PIZZA-SKOLE: Det er litt kaos og mye konsentrasjon rundt kjøkkenbenken på Viavang når Arne Brimi prøver å lære ungdommer fra Vågå å bake hjemmelaget pizza.Foto: Mette Møller
PIZZA-SKOLE: Det er litt kaos og mye konsentrasjon rundt kjøkkenbenken på Viavang når Arne Brimi prøver å lære ungdommer fra Vågå å bake hjemmelaget pizza.Foto: Mette MøllerVis mer

Sprø smaker

Grandiosa eller hjemmelaget? Arne Brimi er ikke i tvil om hva som er best. Men hva mener grandiosagenerasjonen?

||| VIANVANG i Vågå (Dagbladet): Det er ikke ofte Arne Brimi bruker den store, italienske vedovnen på Vianvang til pizzabaking. Selv om den er som skapt for pizza.

Men med 15 sultne ungdommer på besøk, står selvsagt hjemmelaget pizza øverst på menyen.

Egenkomponert — Jeg skal ha litt sjalottløk på, men bare på halve pizzaen.

— Ikke tomater! Kan noen sende ost?

9.-klassingene fra Vågå ungdomsskole snakker i munnen på hverandre mens de står i kaotisk kø rundt Brimis store skiferbenk. De følger med mens kokken raskt deler en diger pizzadeig i små leiver, og hver av ungdommene kjevler ut og komponerer sin egen pizza. Noen nesten runde pizzaer, noen avlange. Utseendet spiller ingen rolle. Her er det smaken som teller. Responsen kommer raskt når de ferdige pizzaene nytes glovarme etter noen minutter i vedovnen.

— Kjempegodt! Nesten like god som mamma sin, sier Ragnhild Benrud (15).

— Bedre enn grandiosa også?

— Njaa ... Kanskje bedre, men grandiosa er lettere å lage, da. Hvis jeg må lage den sjøl, tar jeg grandiosa. Hvis mamma kan lage hjemmelaget pizza, velger jeg heller den.

Lettvint Arne Brimi er opptatt av at matlaging ikke skal være vanskelig. Og hjemmelaget pizza er både enkelt og raskt å lage. Grunnarbeidet ligger i bunnen og sausen. Det må gjøres ordentlig. Bunnen skal ha lite gjær, og bli god og sprø. Sausen er kjapt laget med tomater, sjalottløk og masse friske urter.

Brimi anbefaler også å fryse ned halvstekte pizzabunner, og da kan hjemmelaget pizza absolutt konkurrere med ferdigpizza tidsmessig.

PIZZA: En god bunn er fundamentet i en god pizza. Brimis oppskrift finner du nederst i saken. Foto: Mette Møller
PIZZA: En god bunn er fundamentet i en god pizza. Brimis oppskrift finner du nederst i saken. Foto: Mette Møller Vis mer

— Det er trist at vi lar ungdommene gå glipp av ekte og gode smaker. De fleste velger grandiosa fordi de er vant med smaken, og fordi det er lettvint. Jeg ønsker å formidle at det både er lett og gøy å lage sin egen pizza. Matlaging skal være gøy, ellers går det ikke, sier Brimi.

Ungdommene fra Vågå er i alle fall i høylytt godt humør rundt kjøkkenbenken, og selv skrelling av tre sjalottløk hver blir utført med et smil.

Hollandaise— Jeg vil ikke lære dere fusk og juks. I dag skal dere lære grunnleggende ting, og få et lite innblikk i matlagingen vi driver med her på Vianvang.

Arne Brimi er i gang med neste leksjon for elevene. Han vil lære dem mer enn pizzabaking. Bakt røye og hollandaisesaus står på timeplanen.

— Hollandaise er en klassisk, fransk saus, men som folk stort sett kjenner fra pulver i dag. Alle kan lage pulvermat, men det har ikke så mye med originalen å gjøre. Visp egg og smør, og pass på temperaturen. Det er ikke vanskelig å lage ekte hollandaise, sier Brimi.

Ungdommene fra Vågå visper og smaker. De er ikke helt uvant med matlaging, heldige som de er å ha tre timer skolekjøkken hver uke. Det er det ikke alle skoler som kan tilby.

— Vi kan jo bli helt fortvila, vi som driver med matformidling. Barn og ungdom i dag får ikke bli kjent med de ekte smakene. De relaterer en saus til hvilken pulversaus som er best. Vet du ikke hvordan originalen smaker, da lar du deg manipulere, sier Arne Brimi.

God tomatsaus til pizza - 10 minutter
Tomatsausen er viktig for at pizzakvelden skal bli vellykket. Her er en enkel oppskrift.

Du trenger:
2-3 ss olje
4 hakkede tomater
2 ss tomatpure
2 finhakkede sjalottløk
2 ss finhakket timian, oregano eller annet godt krydder
Salt

Slik gjør du:
1. Skjær tomatene i terninger, og fres dem godt i olje i 5 minutter sammen med løken. Rør så inn tomatpure
2. Ha blandingen gjennom en grov sil, tilsett urter og smak til med salt.

RØYE: Lag bakt røyefilet med hollansaisesaus på 40 minutter. Se oppskrift under.
Foto: Mette Møller
RØYE: Lag bakt røyefilet med hollansaisesaus på 40 minutter. Se oppskrift under. Foto: Mette Møller Vis mer

Pizza - 60 minutter
En god bunn er fundamentet i en god pizza. Avpass mengden væske og mel til deigen er glatt og fin, og lek deg med hva du legger på pizzaen.

Du trenger:
3 dl vann
25 g gjær
1 dl olje
1 toppet ts salt
800 g hvetemel

Slik gjør du:
1. Bland ut gjær med litt lunkent vann, og bland sammen det tørre
2. Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin i 5 minutter på lav fart, og la så deigen heve i 30 minutter
3. Kjevle ut deigen til en stor pizza eller flere porsjonspizzaer. Pynt med det du liker, men en god tomatsaus er en fin start. Varier med flere typer ost, som jarlsberg, ridderost eller en god blåmuggost
4. Det kan være lurt å halvsteke pizzaen før du pynter den. Sett et stekebrett i ovnen, og varm opp til 250 grader. Legg pizzabunnen på den varme plata, og stek i 1-2 minutter. Pynt pizzaen, og etterstek i 5-6 minutter til osten er gyllen

Bakt røyefilet med hollandaise - 40 minutter
De fine røyefiletene trenger bare noen få minutter i ovnen, så kutt ut posesausen og bruk heller litt tid på å piske sammen en ekte hollandaise.

Du trenger:
4 røyefileter(1-2 pr.person)
3 eggeplommer
150 g smør
2 ts sitronsaft
Salt og pepper

Slik gjør du:
1. Ha litt olje i panna, og bak røyefiletene med skinnsida ned i 3-4 minutter på 180 grader varm ovn. Dra av skinnet, og ha på litt salt
2. Start så med sausen. Smelt smøret, og øs av det klare. La smøret bli romtemperert
3. Pisk eggeplommene forsiktig i en bolle over vannbad til de begynner å tykne. Spe med det romtempererte, klarnede smøret under stadig pisking. Pass på at sausen ikke blir for varm, da vil den sprekke. Grensa går ved ca.60 grader
4. Ha i sitronsaft, og smak til med salt og pepper
5. Sprekker sausen, så bare start på nytt med en ny eggeplomme, og spe så den skilte væsken inn i den

Gratinerte bær med sabayonne - 20 minutter
Her kan du bruke forskjellige typer bær. Framgangsmåten på sabayonne er litt forenklet i forhold til det mange dessertkokker vil kalle sabayonne. Men godt smaker det.

Du trenger:
Gode bær, f.eks bringebær og jordbær
1 dl eggeplomme(4-5 plommer)
1 dl hvitvin
1 dl sukker

Slik gjør du:
1. Hell hvitvin og sukker i en kjele, og pisk under lett oppkok
2. Ha så i eggeplommene, en og en av gangen. Pisk hele tida. Skru opp varmen, og vent på den første bobla
3. Ta kjelen av varmen, og fortsett å piske til sabayonnesausen stivner
4. Legg bærene i ildfast form, og hell over sausen. Gratiner i ovn til sausen er gyllen. Server straks

BÆR: På 20 minutter får du gratinerte bær med sabayonne. 
Foto: Mette Møller / Dagbladet
BÆR: På 20 minutter får du gratinerte bær med sabayonne. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer