NYE SMAKER: Prøv denne friske og gode salaten med mynte, reddiker, asparges og quinoa. Prikken over i'en er yoghurtdressingen. Foto: METTE MØLLER
NYE SMAKER: Prøv denne friske og gode salaten med mynte, reddiker, asparges og quinoa. Prikken over i'en er yoghurtdressingen. Foto: METTE MØLLERVis mer

Sprø og friske salater til late sommerdager

Smakfulle sommerfavoritter fra Dagbladets Karla Siverts.

• Flere matsaker på db.no/mat
Nå i juli vasser vi nærmest i gode og grønne råvarer, og da er det en fornøyelse å komponere fristende salater.

Det finnes ingen fasit for hva som kan blandes i en salat.

En variasjon av både farger og smaker er imdlertid en god regel.

Inspirerende - Med så mange friske og sunne råvarer tilgjengelig, er det inspirerende å lage mat. Salater er rask og deilig sommermat.

AKKURAT NÅ: Grønnsakene er på sitt beste nå. Det er bare å fråtse i salatsorter og spennende tilbehør. Foto: METTE MØLLER
AKKURAT NÅ: Grønnsakene er på sitt beste nå. Det er bare å fråtse i salatsorter og spennende tilbehør. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Enten en raus salat som er ment som et måltid i seg selv, eller en fargerik salatbolle som friskt og lett tilbehør til grillmiddagen, sier Karla Siverts, som også er glad i å bruke friske og smaksrike urter i salatene sine.

- Skal du ha salat til middag, er en spennende variant med crispy duck og en litt syrlig hoisinsaus et godt alternativ. Bruk det samme tilbehøret som er vanlig å spise til crispy duck, men fyll på med ekstra grønnsaker og koriander.

EKSOTISK: For kraftigere smaker, prøv en sommersalat med crispy duck. Foto: METTE MØLLER

Foto: METTE MØLLER
EKSOTISK: For kraftigere smaker, prøv en sommersalat med crispy duck. Foto: METTE MØLLER Foto: METTE MØLLER Vis mer

Andeconfit er nydelig å sprøsteke, og blande inn i salaten rett før servering, sier Karla.

Yoghurtdressing Dressingen er viktig i en god salat, men vent med å blande den inn til rett før servering, da bevarer du bedre sprøheten i salatblader og grønnsaker.

- Jeg lager ofte en enkel dressing med yoghurt, sennep, honning, sitron og olivenolje. Den passer til mange typer salater, og er nydelig til en quinoasalat med blant annet grillet hjertesalat og brokkoli.

KLASSIKER:  Salat nicoise er den perfekte salaten for mange. Lett og samtidig mettende. Foto: METTE MØLLER. 

Foto: Mette Møller
KLASSIKER: Salat nicoise er den perfekte salaten for mange. Lett og samtidig mettende. Foto: METTE MØLLER. Foto: Mette Møller Vis mer

Quinoa er jeg blitt veldig glad i, det er supersunt, og så smaker frøene godt også, sier Karla.

En annen perfekt sommersalat er salat Nicoise, med blant annet egg, oliven og aspargesbønner.

I Frankrike finnes den overalt, og den er perfekt både som lunsj og forrett.

- Dette er en anvendelig salat med masse gode smaker. Jeg bruker den helst med ansjos, men den kan fint droppes hvis du ikke er så glad i den smaken, sier Karla Siverts.