak, langs Sørlandet og til Boknafjorden i Rogaland har vi gjort observasjoner av svært mye brennmaneter og glassmaneter hittil i år. Og med havstrømmene vi har langs kysten er det grunn til å tro at dette vil spre seg oppover hele norskekysten, sier Jelmert, og fortsetter:- Det er selvsagt vanskeligere å spå om fremtiden enn om fortiden, men alt tyder på at vi kan spå en manetsommer i år. Med et betydelig større antall maneter i sjøen enn vi er vant til.

Dette liker maneten

- Brennmaneten trives ikke så godt i varmt vann, så når havoverflata varmes opp av mye sol og lite vind så vil brennmaneten trekke ned mot bunnen. Men det skal ikke mer enn et lavtrykk og vind tid for at temperaturen i sjøen synker, og da dukker gjerne brennmaneten opp i de vannsjiktene vi liker å bade i. Det tar lengre tid å bli kvitt den enn det tar å få den på besøk, sier Jelmert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.