MAT UNDER STJERNENE: På restauranten Wonder er turisttettheten ganske høy, men maten er det ikke noe å utsette på. Foto: Vibeke Montero
MAT UNDER STJERNENE: På restauranten Wonder er turisttettheten ganske høy, men maten er det ikke noe å utsette på. Foto: Vibeke MonteroVis mer

Greske matopplevelser

Sprellende ferskt og rågodt på Rhodos

Det greske kjøkkenet har flere dimensjoner enn moussaka, souvlaki og tzatziki. Maria Perou driver fiskerestaurant, og hennes favorittkunder er nordmenn.

(Dagbladet): Ikke et vondt ord om tavernaklassikere som saftige grillspyd og lammekoteletter, men det greske øyriket bugner også av fantastiske råvarer fra både hav og åkerlapper. Når disse behandles med kjærlighet, blir de til matretter du husker lenge etter at ferien er over.

Huleboerkost

Gamlebyen på Rhodos er en av Europas best bevarte middelalderbyer, og når feriefolket så smått begynner å tenke på middag, kan det virke som om det er ekte middelaldermat som frister mest.

Store, grillede kjøttbiter serveres i gamlebyens mange restauranter sammen med rause glass med kald Mythos. Men etter fem dager med kjøtt og pommes frites, begynner kanskje huleboeren å ønske seg mat med annen tekstur og farge.

Sprellfersk, gresk matkultur

I et parallellt matunivers på samme øy finner vi en typisk, gresk taverna. Akkurat en slik som mange nordmenn drømmer om å finne i ferien.

KORTREIST: Manolis drar ut og fisker hver eneste dag, og fangsten tilbereder Maria på den idylliske tavernaen Ta Fresko. Foto: Vibeke Montero
KORTREIST: Manolis drar ut og fisker hver eneste dag, og fangsten tilbereder Maria på den idylliske tavernaen Ta Fresko. Foto: Vibeke Montero Vis mer

Fiskerestauranten «To Fresco» ligger like utenfor landsbyen Afandou nordøst på øya, og drives av ekteparet Maria og Manolis Perou.

Men å drive blåmalt tavernaidyll utenfor turisttråkket har også sin pris. Bare de modigste turistene finner frem. Det er synd. For hver eneste morgen drar Manolis ut og fisker.

SYMI-REKER: Like nord for Rhodos ligger Symi-øyene. Disse små rekene er en spesialitet derfra. Foto: Vibeke Montero
SYMI-REKER: Like nord for Rhodos ligger Symi-øyene. Disse små rekene er en spesialitet derfra. Foto: Vibeke Montero Vis mer

Fangsten er som regel ikke stor, bare nok til å fylle menyen. Ekteparet driver nemlig restauranten etter gamlemetoden - med ferske råvarer som aldri har sett innsiden av en fryseboks.

Frykten for tomme restauranter

- Turister tror at tomme restauranter betyr dårlig mat, og mange vegrer seg for å komme inn med mindre de ser andre turister, sier Maria.

Men da hun får vite at vi er fra Norge, lyser hun opp.

- Dere kan spise fisk! Engelskmennene ber om fish 'n chips, ler hun. Og dermed er festmåltidet i gang. Det trylles frem Symi-reker, som er helt spesielle, små og smakfulle reker som spises med skallet på fra naboøya Symi.

En grillet blekksprutarm finner også veien til det koselige bordet. Hovedretten er fangri - en middelhavsfisk vi innimellom får kjøpt hjemme under navnet dorade.

Livet blir fort til en gresk fest med hjemmebakt brød, tzatziki og store, oppskårede tomater med oreganodryss.

En skvett ouzo

LYKKE I LINDOS: Lindos er Rhodos' mest romantiske by, og byens mange takterrasser vet å forføre deg med vakker utsikt og noe godt i glasset. Foto: Vibekje Montero
LYKKE I LINDOS: Lindos er Rhodos' mest romantiske by, og byens mange takterrasser vet å forføre deg med vakker utsikt og noe godt i glasset. Foto: Vibekje Montero Vis mer

Når vi spør hva Maria og Manolis selv spiser til middag, er svaret «som regel fisk». Men akkurat i dag tilbereder hun en klassisk pasticcio, en rett som minner om italiensk lasagne, men som har et gresk sting med kanel, ouzo og den greske osten kefalotyri.

- Bli med inn på kjøkkenet, insisterer hun, og avslører hemmeligheten bak en god, gresk rett.

- Med gode råvarer, tilstrekkelig tid og en skvett ouzo blir ALT godt!

Hotellmat som smaker

Alle som har reist i Hellas vet at den beste maten spiser man sjelden på hotellet. Casa Cook er unntaket. Siden de åpnet i fjor sommer, har hotellet gjort seg bemerket i internasjonal presse.

IDYLLISK MATBIT: Ta Petaladika er en populær taverna i gamlebyen der turister og lokalbefolkning sitter side om side. Foto: Vibeke Montero
IDYLLISK MATBIT: Ta Petaladika er en populær taverna i gamlebyen der turister og lokalbefolkning sitter side om side. Foto: Vibeke Montero Vis mer

Det anerkjente reisemagasinet Condé Nast Traveller kaller Casa Cook «the new kid on the block» ettersom de har introdusert en ny standard, både når det gjelder design og kjøkken.

Manolis Giorgakis står bak menyen, der du finner nesten utelukkende greske råvarer, satt sammen på en litt annerledes måte enn på de tradisjonelle tavernaene.

Mat for varme dager

De har byttet ut den klassiske greske salaten med en salat med vannmelon, pinjekjerner og geitost. Forfriskende og helt riktig i varmen.

Blant hovedrettene er det mye som frister, men muslingene som serveres med frest paprika og chili, toppet av talaganiost er en favoritt. Gå heller ikke glipp av risottoen med gresk kaffe og fersk myzithraost. Nam, nam!

På ferie er det lov med dessert hver dag, og på Casa Cook risikerer du å bli avhengig av siropiasta; filodeig fylt med tørkede nøtter og honningsirup.

Et funn for alle som er glad i riktig søte avslutninger! Og hvem er ikke det?

URTER FRA HAGEN: På Casa Cook har de en egen kjøkkenhage hvor de dyrker urtene som drysses over de velsmakende muslingene før servering. Foto: Vibeke Montero
URTER FRA HAGEN: På Casa Cook har de en egen kjøkkenhage hvor de dyrker urtene som drysses over de velsmakende muslingene før servering. Foto: Vibeke Montero Vis mer
CASA COOK: Boutique-hotellet ligger omkranset av Kolymbiafjellene, og har et kjøkken som introduserer deg for nye sider av gresk mat. Foto: Vibeke Montero
CASA COOK: Boutique-hotellet ligger omkranset av Kolymbiafjellene, og har et kjøkken som introduserer deg for nye sider av gresk mat. Foto: Vibeke Montero Vis mer

.