Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Spar tusener på å droppe linsene

Laseroperasjon kan lønne seg i det lange løp.

RASKT UNNAGJORT: På halvannen time er de fleste pasientene inn og ut fra Argusklinikken etter laseroperasjon. Foto: Torbjørn Berg
RASKT UNNAGJORT: På halvannen time er de fleste pasientene inn og ut fra Argusklinikken etter laseroperasjon. Foto: Torbjørn Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Laseroperasjoner som vi gjør i dag, er helt annerledes enn for fem eller ti år siden. Det har vært en vanvittig utvikling drevet av industrien, sier medisinsk leder og øyelege Willy Pettersen ved Argusklinikken.

Det utføres omtrent 9000 operasjoner årlig i Norge. Med siste generasjon laserbehandling tar inngrepet under en halvtime. Du kan også spare mange tusenlapper i forhold til å bruke kontaktlinser, selv med den dyreste metoden.

- Etter 20 minutter på operasjonsbordet er begge øyne operert. Dagen etter er synet 95 prosent, så man kan både kjøre bil og dra på jobb, sier Alexander Skau, overlege ved øyeavdelingen Nordlandssykehuset og leder av Norsk Oftalmolgisk Forening.

40 sekunder - Laser er en velprøvd behandling over 20 år med suksessfaktor globalt på over 95 prosent. Med gode instrumenter og lasermaskiner er dette i dag et godt og trygt alternativ for mange mennesker som ikke ønsker å bruke briller eller linser i det daglige, sier Skau.

- Som ved all kirurgi foreligger det en operasjonsrisiko, men denne er veldig liten med dagens teknologi, sier Skau.

LASER: Her demonstrerer medisinsk leder Willy Pettersen og assistenten Katrine Enge-Torp hvordan pasient Anders T. Antonsen dagen før ble operert med metoden IntraLase på det ene øyet.
Foto: Torbjørn Berg
LASER: Her demonstrerer medisinsk leder Willy Pettersen og assistenten Katrine Enge-Torp hvordan pasient Anders T. Antonsen dagen før ble operert med metoden IntraLase på det ene øyet. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Det kommer stadig ny teknologi på markedet, i dag finnes det mange typer på det norske markedet. I 2008 kom IntraLase/IntraLASIK, der operasjonen tar rundt 20 sekunder på hvert øye.

Kan forandre seg Noen kan oppleve over- eller underkorrigering, at de kan ha litt styrke igjen etter operasjonen. Andre kan merke at synet svekkes etter noen år.

- Stabiliteten er noe avhengig av utgangsstyrken på øynene og om man er langsynt eller nærsynt i utgangspunktet. Ved større styrker kan man se en lett tilbakegang over år, sier Skau.

Pettersen i Argus oppgir at omtrent en av 20 opplever at synet går tilbake. De tilbyr etterkorreksjon gratis til de som trenger det.

Får alderssyn - Hvis du tar operasjon som 20-åring, er sjansen stor for at du for eksempel blir mer nærsynt fram til du er 30, sier Pettersen.

Man slipper heller ikke unna alderssynet selv om man er operert.

- Det er svært viktig å merke seg er at alderslangsynthet og behovet for lesebriller i utgangspunktet vil være tilstede hos de fleste over 45-50 år, også etter en laserbehandling. Dette skyldes vanlig aldersforandringer i linsen inne i øyet som etter hvert gir mindre fokusevne på nært hold, sier Skau i Norsk Oftalmologisk Forening.

Prisene på ulike laserbehandlinger varierer fra under 10 000 per øye til 22 500 per øye for de forskjellige metodene. I andre land kan det være enda billigere, men Pettersen i Argus mener man ikke bør dra til utlandet for laseroperasjon.

- Det kan hende man ikke får helt godt syn, og det er risiko for infeksjon i land med en annen bakterieflora, sier han.

Kirurg testet på seg selv Hvordan skal man finne ut hvilken behandling som er riktig? De to hovedtypene laserbehandling behandler enten overflaten av hornhinnen, eller løfter bort en del av den for å forme hornhinnen dypere nede (LASIK).

Daglig leder Jan Guldahl ved Trondheim Øyelegesenter opererte selv begge øynene i forrige måned. Det høyre øyet ble operert med overflatebehandlingen LASEK, og noen dager seinere opererte han det venstre øyet med nye IntraLASIK.

- Jeg anbefaler ikke overflatebehandling, men ville prøve det selv. Jeg hadde vondt og spiste smertestillende i en uke. Man må regne med å være borte fra jobb en ukes tid, og synet blir ikke bra før 2-3 uker etter operasjon, sier han.

Han mener IntraLASIK, som bruker laser til å kutte i hornhinnen, er den beste metoden på markedet.

- Man slipper det mekaniske kuttet i hornhinnen som ved tradisjonell LASIK. Man slipper også ubehaget ved overflatebehandlinger, mulig arrdannelse og at det tar litt tid å få perfekt syn, sier Guldahl.

Uenige om metode Ikke alle er enige i hvilken metode som er best. Aleksandar Stojanovic, kirurg ved SynsLaser, er blant dem som mener overflatebehandling er et bedre valg.

- Vi jobber aktivt med å perfeksjonere denne typen behandling, fordi du slipper å kutte i hornhinnen, noe som kan være en kilde til komplikasjon etter operasjonen. «Lokket» man skjærer bort ved LASIK svekker varig hornhinnens struktur, som kan føre til utposing og alvorlig hornhinnesykdom, lokket kan forskyve seg eller rynkes, hornhinne-hudlaget kan vokse under det og den kan forårsake varig tørre øyne, sier han.

KAN GÅ TILBAKE:  Hvis du tar operasjon som 20-åring, kan du bli mer nærsynt fram til du er 30, sier Willy Pettersen.   Foto: Torbjørn Berg
KAN GÅ TILBAKE: Hvis du tar operasjon som 20-åring, kan du bli mer nærsynt fram til du er 30, sier Willy Pettersen. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Han sier de nyere laserne for overflatebehandling etterlater seg mye glattere overflate, som fører til raskere tilheling og gir mindre smerter enn de eldre typene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!