Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Spiser du i denne byen er du en matmons i ordets rette forstand

Inviterer til fest som europeisk kulturhovedstad i 2015.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

MONS (Magasinet Reiselyst): Det ser alt annet enn delikat ut. Kathy Uhlenbrock på Restaurant Henri i den lille byen Mons i Belgia smiler avvæpnende, og forsikrer oss om at dette ikke er retten du bestiller for å publisere et fristende matbilde på Instagram.

TRIVELIG BY: Mons er på størrelse med Kristiansand, og venter bare på å bli oppdaget. Foto: GREGORY MATHELOT
SJARM: Koselige lokaler og god mat på Restaurant Henri i det historiske sentrum av Mons. Foto: RUNAR LARSEN
SJOKOLADE-MONS: Sjokoladen hos Demeyer lages på bakrommet, og spises så fort du har betalt. Foto: RUNAR LARSEN
SJOKOLADE-MONS: Sjokoladen hos Demeyer lages på bakrommet, og spises så fort du har betalt. Foto: RUNAR LARSEN
BRYGG: På Place Grande i Mons er det gode barer med lokalt brygg, for eksempel La Maison de Brasseurs. Foto: RUNAR LARSEN
SNACKS: Belgisk vaffel er også mat for Mons. Foto: RUNAR LARSEN
HJERTER: La delices de Desde lager tradisjonelle belgiske vafler, med en vri. Foto: RUNAR LARSEN
MODERNE KUNST: Nytt innslag i Mons' gater: The Passenger av Arne Quinze. Foto: RUNAR LARSEN
LYKKEAPE: På hovedplassen i Mons henger en apekatt. Ta på hodet med venstre hånd for hell og lykke. Foto: RUNAR LARSEN
VAN GOGH PÅ BAM: Han fant sitt kall som kunstner i Mons, og i januar åpner en eksklusiv van Gogh-utstilling på museet BAM. Foto: RUNAR LARSEN

- Vi kaller det bare for gjørme. Men det smaker godt, sier damen som driver spisestedet som ble startet av hennes bestefar, og serverer Côtes à l'berdouille som det ble gjort før i tiden.

- Bon appétit!

Hemmeligheten Svinekoteletter dekket av en mørk, grå saus. Hakkede urter gir en illusjon om pynt, mens friterte poteter akkompagnerer herligheten.

TRIVELIG BY: Mons er på størrelse med Kristiansand, og venter bare på å bli oppdaget. Foto: GREGORY MATHELOT
TRIVELIG BY: Mons er på størrelse med Kristiansand, og venter bare på å bli oppdaget. Foto: GREGORY MATHELOT Vis mer

Som en av de mer typiske rettene fra byen Mons er det alt annet enn forfinet kokkekunst. Men inne hos Henri er det tradisjonsmat som gjelder, og Côtes à l'berdouille er blitt servert på samme vis siden 1950-tallet.

Sausen er laget av løk og sennep, samt en stor porsjon kjærlighet til kokkefaget. Resultatet er salt, søtt og syrlig - og en bønn om mer: Nam.

TRADISJON: Restaurant Henri har lokale spesialiteter og tradisjonskost - inkludert «gjørme på fat». Foto: RUNAR LARSEN
TRADISJON: Restaurant Henri har lokale spesialiteter og tradisjonskost - inkludert «gjørme på fat». Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

- Hemmeligheten ligger i sausen. Den skal kokes i flere timer, røper Kathy, som nekter å si mer om akkurat det.

Uslepen diamant Om du noen gang har lurt på hvor en ekte matmons holder til, er det altså i Belgia.

Den franskspråklige byen sør i Belgia er alt annet enn en gigant i europeisk turistsammenheng, og du skal være ekstremt god i geografi eller krigshistorie dersom Mons gir noen som helst assosiasjoner.

Men for de innvidde er byen på størrelse med Kristiansand en uslepen diamant - i ferd med å finne formen.

Det er i 2015 det skjer. 650 millioner kroner er investert i forbindelse med status som europeisk kulturhovedstad. Nå skal byen fram i rampelyset, frisk og fristende, stilig og spennende.

Unik van Gogh - Mons har vært en sovende skjønnhet. Nå er det på tide at noen vekker byen med et skikkelig kyss, sier primus motor for prosjekt Mons 2015, Yvesse Vassour.

Når en unik utstilling med Vincent van Gogh åpner i slutten av januar er det startskuddet på et begivenhetsrikt år.

- Ingen vil reise til Mons bare for at vi har status som europeisk kulturhovedstad. Men folk vil helt sikkert besøke en unik utstilling med Vincent van Gogh. Så oppdager de byen vår etterpå - og blir overrasket, sier Vassour.

VAN GOGH PÅ BAM: Han fant sitt kall som kunstner i Mons, og i januar åpner en eksklusiv van Gogh-utstilling på museet BAM. Foto: RUNAR LARSEN
VAN GOGH PÅ BAM: Han fant sitt kall som kunstner i Mons, og i januar åpner en eksklusiv van Gogh-utstilling på museet BAM. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Og de besøkende har litt av hvert i vente. Mat er mer enn vomfyll i denne byen. Fra fine franske kjøkken til enkle restauranter hvor bestemors oppskrifter fortsatt preger menyen.

Belgiske vafler selges fra boder på torget foran rådhuset, mens det fråder i skummende øl inne på barene. Lokale sjokoladeprodusenter tilfredsstiller behov for søtsaker, mens gågatene i sentrum byr på internasjonale motehus så vel som lokal design.

Kulturbyen Men i år er det kultur som virkelig er mat for Mons: I desember bygde den flamske kunstneren Arne Quinze en 90 meter lang og 18 meter høy installasjon av fargerike treplanker midt i sentrum - The Passenger.

Kunstverket har vekket både begeistring og harme. De lokale krangler om hvorvidt det er et meningsløst fuglereir eller fantastisk kunst.

Installasjonen skal ruve over hovedgata fram til 2018, så de har god tid til å bestemme seg.

Daniel Liebskind har designet et futuristisk konferansesenter ved den nyrenoverte togstasjonen, mens 300 ulike arrangementer over hele året skal sørge for at det positive momentet flyter over i en permanent status som kulturby.

Foreløpig er det langt mellom turistene i Mons. Så spørs det hvor lenge hemmeligheten varer. For dette er byen hvor selv gjørme smaker himmelsk.
Lik Dagbladet på Facebook.