Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Spar tusener på flybilletten med dette trikset

Hvis du er villig til å gi litt tid.

UNDERHOLDNING: Julejenter på skøyter, en engel på stylter og en røslig nissefar er typisk nederlandske Schiphol i desember. Det gjelder å holde godt på lommeboka, så ikke pengene du spare penger på å mellomlande brukes opp med det samme. Foto AFP/ANP-EVERT ELZINGA
UNDERHOLDNING: Julejenter på skøyter, en engel på stylter og en røslig nissefar er typisk nederlandske Schiphol i desember. Det gjelder å holde godt på lommeboka, så ikke pengene du spare penger på å mellomlande brukes opp med det samme. Foto AFP/ANP-EVERT ELZINGA Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): -Vi sjekket masse før vi bestemte oss. Alle direkteflyvningene var kjempedyre. Til slutt bestilte vi hos Brussels Airlines, forteller Svein Erstad (66).

Vi treffer ham og kona Lena (62) på hovedflyplassen i Brussel på vei til Malaga. Sammen med et svensk vennepar er målet sol, varme, avslapning og golf.

Tusener spart Sammen med ekteparet Erstad sitter venneparet Christina (66) og Eide Wåhlen (66) fra Värmland  Å stoppe i Brussel sparte begge parene for flere tusen kroner.

-Vi betalte 2200 kroner per person. Rimeligste direkteflyvning ville denne uka kostet det dobbelte, forteller Christina Wåhlen, fornøyd med at de tilsammen har 4400 kroner mer til rådighet.

SPARTE PENGER: Christina (t.v.) og Eide Wåhlen fra Sverige sparteover fire tusen kroner på å mellomlande i Brussel. Her på vei til ferie i Syd-Spania med norske Lena og Svein Erstad (t.h.)som også sparte flere tusen kroner på å gå ned i Brussel. Foto: TINE FALTIN
SPARTE PENGER: Christina (t.v.) og Eide Wåhlen fra Sverige sparteover fire tusen kroner på å mellomlande i Brussel. Her på vei til ferie i Syd-Spania med norske Lena og Svein Erstad (t.h.)som også sparte flere tusen kroner på å gå ned i Brussel. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Ekteparet Erstad sparte tilsammen 2300 kroner på å dele opp ruta. 

-Med Ryanair kunne vi fløyet rimeligere, men vi skulle ha med golfutstyr. På Brussels Airlines fikk vi det gratis som medlemmer av European Golf Association. Hos Ryanair koster det ekstra. Derfor valgte vi som vi gjorde, forteller Svein Erstad.

Ventetid Erstad fløy fra Gardermoen og hadde kort ventetid begge veier. Det ekstra stoppet ble ingen stor belastning. Christina og Eide Wåhlen kunne også fått kort tid i Brussel, men valgte å vente fem timer på flyplassen for å fly sammen med venneparet.

Det er ellers lett å se seg blind på laveste pris og overse hvor mange timer turen vil ta.

Sjekker du nettsteder som skyscanner.no eller momondo.no vil du dessverre ofte oppdage at vinninga går opp i spinninga. De færreste av oss har lyst til å bruke et døgn eller mer på en tur som kan ta fem timer, om vi så sparer noen tusenlapper.

AMSTERDAM. En mellomlanding i Nederland behøver ikke være kjedelig. Du kan korte ned ventitda med kunst fra Rijks Museum. Flyplassfilialen av det kjente museet er åpen hver dag. Foto: MORTEN STOKKAN
AMSTERDAM. En mellomlanding i Nederland behøver ikke være kjedelig. Du kan korte ned ventitda med kunst fra Rijks Museum. Flyplassfilialen av det kjente museet er åpen hver dag. Foto: MORTEN STOKKAN Vis mer

Momondo har i tillegg til «billigste avgang» og «raskeste flyvning», funksjonaliteten «beste tilpasning». Den forteller deg kjapt hvor mye mer du må ut med dersom du vil mellomlande på kortest mulig tid.

Vil du reise fra Bergen til Alicante andre juledag med retur 2. januar forteller Momondo at sparer du 1342 kroner ved å fly KLM via Amsterdam framfor Norwegians direktefly. Haken er at du taper nesten 10 timer i tid.

Flyplasshotell Enda verre er det om tabellen viser «+1» - og flyet videre først går neste dag. En natt på en benk eller et flyplasshotell kan lett ødelegge både humøret og økonomien.

Å oppholde seg på en flyplass er en risiko for økonomien i seg selv. En kopp kaffe kan koste en liten formue, et måltid mat enda mer.  Flyplassene overgår dessuten hverandre i å skape julestemning i disse dager. Det skal beinhard prioritering til for å motstå glitrende juleutstillinger og fristende desembertilbud.

Bedre utvalg En mellomlanding kan til gjengjeld ha andre fordeler enn penger spart.

Vil du for eksempel billig til Sevilla er det ingen grunn til å fly til Malaga og bestille leiebil videre. Fly heller via en lavprisflyplass som belgiske Charleroi, og bytt til Sevilla der.

Brussel og Berlin er knutepunkter som gir deg billige billetter til en rekke byer i landene rundt Middelhavet.
Flyr du Ryanair til Charleroi-flyplassen i Brussel står destinasjonene i kø på avgangstavla. Enveisbillett til Brussel får du ned i et par hundrelapper.

Fra Brussel kan du reise billig til spanske byer som Santander, Alermeia, Valencia og Zaragoza og til franske byer som Carcassone, La Rochelle, Biarritz og Perpignan. Avgangene er ofte så hyppige at du slipper å vente lenge.
Amsterdam best Skal du først vente på en flyplass, er det greit å vite litt om flyplassens kvalitet. Charleroi i Belgia er en flyplass du holder ut fordi du sparer penger. Mye mer har den ikke å by på.

VERDT Å SJEKKE: Brussels Airlines er blant flyselskapene det kan lønne seg å sjekke om du vil spare penger. Ulempen med at du må innom Brussel kan veies opp mot god pris. Foto: REUTERS/FRANCOIS LENOIR
VERDT Å SJEKKE: Brussels Airlines er blant flyselskapene det kan lønne seg å sjekke om du vil spare penger. Ulempen med at du må innom Brussel kan veies opp mot god pris. Foto: REUTERS/FRANCOIS LENOIR Vis mer

Moskvas flyplass, «Sjeremetjevo», er beryktet. Amsterdam er derimot et godt valg. «Schiphol» er kåret til verdens tredje beste flyplass, og beste transittflyplass i Europa. Fra Amsterdam kan du fly videre også med lavprisselskaper som Easyjet.

I verdensmålestokk kan Schiphol bare se seg slått av Singapore Changi Airport og  Incheon International Airport i Sør-Korea i den årlige Skytrax-undersøkelsen utført blant 12 millioner flypassasjerer.

Schiphol har også en annen fordel. Den er hjemmeflyplassen til KLM, som ofte gir deg gode priser, dersom du velger å mellomlande i Amsterdam. 

image: Spar tusener på flybilletten med dette trikset