Spørsmål og svar om Volkswagen-skandalen

At VW-skandalen er alvorlig har de fleste fått med seg. Men hva har den egentlig å si for norske bileiere?

DIESELGATE:  At Volkswagen er i trøbbel har de fleste fått med seg, men har det noe å si for norske bilister? (Foto: Valentin Gensch/Karl-Josef Hildenbrand / DPA / NTB SCANPIX)
DIESELGATE: At Volkswagen er i trøbbel har de fleste fått med seg, men har det noe å si for norske bilister? (Foto: Valentin Gensch/Karl-Josef Hildenbrand / DPA / NTB SCANPIX) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi har spurt vår motorekspert Fred Magne Skillebæk, og her er svarene.

- Hvilke konsekvenser vil dieselgate-skandalen få for norske bileiere?

- Det jobber den norske VW-importøren iherdig med å få klarlagt, så det er det fortsatt for tidlig å si noe om. De vet ikke engang det eksakte tallet selv, hvor mange av den angitte motormodellen de faktisk har solgt opp gjennom årene. Og lang fra hvor mange av disse igjen som har det programtillegget det er snakk om, sier Skillebæk.

LES MER: Er virkelig Volkswagen en miljøversting?

- Husk at program-tillegget bare virker når bilene testes. I det daglige virker altså bilene som tenkt, bare med et høyere NOx-utslipp enn det som oppgis på papiret.

- Jeg har imidlertid sett at noen har spekulert i om avsløringen vil kunne utløse krav i forhold til innbetalt engangsavgiften. Det vil det overhodet ikke bli snakk om. Da bør myndighetene kreve inn differansen på oppgitt og faktisk CO2-utslipp i stedet. Der er forskjellene større i omfang, og ville generert langt mer penger, sier en bestemt Skillebæk.

- Men hva om noen norske eiere av Jetta, Beetle, Golf, og Passat og Audi A3 er bekymret for at de kjører rundt i miljøfiendtlige biler?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.