Spår tidenes sydenboom etter to dårlige norske somre

Men nordmenn reiser også mer i Norge

SOL OG VARME: Nordmenn vil ha mer sol og varme slik som her på Tenerife, ifølge en brukerundersøkelse på Reisefeber.no. Foto: Geir Bølstad/Dagbladet
SOL OG VARME: Nordmenn vil ha mer sol og varme slik som her på Tenerife, ifølge en brukerundersøkelse på Reisefeber.no. Foto: Geir Bølstad/DagbladetVis mer

(Dagbladet): Nordmenn vil reise enda mer i 2011.

I en undersøkelse gjennomført blant brukerne av reisetjenesten Reisefeber.no i januar 2011, svarer 42 prosent at de vil reise mer i 2011 enn i 2010.

Så mange som 48 prosent svarer de vil reise like mye i år som i fjor, mens 7 prosent vil reise mindre, skriver Reisefeber i en pressemelding.

Totalt 6721 personer svarte på undersøkelsen.

Vil ut og fly Det er utenlandsreiser som øker mest, og da først og fremst weekendturer til storbyer:

- Ikke bare er det blitt billigere å reise til byer som London, Paris og New York, det er også billigere å bo, spise og shoppe der enn det var på samme tid i fjor, sier salgsdirektør for Reisefeber Skandinavia, Lena Wennerstein i pressemeldingen.

Sola bestemmer Det er likevel sola som i stor grad avgjør hvor vi velger å feriere.

BIG BEN: Reiseoperatørene forventer også en vekst i storbyferier i 2011. Foto: TOM HEVEZI/AP/SCANPIX
BIG BEN: Reiseoperatørene forventer også en vekst i storbyferier i 2011. Foto: TOM HEVEZI/AP/SCANPIX Vis mer

Så mange som 59 prosent valgte klima som en av de tre faktorene som avgjør hvor de vil reise.

Alternativet kultur og mennesker sto på listen til 51 prosent av de 6173 som svarte på spørsmålene i denne delen av brukerundersøkelsen.

Respondentene ble også spurt om de kunne plukke ut de tre aktivitetene de kan tenke seg mest i ferien.

Hele 68 prosent av de spurte ville bade og sole seg.

Ikke langt etter kom sightseeing, som sto som et av tre alternativer til 62 prosent av respondentene.

NORGESFERIE: Nordmenn reiser generelt mer. Det er ingen motsetning mellom at flere ferierer i utlandet samtidig med en vekst i antall norske turister i Norge, mener Innovasjon Norge. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
NORGESFERIE: Nordmenn reiser generelt mer. Det er ingen motsetning mellom at flere ferierer i utlandet samtidig med en vekst i antall norske turister i Norge, mener Innovasjon Norge. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer

Drøye halvparten synes det er viktig å kunne slappe av. Fem prosent hadde ski som en av de tre viktigste alternativene.

- Gir opp norsk sommer Daglig leder hos konkurrenten Restplass.no, Jason Eckhoff, kjenner seg godt igjen tallene:

- Det er veldig forenlig med det inntrykket vi har etter å ha snakket med våre kunder. Folk ringer og spør om hvor det er varmt nå, og de er også opptatt av pris, sier han til Dagbladet.

Behovet for å reise blir større og større etter at mange nordmenn har opplevd to dårlige somre på rad. Det er nå et stort behov for sol og velvære, mener Eckhoff:

- Vi nordmenn vil iallefall sikre oss noen uker med sol og sommer, og gir opp den norske sommeren i større grad, hevder han.

Forventer rekordsommer Etter å ha hentet seg inn igjen etter finanskrisen, opplever nå alle de store reiseaktørene en kraftig oppgang i antall solgte reiser, forteller Eckhoff.

Når det i tillegg har vært lange perioder med sprengkulde siden november, er han ikke i tvil om at sommeren 2011 vil gå inn i historien som tidenes beste sommer for reiseoperatørene.

- Salget øker kraftig. Vi i Restplass.no har opplevd en vekst på 20 prosent i januar og februar i år, mot januar og februar 2011, sier Eckhoff.

Bedre vil det bli tror den daglige lederen. Han forventer tidenes restplasssalg i mai, der du får reiser til godt under tusenlappen om du kan reise på rappen.

Flere reiser i Norge Men selv om tallene fra Reisefeber sier at nordmenn vil reise mer ut av Norge, farter det norske folk også mer innenfor landets grenser.

Per-Arne Tuftin som er direktør for reiseliv i Innovasjon Norge, opplevde en vekst blant reisende nordmenn i Norge både i 2009 og 2010. Det blir stadig mer populært å feriere i eget land, mener han: 

- De to siste årene har Helgeland og Lofoten gjort det bra, sier han, og tillegger NRK-serien Himmelblå litt av æren.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), viser at antall kommersielle gjestedøgn i 2010 var i underkant av 28,55 millioner - en økning på 2 prosent sammenlignet med 2009.

Av dette økte norske gjestedøgn med 1 prosent, og utgjør med det en markedsandel på 72 prosent av alle kommersielle gjestedøgn i Norge i året.

Reiser generelt mer Reisedirektør Tuftin har ingen tro på at nordmenn svikter den norske sommeren, til tross for at de siste har vært rimelig kjølige mange steder:

- Det er nok en drøm fra turoperatørene, humrer han.

For ifølge Innovasjon Norge er det ingenting som tyder på at nordmenn slutter å feriere i eget land selv om antall utenlandsturister stadig vokser.

Det er heller ingen motsetning mellom dette, for flere reiser nok både til utlandet og her hjemme i ferien, tror han:

- Ja, de gjør begge deler. Nordmenn reiser generelt mer igjen. Det som teller er ikke hvor du har vært, men hva du har opplevd, sier Tuftin til Dagbladet.

Hotell størst Av kommersielle overnattingsformer er hotell ifølge SSB størst, med en andel på 64 prosent.

I 2010 ble det registrert 18,4 millioner hotellovernattinger i Norge, noe som er en økning på 4 prosent fra året før. Norske gjestedøgn økte med 3 prosent, utenlandske økte med 8 prosent. 

Det er i ferieformål som er hovedårsaken til veksten i antall hotelldøgn blant nordmenn i Norge:

Ferie- og fritidsovernattinger økte med 7 prosent i 2010 sammenlignet med 2009, viser tallene fra SSB.

Hele 48 prosent av alle overnattinger på hotell var ferie- og fritidsrelaterte. Dette er en økning på 1 prosentpoeng fra 2009.

Antall overnattinger som var kurs- og konferanserelatert økte med 3 prosent, mens den yrkesrelaterte trafikken økte med 2 prosent.  

STORBY: Det har både blitt billigere å reise, bo, spise og shoppe i storbyer som Paris, hevder salgsdirektør for Reisefeber Skandinavia, Lena Wennerstein  Foto: LIONEL BONAVENTURE/AFP/SCANPIX
STORBY: Det har både blitt billigere å reise, bo, spise og shoppe i storbyer som Paris, hevder salgsdirektør for Reisefeber Skandinavia, Lena Wennerstein Foto: LIONEL BONAVENTURE/AFP/SCANPIX Vis mer