Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette vil ikke flyselskapene at du skal vite:

Spørsmålene du skal stille dersom flyet ditt er overbooket

Sju spørsmål som kan gi deg en gratis ferie. 

SMARTE TIPS: Dette er sju ting flyselskapet ikke vil at du skal vite om overbookede fly. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector<div><br></div>
SMARTE TIPS: Dette er sju ting flyselskapet ikke vil at du skal vite om overbookede fly. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector

Vis mer

(Dagbladet): Overbooking av fly og hoteller har fått ny aktualitet og enorm oppmerksomhet. Dette skjer etter at flyselskapet United valgte å bruke sikkerhetsvakter og politimenn for å hale flypassasjerer ut av et overbooket fly.

Flyselskapet prøvde først å lokke med 400 doller i kompensasjon til den som frivillig forlot flyet, og ble deretter høynet til 800 dollar, uten at det hjalp.

Da sendte flyselskapet politi og sikkerhetsvakter inn for å hente passasjerer. Dette ble filmet av flere passasjerer - og de siste dagene har United opplevd en negativ mediestorm som de neppe hadde sett for seg.

DRAR PASSASJEREN UT AV FLYET: En video av en politimann som trekker en mannlig passasjer ut av et overbooket United-fly før avgang fra Chicago, har skapt sterke reaksjoner på sosiale medier. Video: CNN Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/nyheter/raseri-pa-sosiale-medier-etter-at-passasjer-ble-halt-ut-av-overbooket-fly/67479816 Vis mer

Sterke kort på hånda

Det gjør at verken United eller andre flyselskapet kommer til å velge samme brutale måte på en god stund. Og det gir deg sterke forhandlingskort på hånda hvis du havner på et overbooket fly.

Dersom du jakter på ekstrapenger og erstatning fra flyselskapene kan du øke muligheten til å havne på et slikt fly fly ved å velge flyavganger som er mellom klokka 07.00 og 09.00 eller klokka 17.00 og 19.00.

Dette er de mest attraktive tidene for forretningsreisende med de beste frequent flyer-kortene.

Disse kortene gir dem rett til plass på flyet selv om det er fullt. Og da må personalet ved gaten løse floken - ved hjelp av deg.

FÅR JULING: Mange har benyttet sjansen til å si hva de mener om United Airlines i sosiale medier som Facebook og Twitter. Video: CNN. Vis mer

Møt gjerne tidlig opp ved gaten, og si i fra til personalet ved gaten at du kan være villig til å frigi setet ditt ved behov. Da vet de at de har en enkel løsning i bakhånd - hvis det blir trøbbel.

Og det er slike positive reisende som gjerne blir oppgradert til business class, dersom det er nødvendig!

FULLE FLY: &nbsp;Når det er fullt på flyet kan det bety mange penger i erstatning til deg. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
FULLE FLY:  Når det er fullt på flyet kan det bety mange penger i erstatning til deg. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

De sju smarte spørsmålene

Dette skal du spørre om før du takker ja til å gi fra deg setet ditt.

For husk at prislisten over bare er minstekravet. Det er forhandlingsrom for dem som er smart - og hyggelig.

• Får jeg plass på det neste flyet til mitt bestemmelsessted?
• Får jeg dekket hotell dersom det neste flyet ikke går før i morgen?
• Får jeg dekket hotell dersom det er veldig lenge å vente på flyplassen idag, og jeg heller ønsker én ekstra dag i den byen vi er i, og heller reise hjem i morgen?
• Får jeg dekket transport til og fra hotellet?
• Får jeg dekket mat og drikke (innen en rimeligsum) under ventetiden?
• Er det restriksjoner på reisene jeg får i kompensasjon? (Dager du ikke får brukt dem/dårlige seter etc)
• Kan jeg ta ut erstatningen i bonuspoeng eller flybilletter i stedet for kontanter?

Kort eller kontant i ferien? Dette bør du velge

Luksusferie i sikte

Og det er det siste spørsmålet som er aller viktigst. For dersom du får kompensasjonen i form av flyreiser så vil du kunne skaffe gratis reiser som langt overstiger verdien av det du kunne kjøpt for pengene.

Det er ikke uvanlig at man kan få en reise til et annet kontinent i erstatning, selv om flyreisen som var overbooket bare var innefor Europa. Kanskje ender du opp med en gratisreise til USA?

Dersom du har fått erstatningen i form av bonuspoeng eller såkalte miles, så kan du bruke disse til å betale hotellopphold for - eller oppgradere neste hotellferie til en luksusferie.

Ta med en venn

Forsikre deg gjerne om at du kan overføre bonuspoeng eller voucheren til andre, hvis det er aktuelt for deg å ha med enn kjæreste eller venn på den aktuelle erstatningsreisen.

Hvis det er risiko for overbooking kan du gjerne avtale med reisefølge ditt at dere sammen melder dere frivillig til å stå over til neste fly.
De som jobber ved gaten elsker slike pakkeløsninger.

Passet ditt kan være ugyldig lenge før utløpsdatoen. Dette bør du sjekke i dag

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media