Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sprøstekt løk: Mer fett og kalorier enn potetgull

- Hæ!? Guri. Det var voldsomt, sier ernæringsfysiolog.

SOM POTETGULL: Faktisk er sprøstekt løk langt mindre sunt enn potetgull. Kanskje det er vel så godt med potetgull på pølsa? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SOM POTETGULL: Faktisk er sprøstekt løk langt mindre sunt enn potetgull. Kanskje det er vel så godt med potetgull på pølsa? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pølse, brød, ketsjup, sennep  - og sprøstekt løk. Det er for mange selve oppskriften på et godt pølsemåltid.

Det mange ikke vet, er at denne løken går potetgull en høy gang når det kommer til fett og kalorier.

I samtlige typer Dagbladet har sjekket består minst halvparten av posen av rent fett.

Sjokkert ekspert Her er næringsinnholdet per hundre gram på noen av de vanligste merkene:
•    PS/Stabburet sprøstekt løk: 52 gram fett, 618 kcal
•    Rema 1000 sprøstekt løk: 51 gram fett, 612 kcal
•    First Price sprøstekt løk: 53 gram fett, 626 kcal
•    X-stra sprøstekt løk: 51 gram fett, 610 kcal
•    Foodman sprøstekt løk: 50 gram fett, 653 kcal

- Hæ? Guri, det var voldsomt, sier ernæringsfysiolog Kari H. Bugge i Grete Roede når Dagbladet legger fram tallene.

Verre enn potetgull - Dette tror jeg mange ikke har tenkt over. Det er sånt man bare er vokst opp med og kjøper når man skal ha pølser, uten å studere varedeklarasjonen, fortsetter Bugge.

Langt vanligere er det å sjekke baksiden av potetgullposer. Og der vil du se at potetgull faktisk er «sunnere» enn sprøstekt løk.

For eksempel består Kims salte potetchips av 31 gram fett og 535 kcal per 100 gram. Mot PS sprøstekt løk sine 52 gram fett og 618 kcal.

Hvorfor så mye fett? PS sprøstekt løk fra Stabburet, den klassiske gullposen, er markedslederen. Og kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken i Orkla Foods mener det er gode grunner til at 52 prosent av posen er fett.

- Det ligger i produktets natur. Dette er et frityrstekt produkt, og løken trekker til seg olja, sier Stokken til Dagbladet.

- Men tror du folk vet at det er mer fett enn løk i produktet?

- Det vet jeg ikke. Kunnskapsnivået er nok forskjellig, så for noen er det sikkert en overraskelse, svarer Stokken, som påpeker at det som står bakpå pakka er i tråd med reglene.

OVERRASKET: Ernæringsfysiolog Kari H. Bugge i Grete Roede visste ikke at sprøstekt løk var en fettbombe av så store dimensjoner. Spiser du mye pølse, råder hun deg til å finne alternativer. Foto: GRETE ROEDE
OVERRASKET: Ernæringsfysiolog Kari H. Bugge i Grete Roede visste ikke at sprøstekt løk var en fettbombe av så store dimensjoner. Spiser du mye pølse, råder hun deg til å finne alternativer. Foto: GRETE ROEDE Vis mer

Den frityrstekte løken skal ha blitt noe mindre usunn de siste årene, da blant annet palmeolje er blitt byttet ut. Ifølge Stokken jobber produktutviklerne deres nå med å også redusere fettinnholdet, men som han sier:

- Det viktigste er å ta mer pølse enn sprøstekt løk. Og gjerne en god salat ved siden av.

«Tenk gjennom alternativer» Sprøstekt løk er ikke noe man hiver i seg foran TV-en en fredagskveld. Stabburet mener en vanlig porsjon per pølse består av rundt fem gram, noe Bugge kan bekrefte.

- Da får du i deg omlag 30 kalorier bare fra den sprøstekte løken. Sammen med sennep og ketsjup og rekesalat kan dette summere seg til å bli litt. Men det avhenger jo veldig av hvor ofte du spiser pølser, understreker Bugge.

- Spiser du pølser to, tre ganger i løpet av sommeren, kan du putte på det du synes smaker aller best. Tilhører du de som har ventepølser hver gang du griller, bør du tenke litt gjennom om du kan bytte det ut med noe annet.

FETTBOMBE: Sprøstekt løk består av halvparten fett, halvparten løk. Heldigvis bruker de fleste av oss produktet med måte. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FETTBOMBE: Sprøstekt løk består av halvparten fett, halvparten løk. Heldigvis bruker de fleste av oss produktet med måte. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!