St. Lawrence Market har vært en naturlig møteplass i Toronto i over 200 år

Er ifølge National Geographic verdens beste matmarked.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): St. Lawrence Market har vært en naturlig møteplass i Toronto i Canada i over 200 år, og er ifølge National Geographic verdens beste matmarked.

Her får du også byens beste peameal baconsandwich, som er en lokal spesialitet.

- Det har vært matmarked i dette området siden 1803, først ute og siden inne i mer organiserte former, sier matguide Mike Carter (27).

I dag har mathallen fått en ny glans etter en lenge etterlengtet oppussing. Men den gamle mursteinsbygningen har beholdt sin gamle sjarm, og er full av godbiter.

Kanadiske spesialiteter De kanadiske spesialitetene er mange. Mellom mathallens fire vegger selger rundt 120 forhandlere alt fra kanadisk vin og smakfulle oster til lokalprodusert sennep og lønnesirup.

Lørdager er det enda flere her, på bondemarkedet i den nordlige bygningen. Hit har bøndene i nærområdet valfartet siden 1803 for å selge produktene sine: Friske urter, smakfulle bær, fargerike blomster og økologiske grønnsaker.

Men mathallens egen spesialitet er verken sesongbasert eller grønn.  

Baconsandwich - Hvis du bare skal spise én ting når du besøker St. Lawrence Market, så er det den berømte baconsandwichen, sier Carter.

Flere av mathallens utsalgssteder selger baconsandwicher, men den aller mest kjente og beste får du hos Carousel Bakery. Her har Robert Biancolin servert kjente og ukjente fjes i over 30 år.

BACONBY: Toronto var tidligere kjent som Hogtown, det engelske ordet for slaktegris. Foto: MARI BAREKSTEN
BACONBY: Toronto var tidligere kjent som Hogtown, det engelske ordet for slaktegris. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

På veggene henger avisutklipp, signaturer og takkekort fra kjendiser som skuespilleren Catherine Zeta-Jones, og kokk og TV-personligheten Anthony Bourdain.

- Hemmeligheten ligger i baconet, og ferskt burgerbrød, kan Biancolin fortelle.

Peameal bacon er en kanadisk oppfinnelse, og kan på mange måter minne om skinke. Kjøtt fra beinfri svinekam rulles i mel fra tørket mais, før det deles i skiver og stekes i ei panne.

Fra siloer til storby Oppfinnelsen kan spores til den Toronto-baserte kjøtthandleren William Davies på slutten av 1800-tallet, da Toronto var kjent som «Hogtown» - hog er engelsk for gris.

Kjøtthandlerne dominerte ST Lawrence Marked, og det var definitivt flere griser enn skyskrapere i byen.

PEAMEAL BACON

BACON: Peameal bacon er en kanadisk oppfinnelse, og kan på mange måter minne om skinke. Foto: MARI BAREKSTEN


Ingredienser:
1 kg benfri svinekam
Maismel
2,5 liter vann
10 ss koscher salt, eventuelt Maldon 
4 ss hvitt sukker
2 ss brunt sukker
45 ml honning
5 hvitløkfedd
Laurbærblad
Pepper
Korianderpulver

Slik gjør du:
• Fjern skinnet og fettet fra svinekammen.

• Kok vann, salt, sukker, honning, krydder og finhakket hvitløk sammen. Avkjøl.

• Legg svinekammen i en pose med marinaden. Oppbevares i kjøleskapet i 3-5 dager.

• Ta svinekammen ut av posen og skyll den. Rull den i maismel etter å ha latt den tørke litt. Hvis du legger den i fryseren litt, ikke til den er fryst, blir det lettere å skjære kjøttet i tynne skiver.

• Stek så det antallet skiver du vil i ei stekepanne.

Bacon fra Toronto hadde rykte på seg for å være verdens beste. Navnet peameal stammer fra den historiske praksisen med å rulle kjøtt i malte gule erter for å forlenge kjøttets holdbarhet.

Siden slutten av andre verdenskrig har man byttet ut melet fra erter med maismel.

Ikke bare for turister Men mathallen er ikke bare for sultne turister. Hit kommer også byens kokker ofte innom for å hente inspirasjon og handle sine råvarer.

- Hei, sier An Haeyeon og klapper kokkekollega Claudio Aprile på ryggen. 

Han er en av dommerne på den kanadiske versjonen av Masterchef, og har i tillegg sin egen restaurant i byen.  

REISEFAKTA TORONTO

Reise hit:
• Den raskeste måten å komme seg til Toronto er med Iceland Air via Reykjavík. Priser fra 4174 kroner tur-retur.

• Turkish Airlines flyr til Toronto, via Istanbul. Priser fra 3979 kroner tur-retur.

• Det er også mulig å fly med Delta Airlines fra Torp via Amsterdam, Air France fra Gardermoen via Paris og KLM fra Gardermoen via Amsterdam.

Reise rundt:
• Både T-bane, buss og trikk er en fin måte å komme seg rundt i byen på. Kjøp et dagspass til 110 kroner som fungerer på alle tre i 24 timer.
Les mer: www.ttc.ca  

St. Lawrence Market:
Torontos matmarked er delt inn i tre.

• Mathallen som består av de faste bodene i den gamle mursteinsbygningen.
Åpent tirsdag til torsdag fra klokka 08.00-18.00, fredag fra klokka 08.00-19.00, og lørdag fra 05.00-17.00.

• Bondemarkedet som holdes hver lørdag fra klokka 05.00-15.00.

• Antikkmarkedet på søndager fra soloppgang til 17.00.

Les mer: www.stlawrencemarket.com
 
Baconguidet tur
• Selskapet Urban Adventure arrangerer guidede turer med fokus på Torontos «grisete» historie som kjøttprodusent.

• I byen som tidligere ble kalt «Hogtown» er det et must å spise St. Lawrence Markets spesialitet Peameal Bacon Sandwich.

Du besøker også tre andre restauranter som spesialiserer seg på svin. Pris 400 kroner for en tre timers guidet tur.
Les mer: www.torontourbanadventures.com

- Han trengte litt entrecôte til restauranten sin, sier Haeyeon som selv jobber på den anerkjente nudelrestauranten Momofuko.

Selv om Haeyeon bor i byen, bestemte hun og kjæresten seg for å være turister i egen by denne ettermiddagen, og er derfor med på den guidede turen.

- Det er virkelig inspirerende å være kokk i en by med en så tradisjonsrik mathall, sier hun.

PEAMEAL BACONSANDWICH

SPESIALITET: Baconsandwichen du får i Toronto er en lokal spesialitet. Foto: MARI BAREKSTEN

Ingredienser:
4 rundstykker
16 skiver peameal bacon
Majones
Sennep
Lønnesirup
Agurk, tomat og salat etter eget ønske.

Slik gjør du:
• Varm rundstykkene. Bland sennep og lønnesirup til en dressing. Ha på majones og sennepsdressing etter eget ønske, og legg fire skiver nystekt bacon på rundstykkene.

• Agurk, tomat og salat kan tillegges etter eget ønske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer