Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sprutet ketchup på banan og iskrem

Sjekk hva slags mat kjendisene hadde dilla på under graviditeten.

DET KROPPEN VIL HA: Angelina Jolie spiste løkringer dyppet i sennep, Beyonce MÅTTE ha ketchup på alt hun spiste og Tori Spelling drømte om sjokolade og marshmallows hele tiden når hun ventet datteren Stella. FOTO: Stella Pictures
DET KROPPEN VIL HA: Angelina Jolie spiste løkringer dyppet i sennep, Beyonce MÅTTE ha ketchup på alt hun spiste og Tori Spelling drømte om sjokolade og marshmallows hele tiden når hun ventet datteren Stella. FOTO: Stella Pictures Vis mer

Pizza med syltetøy. Posevis med grønne epler. Hockeypulver eller vannmelon? Det mangler ikke på rare kombinasjoner og sterke lyster når det er snakk om gravide kvinners matdiller.

Det finnes en rekke plager vi ikke snakker om når vi er gravid, men det gjelder ikke fenomenet cravings - eller diller. For det er en realitet for mange gravide. Og ikke minst partnerne deres, som ofte er de som må ut på nattlige bensinstasjonsturer for å skaffe sin kjære nettopp det hun lyster på. Og selv om det er mye du kan tenke deg å si til den gravide i en slik stund, er det noe som absolutt IKKE er greit å si til gravide

Og om du tenker at du holder på å bli gal om du kjører kilometervis for å få tak i milkshake, eller gråter for det er vanskelig å få tak i jordbær i butikken i desember, ja så kan det være fint å vite at du slett ikke er alene om galskapen.

Sjekk hva kjendisene lystet etter Enkelte matvarer er nesten for klassikere å regne når det gjelder gravide-diller. Høyt oppe på denne listen finner man ofte enten søte eller sure smaker, som sjokolade, jordbær, godterier og også klisjeen sylteagurk. Men ikke alle holder seg til klassikerne.

Ifølge det amerikanske kjendisnettstedet Babble.com var det følgende matvarer som gjorde opp svangerskapsmenyen hjemme hos disse kjendisene:

1. Halle Berry

Da Halle var gravid med datteren Nahla for noen år tilbake, opplyste hennes daværende kjæreste, modellen Gabriel Aubrey, at hun ikke kunne få nok av brød og sylteagurk.

2. Elisabeth Hasselbeck

Skuepillerinnen lot seg friste av glutenfrie småkaker, forskjellige typer ost og også sjokolade. I tillegg stod vannmelon - servert med salt og limejuice høyt oppe på Hasselbecks ønskeliste.

3. Christina Applegate

Da Christina ventet barn opplyste hun i et intervju med talkshow-programlederen George Lopez: "Jeg har en craving på mat generelt, det er ikke så nøye hva det er engang!" Skuespillerinnen la til at om hun måtte velge, var det ketchup og pannekaker som oftest stod på menyen.

4. Nicole Richie

Da tobarnsmoren og klesdesigneren Nicole Richie ventet sitt første barn, Harlow, for noen år siden, forklarte mannen, Joel Madden i et intervju: "Det er ikke nødvendigvis det hun har lyst på, men når hun vil ha det." Rockestjernen endte opp med å være den som måtte ut på diverse midnattsekspedisjoner for å skaffe sin kjære en hamburger eller sandwich når lysten meldte seg.

5. Angeline Jolie

Da Mr & Mrs Smith-stjernen ventet tvillinger i 2008 var det bare én ting som gjaldt: Løkringer dyppet i sennep.

6. Jennifer Garner

Da Alias-stjernen ventet datter nummer to, lille Seraphina, i 2009, kom hun med følgende innrømmelse i et TV-intervju: "Jeg bruker graviditeten for alt den er verdt og sier at jeg bare MÅ ha iskrem og sjokolade. Men for å være helt ærlig, det er ikke graviditeten som snakker, det er bare meg."

7. Gwen Stefani

Popstjernen innrømmer at matpreferansene kom i tre kategorier da hun var gravide med begge sine gutter: Hot, hottere, hottest. Det ryktes om at Stefani aldri beveget seg utenfor huset uten en flaske Tabasco i veska mens hun var gravid.

JA, TAKK: Jennifer Garner tror hun elsker sjokolade og iskrem uansett om hun er gravid eller ikke - men synes det var fint å ha babymagen å skylde på når lystene meldte seg. Kristin Cavallari derimot innrømmer å ha fråtset i taco. FOTO: Stella Pictures
JA, TAKK: Jennifer Garner tror hun elsker sjokolade og iskrem uansett om hun er gravid eller ikke - men synes det var fint å ha babymagen å skylde på når lystene meldte seg. Kristin Cavallari derimot innrømmer å ha fråtset i taco. FOTO: Stella Pictures Vis mer

10 gravide-plager du ikke visste om

Flere kjendis diller De siste par årene har vi sett litt av en babyboom finne sted i Hollywood. Og der hvor det er gravide kjendiser, ja der kan du også ifølge sladrenettstedene Huffington Post og Hollyscoop være sikker på at det eksisterer en rar gravide-dille eller fler:

1. Jessica Simpson

Simpson, som ble mobbet i media for å ha lagt på seg svært mye under graviditeten med lille Maxwell Drew, har innrømt å ha fråtset i godteriet Pop Tarts - og da gjerne med smør på toppen.

2. Kristin Cavallari

Reality-stjernen som er kjent fra MTVs The Hills, innrømmer at hun ikke kunne få nok av taco fra take-out kjeden Tito's Tacos da hun ventet lille Camden tidligere i år.

3. Kourtney Kardashian

Den eldste Kardashian-søsteren innrømmer å ha lystet etter sterk mat da hun var gravid med datteren Penelope Scotland. Særlig dipper med mye krydder og oster med sterk smak.

4. Hillary Duff

Den tidligere Disneystjernen ønsket sønnen Luca velkommen tidligere i år. Mens hun ventet den lille gutten, innrømmet sangstjernen å ha kost seg med søtsakene marshmallow og Rice Krispies. Og tyggegummi med kanelsmak.

TEA AND TOAST: Victoria Beckham gikk tilbake til røttene da hun var gravid med lille Harper Seven i fjor. Motedesigneren fikk ikke nok av engelsk te og toast. FOTO: Stella Pictures
TEA AND TOAST: Victoria Beckham gikk tilbake til røttene da hun var gravid med lille Harper Seven i fjor. Motedesigneren fikk ikke nok av engelsk te og toast. FOTO: Stella Pictures Vis mer

5. Vanessa Minillo

Kona til Nick Lachey fødte nylig en sønn. Under graviditeten sendte Minilli til stadighet mannen ut etter den meksikanske spesialiteten burritos.

6. Beyonce

Lille Blue kom til verden tidligere i år, og har allerede rukket å bli en av de mest kjente babyene i verden. Da popprinsessen ventet datteren, var det ketchup som gjaldt - på det meste. I et intervju innrømmet til og med Beyonce å ha dyppet bananer i ketchup, og sprutet tomatsausen over iskrem.

7. Victoria Beckham

Til tross for sitt nye liv i fasjonable Hollywood, når Posh Spice var gravid med lille Harper Seven, var det god gammeldags marmelade på toast og te med melk som var det store.

8. Tori Spelling

Da Tori ventet datteren Stella var det iskrem med sjokolade og marshmallows, og avocado som gjaldt. Men et par år etter, da datteren Hattie var på vei, lengtet Tori etter noe hun måtte vente til etter fødselen med å spise; sushi.

9. Tina Fey

MÅ HA DET: Nicole Richie tvang mannen Joel ut midt på natten for å kjøpte hamburger, Christina Applegate måtte ha ketchup på pannekakene, og Halle Berry spiste brødskiver med sylteagurk til den store gullmedalje. FOTO: Stella Pictures
MÅ HA DET: Nicole Richie tvang mannen Joel ut midt på natten for å kjøpte hamburger, Christina Applegate måtte ha ketchup på pannekakene, og Halle Berry spiste brødskiver med sylteagurk til den store gullmedalje. FOTO: Stella Pictures Vis mer

30 Rock-stjernen, som har døtrene Alice and Penelope, stappet i seg så mye som en boks med smultringer om dagen da hun var gravid. Da er det kanskje ikke så rart at skuespillerinnen innrømmet å ha lagt på seg 5 kilo i løpet av bare to uker under svangerskapet.

10. Jessica Alba

Lille Haven feiret nylig 1-årsdagen sin. Da mamma Jessica Alba var gravid med sin andre datter, kunne hun ikke få nok av vannmelon. Alba forklarte til talkshow-verten Jimmy Kimmel: "Seriøst; jeg kunne drept for vannmelon!" Så gale blir vi faktisk av hormonene

Kålrabi og tyggis i sølvfarget pakke Det er slett ikke bare Hollywood mammaer som opplever rare lyster når hormonene raser rundt i kroppen. Også på Foreldre og Barns forumsider raser debatten om alskens gravide-diller og merkelige cravinger.

Noen forteller at de er hekta på bringebær, Ifa pastiller, dundersalt-godteri, salte fisker, kålrabi eller fersken iste.

Andre har dilla på sure epler, vannmelon og tyggegummi. Enkelte synes plutselig lukten av kjeller eller bensin er helt herlig. Og dette kommer helt sikkert til å bli glemt når kjendisene velger navn til babyen.

Må ha det, bare må ha det Det finnes per i dag ingen vitenskapelig forklaring på hva det er som gjør at gravide kvinner plutselig får dilla på det ene eller det andre.

- Det er egentlig ingen som vet hvorfor craving forekommer i graviditeten, men det finnes teorier om at kroppen ber om næringsstoffer som den trenger, forklarer Andrei Rebarber, overlege ved fødselsavdelingen NYU Medical Center i New York til medicinnet.com.

En overveldende trang til å spise sylteagurk eller ost kan være et tegn på at kroppen trenger mer natrium, eller en hang til å spise pommes frites og burgere kan dreie seg om behovet for mer protein, natrium eller kalium.

Men i det store er gravide-diller fortsatt et stort medisinsk mysterium.

- Det finnes ingen vitenskapelig forklaring på fenomenet, men det blir antatt at det er hormonelle prosesser som ligger bak, forklarer jordmor Cathrine Trulsvik i Jordmorteamet til Foreldre og Barn. Det finns en rekke ja-mat gravide kan spise.

KJENDIS-DILLE: Jessica Simposon MÅTTE ha godterier og Pop Tarts, Kourtney Kardashian lengtet etter spicy dip med ost og Jessica Alba kunne rett og slett ikke få nok av vannmelon. FOTO: Stella Pictures
KJENDIS-DILLE: Jessica Simposon MÅTTE ha godterier og Pop Tarts, Kourtney Kardashian lengtet etter spicy dip med ost og Jessica Alba kunne rett og slett ikke få nok av vannmelon. FOTO: Stella Pictures Vis mer

Kjersti Irgens, privatpraktiserende jordmor i Bergen, er derimot litt uenig:

- Etter min erfaring får de aller fleste gravide ikke dilla på noe som helst, forklarer Irgens til Foreldre og Barn.

- Jeg tror at diller også kan handle om at den gravide forventer at dette skal oppstå, fordi hun har hørt at det er vanlig når man venter barn. Men hvis lystene hele tiden trekkes mot snop og usunne ting, må du rett og slett bestemme deg for at «jeg spiser ikke 100 gram sjokolade om dagen», selv om det er det du vil ha, påpeker hun.

Når du får diller kan variere i svangerskapet fra uke til uke.

Søtt, surt og salt Ifølge en undersøkelse nettstedet Babycenter utførte for en tid tilbake, er det gjerne spesielle smaker som trigger de ekstreme lystene og dillene hos gravide kvinner.

Nesten 40% av de spurte kvinnene forteller at de har dilla på søtt og søte smaker som sjokolade, godterier og sukker. 33% foretrekker salte smaker. 17% forklarer at det er sterkt krydrede matretter som gjelder, mens 10% foretrekker sure smaker, som grønne epler, sitrusfrukter og andre lignende matvarer.

Judith Brown, forfatter av boken "What to Eat Before, During, and After Pregnancy", forklarer at så mye som annenhver gravide kvinne i USA hevder å ha hatt minst én matdille under graviditeten.

- Ofte går matdiller og mataversjoner hånd i hånd, forklarer Brown i boken.

- I en etiopisk studie viste det seg at kvinner som opplever å vegre seg mot en type mat eller smak under graviditeten har en dobbelt så stor sjanse for å også oppleve matdiller.

Les også: Murpuss, bringebærgelé og lakris; sjekk enda flere rare gravide-diller

Test: Hvilken kjendis-mamma er du?

SÆRE SMAKER: Mange gravide får dilla på søte, salte eller sure ting.  FOTO: Thinkstockphotos
SÆRE SMAKER: Mange gravide får dilla på søte, salte eller sure ting. FOTO: Thinkstockphotos Vis mer

Slik er kroppen etter fødsel

Dette skjer med kroppen når du er gravid

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

MYSTERIUM: Ingen er helt sikre på hvorfor gravide kvinner for mat-diller, men mange skylder på hormoner. FOTO: Thinkstockphotos
MYSTERIUM: Ingen er helt sikre på hvorfor gravide kvinner for mat-diller, men mange skylder på hormoner. FOTO: Thinkstockphotos Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media