Spiser 70 millioner marsvin i året, helstekt med en kirsebærtomat i munnen og labbene i været

Men for gastronomer er Lima nå den største stjernen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Peruanerne fortærer 70 millioner marsvin i året, men nasjonalretten ceviche er langt mer appetittvekkende.

- Best i Lima, nei best i verden!

Ikke spørsmål om tvil en gang, nærmest garanterer kelner Jorge Almera ved restauranten Portofina på byens mest eksklusive adresse, LarcoMar i trendy Miraflores.

Vi har forhørt oss om kvaliteten på stedets spesialitet. Responsen er lovende. Når Almera like etterpå serverer en Pisco Sour som aperitiff sammen med ferske reker i potetpuré som forrett, er vi langt inne i selve essensen av landets kulinariske nytelser.

Så kommer hovedretten. Ceviche er fersk fisk «kokt» i limejuice. Det smaker sterkt av chili, syrlig av sitrus og søtt av mais.

SVINGODT: Peru er nesten beryktet for å spise marsvin. Det smaker mye bedre enn det ser ut. Foto: RUNAR LARSEN
SVINGODT: Peru er nesten beryktet for å spise marsvin. Det smaker mye bedre enn det ser ut. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Kombinasjonen er en smakseksplosjon av de sjeldne, og grunnen til at Perus nasjonalrett omtales som «den nye sushien».

Marsvin på grillen Men det er ikke mange år siden mateksperter ville ledd høyt av den som vurderte å oppsøke Peru på grunn av gastronomi.

Landet har nærmest vært beryktet for å spise kjæledyr:

Cuy - marsvin - er nemlig en helt vanlig middagsrett i store deler av Peru, og selv på de flotteste restaurantene i Lima kan du spise de små gnagerne.

BON APETIT: Kortreist mat og langstrakt utsikt fra terrassen på LarcoMar i Miraflores, Lima. Foto: RUNAR LARSEN
BON APETIT: Kortreist mat og langstrakt utsikt fra terrassen på LarcoMar i Miraflores, Lima. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Som regel helstekt med en kirsebærtomat i munnen og labbene i været.

Lukker du øynene minner det litt om søtt andekjøtt. Godt er det også.

Matrevolusjon Ledet av superkokken Gaston Acurio har Peru og spesielt hovedstaden Lima gjennomgått en aldri så liten gastronomisk revolusjon de siste åra.

Perus svar på Jamie Oliver har gjort så mye for å sette peruansk mat på verdenskartet, at det til tider har vært folkekrav om at han skal stille som presidentkandidat. 

PISCO SOUR

SALUD! Pisco Sour er den mest berømte drinken fra Peru - og perfekt som selskap til ceviche. Foto: RUNAR LARSEN

Ingredienser:
3 mål Pisco (druebrennevin)
1 mål ferskpresset limesaft
2 mål lys sirup
1 eggehvite
6 isbiter

Slik gjør du:
• Putt alt opp i en blender og kjør til isbitene er løst opp.

• Server i store glass og hell et par dråper av bitter angostura på toppen midt i glasset.

Salud!

- Peru er et kontrastenes land med mange politiske uenigheter. Men mat er blitt et slags nasjonalt samlingspunkt. Som turist i Peru får du først spørsmål om hvor du kommer fra, deretter vil de vite hva du synes om maten, smiler Øyvind Wesseltoft.

Nordmannen driver reisebyrået Coex Amazon fra sitt hjem i millionbyen, og har fulgt matrevolusjonen med både mage og øyne.

- Lima er faktisk i verdenstoppen når det gjelder gourmetrestauranter. Prisnivået er mye lavere enn tilsvarende steder i Europa, men det er viktig å påpeke at man ikke trenger å spise på de mest eksklusive stedene for å få god mat. En strandrestaurant eller et spisested i fjellene kan være vel så bra, mener Wesseltoft.

Kongenes by De spanske conquistadorene etablerte sin hovedstad her ved Stillehavskysten i 1535 under navnet Ciudad de los Reyes - Kongenes by.

REISEFAKTA LIMA

Slik kommer du hit:
Ingen direkteruter fra Norge.

Tur-retur Oslo-Lima med to mellomlandinger med flere flyselskaper fra 8000 kroner.

Her spiser du topp ceviche i Lima:

• Avenida La Mar
Er Gaston Acurios mest berømte cevicherestaurant, med avleggere i Bogotá, Miami, San Francisco og Sao Paulo.
Hjemmeside: www.lamarcebicheria.com/lima/

• Astrid y Gaston
Drives også av Gaston Acurios, med alt fra sjømat til alpakkatartar på menyen Hjemmeside: www.astridygaston.com

• Portofino
Portofino på LarcoMar i Miraflores er et litt billigere alternativ, men med skyhøy kvalitet.
Hjemmeside: www.facebook.com/restaurante.portofino

• Coex Amazon
Norsk-peruanske Coex Amazon skreddersyr kulinariske opplevelser og eventyr i hele Peru.
Hjemmeside: www.coexamazon.com

Her bor du
• Bo i trendy Miraflores. Hotel Colon koster fra 600 kroner pr. natt i dobbeltrom Hjemmeside: www.miraflorescolonhotel.com

• Kjeden Orient-Express har også et hotell i samme område: Miraflores Park Hotel, fra 1500 kroner pr. natt i dobbeltrom.
Hjemmeside: www.belmond.com/miraflores-park-lima

Ceviche i Oslo
Ceviche-bølgen er også i ferd med å skylle inn over Norge og Oslo - i november åpner den peruanske restobaren Piscoteket i Badstugata 1.
Hjemmeside: www.piscoteket.no

Arven etter kolonitida ser du fortsatt rundt det historiske sentrum og Plaza Major.

Og på tallerkenen: Peruansk mat kan sees som den originale crossover-maten med islag av spansk, italiensk, tysk, kinesisk og japansk, ifølge nordmannen Gaute Drevdal, som i november åpner Oslos første peruanske restaurant Piscoteket.
 
For turister er Peru ofte ensbetydende med Machu Picchu og Titicaca-sjøen.

For gastronomer er det Lima som er den største stjernen.

CEVICHE

NASJONALRETT: Ceviche er Perus nasjonalrett, og har satt landets gastronomi på verdenskartet. Foto: RUNAR LARSEN

Oppskrift for fire personer:

Ingredienser:
1 kg hellefisk (Fersk hvit fisk. I Peru er det også vanlig med blekksprut, reker og kamskjell)
3 rødløk
8-10 lime (ferskpresses)
3 hakkede røde chili
Salt og pepper
1,5 spiseskje kuttet koriander
3-5 fedd hvitløk
1 spiseskje finhakket ingefær
3 salatblader
3 gule/oransje søtpoteter
Maiskolber kuttet i åtte lengder på to centimeter

Slik gjør du:
• Kok maiskolbene. Kok søtpotet, skrell og del opp.

• Vask fisken godt i saltet vann. Skjær fisken i store terninger.

• Hakk løken. Legg fisken sammen med salt, hvitløk og ingefær i en serveringsskål.

• Tilsett chili, limesaften, pepper, salt og koriander. La det marinere i 10 minutter.

• Legg løken over fisken. Pynt serveringskålen med mais, søtpoteter og salatblader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer