Sprøtt skinn og saftig kjøtt: Slik blir kyllinglåret perfekt

Det beste kyllingkjøttet er også det billigste.

Kylling til middag? Sjansen er stor for at du velger kyllingfilet og ikke lår.

De siste tre årene har vi nordmenn kjøpt seks ganger så mye kyllingfileter som lår, målt i kilo, viser tall fra Gilde.

Trist synes vi, med tanke på at lårkjøttet er langt mer smakfullt. Billigere enn filetene er det også.

Det kan imidlertid være litt mer vrient å lage kyllinglår, spesielt om du går for et lår med skinnet på, fordi det kan være vanskelig å få skinnet sprøtt uten å tørke ut kyllingen.

Heldigvis må det ikke være vanskelig, om du følger kokk Bård Grenis råd.

Se også: Slik steker du det vanskelige kyllingbrystet

- Inn i ovnen med det Trikset som gir sprøtt skinn er like enkelt for deg, som det er godt for kyllingen: Brun låret godt på begge sider før du setter det inn i ovnen.

Det står det og godgjør seg på 180 grader i cirka 20 minutter. Verre er det ikke.

TIPS: Bruk en gryte eller stekepanne som tåler å stå i ovnen, så slipper du unna litt oppvask. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
TIPS: Bruk en gryte eller stekepanne som tåler å stå i ovnen, så slipper du unna litt oppvask. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer

Låret skal riktignok stå i ovnen en stund, så det er ikke superrask mat, men dette er tid du kan bruke på noe helt annet. Har du noen kokte poteter fra i går, eller noen andre rotgrønnsaker kan du jo slenge disse også inn i ovnen med kyllingen.

Ellers kan vi anbefale en frisk salat til, for eksempel ananas- og agurksalaten.

TIPS: Velger du en stekepanne eller gryte som også kan gå i ovnen, slipper du unna litt ekstra oppvask.

Gni det inn Merk at Greni tørrmarinerer kyllinglåret for å gi det smak.

I stedet for å la det ligge lenge og marinere, gnir han inn kyllingkjøttet med en blanding av garam masala og paprika, men du kan bruke krydder etter smak.

Metoden kalles gjerne dry rub - gni på amerikansk - og er mye brukt i grilling.

Det finnes også mange ferdigrubber og ferdige krydderblandinger i butikk, men du kan fint bruke det krydderet du liker best og lage din egen krydderrub.

Vi anbefaler å bruke malt krydder - eller krydder du maler selv i en morter, når du bruker rub.

Oppskrift: tre gode grillrubber

Se flere videoer Det er ikke vanskelig å lage mat, bare man vet hvordan. I en serie videoer på Dagbladet viser kokk og daglig leder i Urban Food, Bård Greni, hvordan du mestrer enkle teknikker på kjøkkenet:

Slik parterer du en kylling
Slik steker du kyllingbryst
Slik helsteker du kylling
Slik damper du blåskjell

TIPS: Det aller beste kjøttet på kyllingen, kyllingøstersene, ligger i overgangen mellom lår og bryst, inn mot beinet. Men disse er så små at du må partere mange kyllinger for å få nok kjøtt til å bli mett av.