Spar tusenlapper på bytte av strømleverandør

Et bytte av energileverandør er enkelt, og du kan spare over to tusen kroner.

BYTT STRØMLEVERANDØR: Sannsynligheten er stor for at du betaler for høy strømpris. Ved å bytte strømleverandør kan du spare både én og to tusenlapper. Foto: Aleksander Nordahl/Scanpix
BYTT STRØMLEVERANDØR: Sannsynligheten er stor for at du betaler for høy strømpris. Ved å bytte strømleverandør kan du spare både én og to tusenlapper. Foto: Aleksander Nordahl/ScanpixVis mer

||| Har du den samme strømleverandøren som du alltid har hatt, har du sannsynligvis gått glipp av mange tusenlapper.

- Dersom man aldri har byttet strømleverandør før, er sannsynligheten stor for at man har en dyr leverandør, sier kommunikasjonsrådgiver hos Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos, til klikk.no.

Og ifølge statistikk fra Statistisk sentralbyrå har spotpris vært den strømavtalen som de siste ti årene gjennomgående har gitt gunstigst strømpris (se grafikk lenger nede).

Ifølge Konkurransetilsynets kraftbørs for uke 38, skiller det 11,5 øre på den laveste og høyeste kraftprisen.

For en bolig med et årsforbruk på 20 000 kWh betyr det en besparelse på over 2000 kroner. Gjennomfører du i tillegg noen sparetiltak, kan gevinsten raskt dobles.

Enkelt å bytte "Lojale nordmenn kaster penger ut gjennom vinduet", utbasunerte leder av Forbrukerrådet, Randi Flesland, tidligere i år. Hun kunne fortelle at svært få nordmenn vurderer å bytte strømleverandør, til tross for at et leverandørbytte er meget enkelt og gevinsten i tusenkronersklassen.

Klikk.no har en egen tjeneste for bytte av strømleverandør. Det eneste man behøver å gjøre er å registrerer seg på tjenesten minstrøm.no og så blir anbud innhentet fra leverandørene.

Alternativt kan man ta kontakt med den leverandøren som er rimeligst på Konkurransetilsynets Kraftbørs, og så går det meste av seg selv.

Sjekk avtalen Ifølge Konkurransetilsynet er det to ting man bør være bevisst på når man skal bytte leverandør:

Det ene er at du faktisk bestiller det produktet du ønsker. Det andre er å sjekke betalingsvilkårene, skriver de på sine nettsider . Det er lurt å sjekke betalingsinformasjonen før du inngår en avtale, siden enkelte betalingsvilkår kan påvirke den faktiske prisen du betaler for strømmen, skriver de videre og fremhever at man skal være oppmerksom på at eventuelle ekstra administrasjonsgebyr ved kundeservice eller giro. Forskuddsbetaling og årlige fastbeløp kan ha enkelte ulemper. Hvis for eksempel en leverandør går konkurs, risikerer kunden å tape forhåndsinnbetalte beløp, skriver Konkurransetilsynet. Det skjedde blant annet med med mange kunder av selskapet Vitel. Etter at Vitel gikk konkurs sendte selskapet sluttfaktura med forskuddsbetaling til sine kunder.

Et annet spørsmål er om du for eksempel får tilbakebetalt en forholdsmessig del av et forhåndsinnbetalt årlig fastbeløp hvis du skifter strømleverandør i løpet av året. Fast eller flytende? Generelt har det vært slik at flytende strømpris har vært gunstigere enn fastpris, dersom man ser bort de korte periodene hvor strømprisen stiger voldsomt.

Men det er nettopp mot slike prishopp at en fastpris er en god forsikring å ha.

"Dersom en ønsker å sikre seg mot at strømregningen blir uventet høy for en avregningsperiode, og samtidig er villig til å betale litt mer i gjennomsnitt over en lengre periode for å være sikker på at en ikke får en slik høy regning", skal man ifølge Konkurransetilsynets vurdering velge fastpris.

- En fastprisavtale kan være fornuftig for dem som ønsker forutsigbarhet i sitt husholdningsregnskap, supplerer Skaug Halsos.

Spotpris Har man bestemt seg for å gå for en flytende pris, står man igjen ovenfor et nytt valg;

Spotpris med påslag eller standard variabel pris.

Ifølge Konkurransetilsynet har det i de to siste årene vært små forskjeller mellom disse to avtaletypene, likevel med et ørlite pluss til spotprisen.

Det viktigste er derfor å sørge for å ha en av de billigste avtalene innenfor den produkttypen man velger, fremhever tilsynet.

Sjekk nåværende avtale Et alternativ til å bytte strømleverandør kan være å sjekke den nåværende avtalen om leverandøren har andre, mer gunstige avtaler.

- Det er ikke en særlig gunstig strategi å aldri sjekke den avtalen man har, understreker Skaug Halsos, som råder til å bruke en helg på å igjennom strømforbruket og sjekke hvilke priser og avtaler som finnes.

Risiko for høyere strømpris Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er fyllingsgraden i magasinene betydelig lavere enn hva normalen er for årstiden.

- Men den lave fyllingsgraden er allerede tatt inn i strømprisen, som er 50 prosent høyere enn på samme tid i fjor, sier analysesjef i NVE's energiavdeling, Tor Arnt Johnsen, til klikk.no.

Han forteller at man i 2006 hadde en tilsvarende situasjon og da fikk man perioder med enda høyere strømpris.

Mindre forbruk, lavere pris Johnsen mener at det er forbrukerne selv kan bidra til lavere strømpris.

- Dersom økte strømpriser etterfølges av redusert forbruk, vil det igjen kunne føre til at prisene synker.

Les også:

Slik bytter du strømleverandør

Optimal oppvarming av boligen

Triksene du sparer tusenlapper på

Denne sekken er helt vanntett

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

STRØMPRISER: Grafikken viser hvordan det årlige forløpet av strømprisene har vært siden 1999. Spotpris (violett) har gjennomgående hatt det gunstigste forløpet, mens standard variabel pris (turkis) frem til 2007 har ligget over de andre avtalevariantene. Fremstillingen er basert på tall fra SSB. Grafikk: Klikk.no
STRØMPRISER: Grafikken viser hvordan det årlige forløpet av strømprisene har vært siden 1999. Spotpris (violett) har gjennomgående hatt det gunstigste forløpet, mens standard variabel pris (turkis) frem til 2007 har ligget over de andre avtalevariantene. Fremstillingen er basert på tall fra SSB. Grafikk: Klikk.no Vis mer