Spøkelseshistoriske hoteller

En god spøkelseshistorie gir hotellopplevelsen en passe dose mystikk og kanskje en grøssende opplevelse.

ROM 17:Her bodde den engelske kvinnen som sies å gå igjen på Dalen. Foto: Ole C. H. Thomassen
ROM 17:Her bodde den engelske kvinnen som sies å gå igjen på Dalen. Foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

||| Dagbladet har besøkt mange og valgt å presentere noen av hotellene som det knyttes gode historier til.
Om det er skjemt eller sannhet, ja det blir opp til deg å bedømme.

Et historisk hotell uten minst ett spøkelse er en attraksjon fattigere.
Og det koster faktisk ikke mer.
Det er rommets størrelse, kvalitet og beliggenhet som bestemmer prisen, ikke om det er med eller uten spøkelse.

Valget er ditt.

Fleischers Hotel, Voss
Spøkelse: Magdalena Fleischer

Rom: 407

Rommet har en strålende utsikt over Vangsvannet. Gjester har fortalt om bevegelse i rommet og fornemmelsen av noe tilstedeværende. Det sies at det er hotellets første vertinne som fortsatt vil ha en finger med i spillet. Hun ble Fleischers redning da mannen trodde at alt var tapt da hotellet brant i 1888. Magdalena hadde egenhendig sørget for assuranse av eksisterende hotell og nybygget under oppføringen, uten husbondens vitende. Uten Magdalena ville ikke Fleischer eksistert i dag.

Fretheim Hotel, Flåm
Spøkelse: Marthe Fretheim

Rom: Salongen og gangene i den gamle bygningen.

Det er i vestvingen, i sitt gamle soverom og sin stue, hun passer på. Stoler flytter på seg. Marthes portrett også, blir vi fortalt. For det meste holder Marthe orden. Kaffekoppene til nattevaktene har en lei tendens til å bevege seg fra toppen av resepsjonsdisken på egen hånd. En engelsk gjest, en voksen kvinne, ruslet alene en kveld i den gamle fløyen. I korridoren ved Sivlebiblioteket traff hun en eldre dame. Stående stille stirrende i andre enden av korridoren. Ingen av betjeningen eller gjestene passet til beskrivelsen. Den engelske kvinnen ble tatt med en runde for å se om den hun hadde sett var på noen av de mange bilder og malerier. Til slutt kom hun inn i den gamle stua.

- Hun pekte på portrettet av Marthe, forteller resepsjonssjefen, Anna Nyberg til Dagbladet.

Dalen Hotel, Dalen i Telemark
(Sesong 1. april - ca., 15. oktober)

ROM 407 :Det sies at Magdalena M. Fleischer har vist seg gjentatte ganger her.  FOTO: Ole C. H. Thomassen
ROM 407 :Det sies at Magdalena M. Fleischer har vist seg gjentatte ganger her. FOTO: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Spøkelse: Den engelske lady

Rom: 17

I restauranten tennes hver kveld lys på det eneste bordet som er dekket for en person. Reservert "The English Lady" - en stamgjest av det usynlige slaget.

Miss Greenfield som på slutten av 1800-tallet, fødte sitt uekte barn på rom 17. Barnet ble etterlatt dødt, drept eller dødfødt. For dem som kan føle slikt, skal hun fortsatt være til stede. Det fortelles at det har vært hørt barnegråt fra rommet og at miss Greenfield har vist seg på galleriet i den store hallen.

Den som vil, kan bo på rommet sammen med vugge og kniplinger.

Holms Hotell, Geilo
Spøkelse: Damen på loftet

Rom: 320

Et nygift par var på bryllupsreise på Dr. Holms i 1926. Mannen skal ha forsvunnet fra dansesalen. Kvinnen fant ham, i seng med en annen kvinne. Deretter forsvant hun. Tre dager seinere ble hun funnet, hengende i et tau på loftet. Rom 320, som ligger rett ved loftet, er stedet hvor mange mener å føle henne nærvær, blant dem Mikkel Gaup (ifølge et Her og Nåværende ukeblad). Hun skal ha vist seg for gjestene, blitt observert i festklær og flyttet på ting.

Tuddal Høyfjellshotell, Telemark
Spøkelse: Gudrun

Rom: Englerommet

Gudrun Gurholdt døde så seint som i 1976 og er et ferskt spøkelse. Hun merkes ved at det ryddes i hotellgjestenes klær og noen påstår at hun har bredd over dem dyna. Spøkelset Gudrun er av det aller snilleste slaget sies det. For øvrig knirker det fælt i trappene på hotellet, gjerne en god stund etter at noen har gått i dem.

KULTURARV:  Visnes Hotel kan skilte med Olavsrosa og et uoffisielt spøkelse.
KULTURARV: Visnes Hotel kan skilte med Olavsrosa og et uoffisielt spøkelse. Vis mer

Hotel Union Øye, Møre og Romsdal
Spøkelse: Synnøve (Linne, Linda).

Rom: 7

En vakker ung kvinne går igjen. Synnøve og den tysk greven Philip von Moltke skal ha forelsket seg og bodd på rom 7, «Det blå rommet». Greven var allerede gift i Tyskland. Han fikk ikke skilsmisse og begikk selvmord. Synnøve, med tilnavnet Line ble seinere funnet druknet iført brudekjole. Noen påstår at de kan føle at hun er i nærheten og kan at de høre gråt fra rommet. Hotellet stenger for sesongen, men er åpent for større arrangementer i oktober.

Visnes, Stryn
Spøkelse: Ung pike

Rom: Tredje etasje

En ung pike skal ha hengt seg der. Hun jobbet på hotellet og ble gravid med en tilfeldig forbireisende. Da barnet ble født, drepte hun det, før hun tok sitt eget liv. Gråt og bankelyder skal være hørt.

Sauda Fjordhotell, Rogaland
Spøkelse: Obersten

Rom: 315

Her er det en mann som går igjen. En flørtende oberst på 28 år og skulle gifte seg med kvinnen i sitt liv. At flørtingen ikke tok slutt førte til at forloveden avlyste bryllupet. Syk av kjærlighetssorg hang han seg på rom 315. Skritt, lyder fra en spaserstokk og møbler som beveger seg om natta tilskrives obersten. Det dameglade spøkelset skal også ha befølt kvinner med sine kalde hender. Opplevelse eller ønsketenkning?

Mange flere
Rekken av historier er mange og lange, noen er offisielle og finnes på hotellenes nettsider.

Andre er av den sorten det hviskes og tiskes om og som ingen vil bekrefte.

ENGLEROMMET: Det knirker og det knakerfra trappen, noen mener at de får besøk på dette rommet i Tuddal. Foto: Odd Roar Lange / Dagbladet
ENGLEROMMET: Det knirker og det knakerfra trappen, noen mener at de får besøk på dette rommet i Tuddal. Foto: Odd Roar Lange / Dagbladet Vis mer

Leter du litt utenom hotellene og beveger deg til pensjonatene og de gamle gårdene, da blir det både spøkelseshistorier, skrømt og hulderfortellinger som kommer fram i seine kvelder.