FRISTENDE: Ramsløken vokser vilt i norske skoger. Akkurat nå er det høysesong. Foto: METTE MØLLER
FRISTENDE: Ramsløken vokser vilt i norske skoger. Akkurat nå er det høysesong. Foto: METTE MØLLERVis mer

Spennende pestoer du lager nesten gratis

Høysesong for ramsløk. Plukk den selv.

• Flere matsaker på db.no/mat

Den lukter som hvitløk, er knall grønn og vokser vilt. Akkurat nå er det høysesong for ramsløk.
 
Lag en god fiskerett eller kjøttrett med ramsløkpesto som smakstilsetning. Eller gled noen med pasta og egen pesto. Gjør du sankejobben selv, er retten nesten gratis.

Bare duften er grunn god nok til å oppsøke ramsløken, som får stadig flere venner.

Kokkene plukker  I Danmark er de «ville med den», her i Norge går kokker fra de fineste restauranter ut for å plukke den med seg til vårlige retter.

TRENDY: Å bruke ville vekster er blitt populært og gir nye smaker på bordet. Foto: METTE MØLLER
TRENDY: Å bruke ville vekster er blitt populært og gir nye smaker på bordet. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Ramsløken brer seg som et hvitt teppe over skogbunnen langs kysten fra Østfold til Trøndelag.

Får du dilla, er det bare å plukke med seg. Bladene kan brukes i salater, som krydder i suppe og til spinat.

Dagbladets kokk, Karla Siverts, bruker ramsløkpesto med fisk, som krydder i lammekjøttboller eller hun pensler på kyllingbryst eller kyllinglår.

FISKENS VENN:  Pesto smaker nydelig med laks. Foto: METTE MØLLER
FISKENS VENN: Pesto smaker nydelig med laks. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Fredag denne uka gir Siverts deg sine beste ramsløkoppskrifter i Dagbladets seksjon «Endelig fredag».

Pestoen synes hun er så god at hun gjerne smører den på brødskiva.

Smak først Utover våren og sommeren kan du lage mange spennende pestoer nesten gratis. 

Du kan lage pesto både av skvallerkål og løvetann, vekster mange av oss ikke ville ta i før. Er du skeptisk, bruk heller spinat, ruccola eller grønnkål. Eller mer kjente urter. 

Pesto smaker godt, uansett.

Basilikum er «dronningen av pesto». Tusenvis av mennesker lever av å dyrke basilikum og lage pesto i Genova, pestoens hjemby.

Basilikumpesto kan du alltid vende tilbake til. Akkurat nå er det god grunn til å prøve noe nytt.

Fremgangsmåten er den samme for alle. Liker du ikke pinjekjerner, bruk mandler, valnøtter eller en annen nøtt.

Et lite tips: Det kan lønne seg å smake på urtene før du lager pestoen. Noen ganger må du bruke mindre enn i oppskriftene.

Skvallerkål, for eksempel, kan ha en intens smak.