Spiseforstyrrelsen stadig flere sliter med

Langt vanligere enn både anoreksi og bulimi.

OVERSPISING: Rundt 3 prosent av norske kvinner mellom 15 og 44 år lider av dette. Alle er ikke overvektige. Foto: ALL OVER PRESS
OVERSPISING: Rundt 3 prosent av norske kvinner mellom 15 og 44 år lider av dette. Alle er ikke overvektige. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du et anstrengt forhold til mat og spising? Da er du langt ifra alene.

I Norge regner man i dag med at rundt 10 prosent av befolkningen har lettere spiseproblemer. Ifølge Folkehelseinstituttet har i tillegg 50 000 jenter og kvinner en form for spiseforstyrrelse.

De fleste av disse har verken anoreksi eller bulimi, de har en overspisingslidelse.

Ble nylig en diagnose Selv om det finnes flere varianter av spiseforstyrrelser, deler man sykdommen inn i tre underkategorier: anoreksi, bulimi og overspisingslidelse.

- Siden 2013 har overspisingslidelse vært en egen offisiell diagnose, på linje med anoreksi og bulimi, sier lege og spesialist i psykiatri, Marianne Hatle til KK.no.

Hun er leder for Spiseforstyrrelsesklinikken, og har de siste årene opplevd en økning av pasienter med overspisingslidelser.

- Jeg har sett en økning, og noen studier reflekterer også dette, sier hun. Ifølge Folkehelseinstituttet har 0,3 prosent av alle norske kvinner mellom 15 og 44 år anoreksi. 2 prosent har bulimi, mens 3 prosent har en overspisingslidelse.

Dette er omtrent like mange som man regner med at har en overspisingslidelse i USA. Der har man ifølge the National Eating Disorders Association anslått at mellom 1 og 5 prosent av befolkningen har en overspisingslidelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer