Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Norgesferie:

Spår brennmanetsommer

Dette skal du gjøre dersom uhellet er ute.

Het sommer: Det ligger an til å bli en av de verste brennmanetsomrene på lang tid. Det kommer badegjestene til å merke. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Het sommer: Det ligger an til å bli en av de verste brennmanetsomrene på lang tid. Det kommer badegjestene til å merke. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

(Dagbladet): Det kunne ikke blitt mer ubeleilig. Samtidig som nordmenn skal tilbringe feriene i Norge varsles det også en av de heteste brennmanetsomrene på mange år.

- Det ser ut til å bli en riktig heftig brennmanetsommer, sier forsker Anders Jelmert ved Havforskingsinstituttet.

Manetsommer kysten rundt

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

- Vi vet dessverre ikke hvorfor det blir slike topp-år for brennmaneter, fordi vi ikke har klart å finne noen spesielle kjennetegn verken i forhold til matforhold eller klimatiske forhold. Både i Oslofjorden, Skagerrak, langs Sørlandet og til Boknafjorden i Rogaland har vi gjort observasjoner av svært mye brennmaneter og glassmaneter hittil i år. Og med havstrømmene vi har langs kysten er det grunn til å tro at dette vil spre seg oppover hele norskekysten, sier Jelmert, og fortsetter:
- Det er selvsagt vanskeligere å spå om fremtiden enn om fortiden, men alt tyder på at vi kan spå en manetsommer i år.
Med et betydelig større antall maneter i sjøen enn vi er vant til.

Dette liker maneten

- Brennmaneten trives ikke så godt i varmt vann, så når havoverflata varmes opp av mye sol og lite vind så vil brennmaneten trekke ned mot bunnen. Men det skal ikke mer enn et lavtrykk og vind tid for at temperaturen i sjøen synker, og da dukker gjerne brennmaneten opp i de vannsjiktene vi liker å bade i. Det tar lengre tid å bli kvitt den enn det tar å få den på besøk, sier Jelmert.

- Ikke siden 90-tallet har vi hatt så store forekomster av glassmanet som det vi ser i år. Heller ikke her vet vi årsaken. Men vi ser at det er rekordmange av dem. Glassmaneten kan man også brenne seg på, men i mye svakere grad enn glassmanet. Får man den på lepper eller i øyet så vil man imidlertid kjenne at det svir.

Nytte og ugagn

- Er brennmanet og glassmanet nyttig for noen?

- Jada, de er en del av økosystemet. Når de dør synker de til bunns og blir til mat for de dyrene som lever der.
Men for oss mennesker er de stort sett til bry. For badegjester kan de skape alt fra ufarlige men smertefulle møter til allergisjokk.
I tillegg kan den være til store problemer for oppdrettsnæringen, sier Jelmert, som tror at også Norskekysten kan få besøk av maneten «Portugisisk krigsskip», som foreløpig bare trives i varmere strøk.
-Dersom klimaet endrer seg videre i en varmere retning vil vi trolig få dem også her. «Portugisiske krigsskip» har mye giftigere tentakler enn brennmaneten vi har i Norge i dag, forteller Jelmert.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 22.08.2012 BRENT AV MANETER: Diana Nyad (62) forklarer hvordan brennmaneter stoppet forsøket hennes på å svømme fra Cuba til Florida etter 41 timer i vannet. Video: REUTERS Vis mer

Pass på dette

- Ublide møter med brennmanet i Norge er som oftest mer ubehagelige enn farlige. Den vanlige gulrøde brennmaneten, Cyanea capillata, finnes langs hele norskekysten, sier Helga Ruus Lorentzen, seniorrådgiver ved Giftinformasjonen i Folkehelseinstituttet

- De hyppigste symptomer etter kontakt med brennmaneter er lokale hudreaksjoner som blemmer, hevelse, rødhet og smerte. Andre symptomer som uvelhet, kvalme, muskelsmerter, tungpust, allergiske- eller overfølsomhetsreaksjoner kan forekomme, men er mer sjeldne. Det er særlig i tilfeller der barn er brent over et større område av kroppen skal man være oppmerksomme på, sier Ruus Lorentzen.

Dette er lurt å vite

Vakker, men uønsket: Brennmaneten er i ferd med å innta norske badestrender. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Vakker, men uønsket: Brennmaneten er i ferd med å innta norske badestrender. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Å få brennmanettråder i øyet kan gi alvorlige øyereaksjoner, med kraftig brennende smerte, tåreflod og lysømfintlighet. Da er det viktig å skylle med lunkent, rennende vann og myk stråle i ca. 20 minutter. Det kan imidlertid bli store smerter i øyet og da bør man kontakte lege/legevakt for oppfølging, fortsetter hun.
Og her finner du gode råd for hva du skal gjøre hvis du blir brent av manet i sommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!