Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sparte tusener på å ta servicen i Sverige

Får du refundert momsen, blir det enda billigere.

LYKKELIG HOS SØTA BROR: Dag Lindskog sparte 6000 kroner på å ta servicen i Sverige. - I tillegg kunne jeg harryhandle og spare litt på det også, ler han. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
LYKKELIG HOS SØTA BROR: Dag Lindskog sparte 6000 kroner på å ta servicen i Sverige. - I tillegg kunne jeg harryhandle og spare litt på det også, ler han. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

• Flere bilsaker på db.no/bil.

De siste åra har norske verkstedpriser skutt i været.

Derfor er det blitt populært blant nordmenn å reise over grensa for å få service på bilene sine.

Men vet vi egentlig hvor mye man kan spare?

Forbrukergruppa Harryklubben er en relativt nystartet klubb som jobber for at nordmenn får best mulige priser over grensa.

De inngår avtaler med verksteder og butikker for å gi medlemmene gode tilbud og ulike fordeler uten kostnad. I dag har Harryklubben 26 000 medlemmer.

Fikk halv pris Dag Lindskog (31) fra Jessheim benyttet seg av tilbudet da han skulle ha service på sin Audi A2.

Først hadde han imidlertid kontaktet Møller Bil Jessheim for å forhøre seg om pris.

FIKK HALV PRIS: Dag Lindskog sparte 6000 kroner på å ta servicen på sin Audi A2 i Sverige. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
FIKK HALV PRIS: Dag Lindskog sparte 6000 kroner på å ta servicen på sin Audi A2 i Sverige. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

- Tilbudet der var 10 503 kroner, sier Lindskog, som dermed henvendte seg til Harryklubben for å få tilbud av svenske verksteder.

Klubben undersøkte med flere verksteder de har kontakt med, og etter kort tid ga de Lindskog et tilbud fra Munkedals Bilservice på 4299 svenske kroner (4021,- NOK).

Det er under halvparten av prisen Møller Bil kunne tilby.

Time uka etter - Jeg fikk et mye bedre tilbud i Sverige og kunne få time allerede uka etter, så jeg var aldri i tvil.

Lindskog kjørte ned tidlig onsdag morgen og leverte bilen på verkstedet.

- Verkstedet kunne tilby gratis lånebil slik at jeg kunne handle i mellomtida. Fire timer seinere kom jeg tilbake til ferdig reparert bil, og kunne kjøre hjem.

- Enkelt Klubben har gjort avtale med mange forskjellige verksteder og deleleverandører i Sverige. Tilbudene til medlemmene varierer fra 10 til 25 prosent, mens enkelte verksteder tilbyr fri leiebil.

I tillegg kan flere av leverandørene tilby rabatt på overnatting i samarbeid med hoteller i nærheten.

- Det hele var veldig enkelt, og servicen var på lik linje med prisen - upåklagelig. I tillegg fikk jeg handlet mens de skrudde på bilen, så det kunne ikke vært bedre, sier Dag Lindskog.

Lindskog skal nå på ny Sverige-tur. Denne gangen for å skifte styreenhet for ABS-bremser og ESP-systemet på bilen sin.

Her hjemme forlangte verkstedet 15 000 kroner - i Sverige slipper han unna med rundt 5000 kroner.

Suverent tilbud - Dette hadde jeg ikke klart på egen hånd. Tilbudet er suverent, sier Gry Merethe Kvebæk (53).

I høst trengte Passaten hennes service og skifte av slitedeler.

Her hjemme fikk først hun flere tilbud. Det dyreste norske merkeverkstedet skulle ha 17 200 kroner for jobben, mens det billigste svenske tilbudet var hele 10 000 kroner billigere - 7200 kroner.

Kvebæk valgte å kombinere verkstedbesøket med en todagers shoppingtur i Sverige. Harryklubben sto for transport.

Hun valgte ikke det billigste alternativet, men sparte likevel totalt 6000 kroner inkludert bokostnadene.

- Må våkne opp! Leder Hampus Söderström i Harryklubben sier det kommer tydelig fram at det er mye penger å spare om man vet hvor man skal gå.

- Nordmenn må få greie på hvor mye penger man kan spare, og samtidig må norske politikere våkne, mener Söderström.

Han forteller at mange nordmenn benytter seg av verksteder rett over grensen, i god tro om at de sparer mye.

- Men selv om de er billigere enn norske verksteder, er de på ingen måte det billigste alternativet, sier Söderström.

Spar på momstrikset Likevel er det mulig å spare enda mer. Noen verksteder tilbyr også momsfri service. Et av disse er merkeverkstedet Turessons Bil & Rep AB i Årjäng.

Her kan man få refundert moms på reparasjoner inntil 3000 kroner om man er der under 24 timer, og inntil 6000 kroner dersom man er der i over 24 timer.

Fordelen her er at verkstedet tar store deler av jobben med å få refundert momsen.

Men det er fullt mulig for menigmann å benytte seg av dette momstrikset - uavhengig av hvilket verksted du bruker. Da er det imidlertid en litt mer omstendelig prosess.

- Det er fullt ut lovlig og mulig å unngå både norsk og svensk merverdiavgift ved service og reparasjon av bil i Sverige. Det betinger at totalverdien av alle de innførte varer ikke overstiger henholdsvis 3000 og 6000 kroner i henhold til reisebestemmelsen etter 12/24 timer i utlandet, sier overinspektør i Tollvesenet, Tor Colka Evensen.

Nøyaktig utfylt Men han understreker at papirene og dokumentasjonen må være nøyaktig utfylt for at momsrefusjonen skal kunne gjennomføres.

Fred Magne Skillebæk, redaktør i DinSide Motor, har forståelse for dem som ønsker å ta servicen i Sverige for å spare penger.

HARRYKLUBBEN: Leder Hampus Söderström. Foto: PRIVAT
HARRYKLUBBEN: Leder Hampus Söderström. Foto: PRIVAT Vis mer

- Samtidig forstår jeg også dem som ikke gjøre det. Det er mange som skremmes av importørenes garantinekt ved bruk av andre verksteder. Spesielt utenlandske verksteder som ikke er merkeverksteder, sier Skillebæk.

Administrerende direktør Stig Morten Nilsen i Norges Bilbransjeforbund representerer 1250 bedrifter i den norske bilbransjen. Han mener norske verksted ikke kan gjøre så mye med dette.

- Om noen ønsker å kombinere grensehandel og verkstedbesøk, for å spare penger, er det vanskelig å få gjort noe med. Det er prisnivået i Norge som avgjør, ikke verkstedene, sier Nilsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media