ET HUNDELIV: Liv Kiøsterud ble adoptert fra Bangladesh til Norge da hun var et halvt år. I voksen alder ble hun diagnostisert med MS. Hun har to hunder; en dachs og en vorsteh, som gjør at hun kommer seg ut på tur mens mann og barn er på skole og jobb. Foto: Nina Hansen
ET HUNDELIV: Liv Kiøsterud ble adoptert fra Bangladesh til Norge da hun var et halvt år. I voksen alder ble hun diagnostisert med MS. Hun har to hunder; en dachs og en vorsteh, som gjør at hun kommer seg ut på tur mens mann og barn er på skole og jobb. Foto: Nina HansenVis mer

Spørsmålene som kan gi svar på den uløste MS-gåten

Innvandrere fra land der sykdommen nærmest er ikke-eksisterende, rammes hyppigere når de flytter til Norge enn nordmenn som har bodd her hele livet.

Hva nervesykdommen Multippel sklerose (MS) skyldes, er en uløst gåte i forskningsverdenen. Men én faktor som nå er i ferd med å sette forskere på rett spor, er en stadig økende trend:

Innvandrere fra land der sykdommen nærmest er ikke-eksisterende rammes hyppigere når de flytter til Norge, og får ofte en hardere sykdom, enn nordmenn som har bodd her hele livet.

MS:

Navnet multippel sklerose merkes ved at man finner flere (multiple) harde arr (skleroser) i sentralnervesystemet.

Forekomsten av MS er lav rundt ekvator og øker med økende breddegrad, ifølge Tidsskriftet for den norske legeforeningen.

- Studier av innvandrere er derfor viktig i arbeidet med å si hvorfor noen i det hele tatt rammes av MS, sier overlege og professor Elisabeth Gulowsen Celius til Dagbladet under Hjerneuken ved Rikshospitalet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn