Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Spiral halverer risikoen for livmorhalskreft

Ny forskning viser positiv bieffekt av prevensjonsmiddelet.

VANLIG PREVENSJONSMIDDEL: En ny studie viser at spiral minsker risikoen for livmorhalskreft, en vanlig krefttype blant kvinner. Fra før er det kjent at den også beskytter mot kreft i livmoren. Spiral regnes som et effektivt prevensjonsmiddel, og her viser en helsearbeider fram en type spiral i Manila på Filippinene. Foto: Reuters/Scanpix
VANLIG PREVENSJONSMIDDEL: En ny studie viser at spiral minsker risikoen for livmorhalskreft, en vanlig krefttype blant kvinner. Fra før er det kjent at den også beskytter mot kreft i livmoren. Spiral regnes som et effektivt prevensjonsmiddel, og her viser en helsearbeider fram en type spiral i Manila på Filippinene. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En studie med data fra over 20000 kvinner tyder på at bruk av spiral som prevensjonsmiddel kan beskytte mot livmorhalskreft, som er en vanlig krefttype hos kvinner.

Funnene viser at kvinner som har brukt spiral har omtrent halvparten så stor risiko for å utvikle livmorhalskreft sammenliknet med kvinner som aldri har brukt spiral.

Studien, som har sett på data fra 26 tidligere studier, ble publisert i anerkjente The Lancet Oncology tidligere i uka.

Hindrer kreftutvikling
Den vanligste årsaken til livmorhalskreft er infeksjon med humant papillomavirus (HPV), som mange kvinner blir smittet av i løpet av livet.

Kvinner over 25 år anbefales å ta jevnlige celleprøver for å se etter forandringer i livmorhalsen knyttet til HPV-infeksjon.

- Assosiasjonene vår studie finner, tyder i stor grad på at bruk av spiral ikke påvirker sannsynligheten for HPV-infeksjon, men det kan påvirke sannsynligheten for at infeksjonen utvikler seg til livmorhalskreft, uttaler Xavier Castellsagué fra Institut Català d'Oncologia i Spania.

Forskerne har tatt høyde for tidligere celleprøver kvinnene har tatt, og mener at den positive effekten er uavhengig av antall celleprøver.

Spiral er et prevensjonsmiddel som er formet som en T og plasseres i livmoren. Det finnes to typer spiraler: vanlig spiral og hormonspiral, som skiller ut hormoner. I studien er begge typer spiraler inkludert, og det er ikke sett på forskjellene mellom dem.

Immunforsvaret
Ole Erik Iversen, professor og overlege ved Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus, mener studien er veldig interessant og vitenskapelig solid.

- Dette er godt nytt og en god «bivirkning». Man har vært usikker på om det har vært en kopling mellom spiralbruk og livmorhalskreft tidligere, men her er bildet overraskende klart, sier Iversen.

Han har tidligere hatt et forskningsarbeid om HPV-infeksjon og - vaksinasjon sammen med flere av forskerne bak studien.

Fra tidligere er det kjent at spiralbruk også minsker risikoen for kreft i livmora. Forskerne kommer med flere teorier om årsaken.

- Den viktigste hypotesen er at det ser ut som det skjer noe immunologisk i livmorhalsen som ikke reduserer forekomsten av HPV-infeksjon, men som hindrer kreften i å utvikle seg. Det ser ut til å være en irritasjon fra spiralen som gjør immunapparatet mer aktivt. Siden spiral beskytter mot kreft i både livmorhulen og livmorhalsen, er dette den mest sannsynlige forklaringen, mener Iversen.

- Alternativ beskyttelse
Spiral er et prevensjonsmiddel som oftest brukes av kvinner som har fått barn fra før.

Iversen vil ikke gi noen spesiell anbefaling om å velge spiral som prevensjon basert på denne studien, men han peker på at det er få i Norge som foreløpig er vaksinert mot HPV-viruset.

- Med så lav vaksinedekning er en alternativ beskyttelse mot kreft godt nytt, mener han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!