Spektakulært naturfenomen lokker turister fra hele verden

Det du ser er en milliard tonn glødende gass.

TURISTVINNER: Er man villig til å betale kan man for kombinere jakten på nordlyset med

hundesledetur, båttur, eller snøscootersafari. 
Foto: ANITA ARNTZEN
TURISTVINNER: Er man villig til å betale kan man for kombinere jakten på nordlyset med hundesledetur, båttur, eller snøscootersafari. Foto: ANITA ARNTZENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

TROMSØ (Dagbladet): Vi reiste til Tromsø for å jakte reisetips fra T til Ø. Og denne byen har utvilsomt mange spektakulære opplevelser å by på. Nordlyset er Tromsøs desidert fremste naturlige severdighet.

Om vinteren legger turister fra hele verden reisene sine hit, i håp om å få se aurora borealis danse på nattehimmelen. Høysesongen er fra oktober til februar, da det ser størst sannsynlighet for å oppleve naturfenomenet.

SOMMARØY: Særlig stor er den ikke. Sommarøy har bare 300 fastboende innbyggere. Men den er en fryd for øyet.Foto: ANITA ARNTZEN
TROMSØ FRA VANNET: Tromsø er landets niende største by med vel 70 000 innbyggere.Foto: ANITA ARNTZEN
VAKRE STRENDER: Et besøk på Sommarøy er vel verd kjøreturen på 45 minutter fra Tromsø sentrum. Foto: ANITA ARNTZEN
I SVEVET:har vært populær siden den åpnet i 1961, og frakter stadig turister fra Sollveien i Tromsdalen og de fire minuttene opp til toppen.Foto: ANITA ARNTZENt
UTSIKT FRA FJELLHEISEN: En god idé er å gå opp og ta taubanen ned. Da får du en deilig tur og kan oppleve utsikten fra taubanen med ekstra god samvittighet på veien ned.Foto: ANITA ARNTZEN
POLARMUSEET: Tromsø var på slutten av 1800-tallet Nord-Norges hovedstad for selfangst, og ble etter hvert brukt som base for flere polarekspedisjoner. Foto: ANITA ARNTZEN
SHOPPING PÅ BRYGGA: Bryggejentene er en slags kombinasjon av kafé, kunstgalleri, og butikk. Her kan man shoppe alt fra designerklær, og interiør til kunst, te og hudpleieprodukter. Foto: ANITA ARNTZEN
>UNIK BELIGGENHET: Bryggejentene ligger fantastisk til ved Ersfjorden - 25 minutter på utsiden av Tromsø. Foto: ANITA ARNTZEN

Nordlyset er ifølge forskning.no opprinnelig en boble av en milliard tonn glødende gass, slynget ut av kraftige magnetfelt på sola.
Bobla reiser mot jorda med en fart på åtte millioner kilometer i timen, en reise som tar 18 timer. Der treffer bobla av glødende glass magnetfeltet rundt jorda, og blir til nordlys.

De seinere åra har det blomstret opp en egen industri rundt nordlyset, og hvis man er villig til å betale kan man for eksempel kombinere nordlysjakten med hundesledetur, båttur, eller snøscootersafari.

På klare dager kan man fint se nordlyset over Tromsø sentrum, men for å få de beste forholdene kan det lønne seg å ta en kjøretur bort fra lysene i byen. På visittromso.no ligger det en fin oversikt over mange av selskapene som tilbyr nordlys-safari og ulike aktiviteter.

TURISTATTRAKSJON: Nordlyset er et underlig naturfenomen, beskrevet første gang i 1230. Det trekker turister fra hele verden til Nord-Norge. Lyset består av en milliard tonn  glødende gass. Foto: ODD ROAR LANGE
TURISTATTRAKSJON: Nordlyset er et underlig naturfenomen, beskrevet første gang i 1230. Det trekker turister fra hele verden til Nord-Norge. Lyset består av en milliard tonn glødende gass. Foto: ODD ROAR LANGE Vis mer

Turistattraksjon: Fjellheisen.

421 meter over havet, på fjellet Fløya, ligger landingspunktet for en av Tromsøs best besøkte turistattraksjoner. Fjellheisen har vært populær siden den åpnet i 1961, og frakter stadig turister fra Sollveien i Tromsdalen og de fire minuttene opp til toppen.

Derfra kan man nyte en spektakulær utsikt over byen og fjellområdene rundt den.

HØYTHENGENDE: Fjellheisen tar deg fra Tromsdalen og til 421 meters høyde på fjellet Fløa.
Foto: ANITA ARNTZEN
HØYTHENGENDE: Fjellheisen tar deg fra Tromsdalen og til 421 meters høyde på fjellet Fløa. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Det finnes også flere ulike turløyper opp til toppen. Den korteste og bratteste går i terrenget rett under taubanen. Er du riktig sprek tar den ikke mer enn 15—20 minutter.

En god idé er å gå opp og ta taubanen ned. Da får du en deilig tur og kan oppleve utsikten fra taubanen med ekstra god samvittighet på veien ned.

Styr unna kafeen på toppen. Den er en typisk turistfelle med plastimpakkede smørbrød og dyre vafler. Men utsikten er gratis.

LUN ATMØSFÆRE: Bistro Bardus serverer innbydende, smakfulle og rimelige retter.

Foto: ANITA ARNTZEN
LUN ATMØSFÆRE: Bistro Bardus serverer innbydende, smakfulle og rimelige retter. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Restaurant: Bardus.

Det er flere gode spisesteder i byen som har gått under tilnavnet «Nordens Paris». Et av de nyere tilskuddene på restaurantfronten er Bardus. Bistroen serverer lunsj på dagtid og en egen middagsmeny på kvelden.

Menyen er kort, men variert og maten er velsmakende, innbydende og rimelig priset. På solrike dager kan den inntas i en lun bakgård sammen med et glass hjemmelaget limonade.

HISTORISK PÅFYLL: Et besøk på Polarmuseet gir et nytt perspektiv på dagens Tromsø, og en innføring i hvordan livet artet seg for dem som drev med fangst og fiske i gamle dager.


Foto: ANITA ARNTZEN
HISTORISK PÅFYLL: Et besøk på Polarmuseet gir et nytt perspektiv på dagens Tromsø, og en innføring i hvordan livet artet seg for dem som drev med fangst og fiske i gamle dager. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Bygningen i Cora Sandels gate 4 huser også en egen bar der det på kveldstid serveres bedre viner og dempet musikk.

Museum: Polarmuseet.

Har du noen gang lurt på hvordan dagliglivet var for dem som drev med fangst og fiske i gamle dager? Da bør du besøke Plarmuseet på kaia i Tromsø.

SHOPPINGPERLE: Rigmor Hilde Pettersen og Ingrid Andersen nyter en kopp kaffe hos Bryggejentene. I fantastiske omgivelser byr de på en slags kombinasjon av kafé, kunstgalleri, og butikk.Foto: ANITA ARNTZEN
SHOPPINGPERLE: Rigmor Hilde Pettersen og Ingrid Andersen nyter en kopp kaffe hos Bryggejentene. I fantastiske omgivelser byr de på en slags kombinasjon av kafé, kunstgalleri, og butikk. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Byen var på slutten av 1800-tallet Nord-Norges hovedstad for selfangst, og ble etter hvert brukt som base for flere polarekspedisjoner.

Museet, som holder til i en gammel sjøbod fra 1830, forteller historier om både fiskere, fangstmenn og eventyrere. Roald Amundsen, fangstmannen Henry Rudi som tok 713 isbjørner, og Wanny Woldstad, den første kvinnelige overvintreren på Svalbard, er blant dem du blir bedre kjent med gjennom utstillingene.

Et besøk på museet setter dagens Tromsø i et nytt perspektiv. I fjor ble Polarmuseet kåret til ett av landets ti beste museer av brukerne på nettstedet Tripadvisor.

ØYSAMFUNN: 45 minutters biltur fra Tromsø sentrum ligger Sommarøy — omkranset av kritthvite strender. 


Foto: ANITA ARNTZEN
ØYSAMFUNN: 45 minutters biltur fra Tromsø sentrum ligger Sommarøy — omkranset av kritthvite strender. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Shopping: Bryggejentene.

25 minutters biltur fra Tromsø, helt i vannkanten ved Ersfjorden, ligger en shoppingperle litt utenom det vanlige. Bryggejentene er en slags kombinasjon av kafé, kunstgalleri, og butikk. Beliggenheten tør vi påstå er i verdensklasse. Her kan man shoppe alt fra designerklær, og interiør til kunst, te og hudpleieprodukter.

Både innendørs og på terrassen kan man nyte hjemmelagde smørbrød og kaker. Ved et vindu med utsikt over fjorden sitter to venninner med hver sin kaffekopp.

- Det er så koselig å dra hit og slappe av. Vi er her nok en gang i måneden, sier Rigmor Hilde Pettersen.

- Du får en egen ro her ute, istemmer Ingrid Andersen.

Øyhopping: Sommarøy.

Særlig stor er den ikke. Sommarøy har bare 300 fastboende innbyggere. Men den er en fryd for øyet der den ligger, helt ytterst i havgapet omkranset av kritthvite, vakre strender.

Et besøk på øya forutsetter riktignok 45 minutters biltur fra Tromsø sentrum, men veien ut er både vakker og variert.

Vel ute kan man gå seg en tur og nyte utsikten. Mot nord ser man alle småøyene i Tromsø kommune, og på Sommarøy kan man visstnok også finne gamle gravhauger og tufter etter store jernalderhus.