Du leser nå Dagbladet Pluss

Spår tredobling i demenstilfeller innen 2050

Seks gode råd til pårørende.

KOSTBART: Ifølge World Alzheimer Report 2013 koster demenssykdommer i dag samfunnet 3490 milliarder kroner på verdensbasis. I 2030 er kostnadene anslått å komme opp i nesten 6500 milliarder kroner. Foto: COLOURBOX
KOSTBART: Ifølge World Alzheimer Report 2013 koster demenssykdommer i dag samfunnet 3490 milliarder kroner på verdensbasis. I 2030 er kostnadene anslått å komme opp i nesten 6500 milliarder kroner. Foto: COLOURBOXVis mer

(Dagbladet): 35 millioner mennesker verden over lever i dag med demens. Innen 2030 er antallet antatt å dobles, og i 2050 er nummeret forventet å være oppe i 115 millioner, ifølge den nylig publiserte World Alzheimer Report 2013.

- Tallene er dystre og skremmende, og utsiktene er akkurat de samme for Norge. I tillegg vet vi at det er mange mørketall globalt, spesielt i u-land som ikke har mulighet til å føre en god oversikt, sier Tor Atle Rosness, postdoktor ved Helse og samfunn på Universitetet i Oslo.

Den største årsaken til økningen, er at vi stadig blir eldre.

- Hvis vi ser på hvordan vår levealder har økt siden 70-tallet, er det lett å regne seg til hvordan dette kommer til å utvikle seg. En annen grunn til utviklingen er at det fanges opp stadig flere tilfeller. De siste 10 til 15 åra har forskerne funnet fram til stadig flere markører som gjør det enklere å stille en diagnose, sier Jørund Aresvik, psykologspesialist ved Akershus Universitetssykehus, som også er bidragsyter i boka «Demens — Den nye folkesykdommen».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.