Spiser 70 millioner marsvin i året, helstekt med en kirsebærtomat i munnen og labbene i været

Men for gastronomer er Lima nå den største stjernen.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Peruanerne fortærer 70 millioner marsvin i året, men nasjonalretten ceviche er langt mer appetittvekkende.

- Best i Lima, nei best i verden!

BON APETIT: Kortreist mat og langstrakt utsikt fra terrassen på LarcoMar i Miraflores, Lima. Foto: RUNAR LARSEN
BON APETIT: Kortreist mat og langstrakt utsikt fra terrassen på LarcoMar i Miraflores, Lima. Foto: RUNAR LARSEN
FERSK FISK: Hemmeligheten bak god sjømat er selvsagt fersk fisk. Foto: RUNAR LARSEN
NASJONALRETT: Ceviche er Perus nasjonalrett, og har satt landets gastronomi på verdenskartet. Foto: RUNAR LARSEN
KOLONIBY: Lima var spanske kolonisters første hovedstad i Sør-Amerika. Foto: RUNAR LARSEN
ENKEL MENY: Du trenger ikke gå på eksklusive restauranter for å spise ceviche. Foto: RUNAR LARSEN
NASJONALRETT: Ceviche er Perus nasjonalrett, og har satt landets gastronomi på verdenskartet. Foto: RUNAR LARSEN
BERØMT: Avenida La Mar er Gaston Acurios mest berømte cevicherestaurant, med avleggere i Bogotá, Miami, San Francisco og Sao Paulo. Foto: RUNAR LARSEN
BERØMT: Avenida La Mar er Gaston Acurios mest berømte cevicherestaurant, med avleggere i Bogotá, Miami, San Francisco og Sao Paulo. Foto: RUNAR LARSEN
BERØMT: Avenida La Mar er Gaston Acurios mest berømte cevicherestaurant, med avleggere i Bogotá, Miami, San Francisco og Sao Paulo. Foto: RUNAR LARSEN
FARGERIKT: Reker på potetpuré. Foto: RUNAR LARSEN
RÅVARER: Grønnsaksdisken på det lokale markedet. Foto: RUNAR LARSEN
RÅVARER: Grønnsaksdisken på det lokale markedet. Foto: RUNAR LARSEN
KOLONIBY: Lima var spanske kolonisters første hovedstad i Sør-Amerika. Foto: RUNAR LARSEN
KOLONIBY: Lima var spanske kolonisters første hovedstad i Sør-Amerika. Foto: RUNAR LARSEN
MODERNE: LarcoMar i Miraflores er Limas svar på Aker Brygge. Men med bedre mat - og uslåelig utsikt. Foto: RUNAR LARSEN
LIME: Ceviche består av fersk sjømat og fisk som tilbredes i en balje med limejuice. Foto: RUNAR LARSEN
MODERNE: LarcoMar i Miraflores er Limas svar på Aker Brygge. Men med bedre mat - og uslåelig utsikt. Foto: RUNAR LARSEN
KOLONIBY: De spanske conquistadorene etablerte sin hovedstad her ved Stillehavskysten i 1535 under navnet Ciudad de los Reyes - Kongenes by.Foto: RUNAR LARSEN
SALUD! Pisco Sour er den mest berømte drinken fra Peru - og perfekt som selskap til ceviche. Foto: RUNAR LARSEN
SVINGODT: Peruanerne fortærer 70 millioner marsvin i året. Foto: RUNAR LARSEN
SVINGODT: Peru er nesten beryktet for å spise marsvin. Det smaker mye bedre enn det ser ut. Foto: RUNAR LARSEN
SVINGODT: Peru er nesten beryktet for å spise marsvin. Det smaker mye bedre enn det ser ut. Foto: RUNAR LARSEN

Ikke spørsmål om tvil en gang, nærmest garanterer kelner Jorge Almera ved restauranten Portofina på byens mest eksklusive adresse, LarcoMar i trendy Miraflores.

Vi har forhørt oss om kvaliteten på stedets spesialitet. Responsen er lovende. Når Almera like etterpå serverer en Pisco Sour som aperitiff sammen med ferske reker i potetpuré som forrett, er vi langt inne i selve essensen av landets kulinariske nytelser.

Så kommer hovedretten. Ceviche er fersk fisk «kokt» i limejuice. Det smaker sterkt av chili, syrlig av sitrus og søtt av mais.

SVINGODT: Peru er nesten beryktet for å spise marsvin. Det smaker mye bedre enn det ser ut. Foto: RUNAR LARSEN
SVINGODT: Peru er nesten beryktet for å spise marsvin. Det smaker mye bedre enn det ser ut. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Kombinasjonen er en smakseksplosjon av de sjeldne, og grunnen til at Perus nasjonalrett omtales som «den nye sushien».

Marsvin på grillen Men det er ikke mange år siden mateksperter ville ledd høyt av den som vurderte å oppsøke Peru på grunn av gastronomi.

Landet har nærmest vært beryktet for å spise kjæledyr:

Cuy - marsvin - er nemlig en helt vanlig middagsrett i store deler av Peru, og selv på de flotteste restaurantene i Lima kan du spise de små gnagerne.

BON APETIT: Kortreist mat og langstrakt utsikt fra terrassen på LarcoMar i Miraflores, Lima. Foto: RUNAR LARSEN
BON APETIT: Kortreist mat og langstrakt utsikt fra terrassen på LarcoMar i Miraflores, Lima. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Som regel helstekt med en kirsebærtomat i munnen og labbene i været.

Lukker du øynene minner det litt om søtt andekjøtt. Godt er det også.

Matrevolusjon Ledet av superkokken Gaston Acurio har Peru og spesielt hovedstaden Lima gjennomgått en aldri så liten gastronomisk revolusjon de siste åra.

Perus svar på Jamie Oliver har gjort så mye for å sette peruansk mat på verdenskartet, at det til tider har vært folkekrav om at han skal stille som presidentkandidat. 

- Peru er et kontrastenes land med mange politiske uenigheter. Men mat er blitt et slags nasjonalt samlingspunkt. Som turist i Peru får du først spørsmål om hvor du kommer fra, deretter vil de vite hva du synes om maten, smiler Øyvind Wesseltoft.

Nordmannen driver reisebyrået Coex Amazon fra sitt hjem i millionbyen, og har fulgt matrevolusjonen med både mage og øyne.

- Lima er faktisk i verdenstoppen når det gjelder gourmetrestauranter. Prisnivået er mye lavere enn tilsvarende steder i Europa, men det er viktig å påpeke at man ikke trenger å spise på de mest eksklusive stedene for å få god mat. En strandrestaurant eller et spisested i fjellene kan være vel så bra, mener Wesseltoft.

Kongenes by De spanske conquistadorene etablerte sin hovedstad her ved Stillehavskysten i 1535 under navnet Ciudad de los Reyes - Kongenes by.

Arven etter kolonitida ser du fortsatt rundt det historiske sentrum og Plaza Major.

Og på tallerkenen: Peruansk mat kan sees som den originale crossover-maten med islag av spansk, italiensk, tysk, kinesisk og japansk, ifølge nordmannen Gaute Drevdal, som i november åpner Oslos første peruanske restaurant Piscoteket.
 
For turister er Peru ofte ensbetydende med Machu Picchu og Titicaca-sjøen.

For gastronomer er det Lima som er den største stjernen.