Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

St. Lawrence Market har vært en naturlig møteplass i Toronto i over 200 år

Er ifølge National Geographic verdens beste matmarked.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): St. Lawrence Market har vært en naturlig møteplass i Toronto i Canada i over 200 år, og er ifølge National Geographic verdens beste matmarked.

Her får du også byens beste peameal baconsandwich, som er en lokal spesialitet.

- Det har vært matmarked i dette området siden 1803, først ute og siden inne i mer organiserte former, sier matguide Mike Carter (27).

BACONBY: Toronto var tidligere kjent som Hogtown, det engelske ordet for slaktegris. Foto: MARI BAREKSTEN
BYENS BESTE: Carousel Bakery inne i mathallen har rykte på seg for å ha verdens beste Peameal baconsandwich. Foto: MARI BAREKSTEN
OSTEGLAD: Ostebutikken Alex Farm Products spesialiserer seg på ost lagd av småprodusenter i både Canada - Québec og Ontario, og Europa. Foto: MARI BAREKSTEN
LOKALPRODUSERT: Over 120 butikker selger alt fra kanadisk vin og smakfulle oster, til sennep og lønnesirup. Foto: MARI BAREKSTEN
MØTEPLASS: St Lawrence Market har vært en naturlig møteplass i Toronto i over 200 år, og ligger i gamlebyen. Foto: MARI BAREKSTEN
PRISVINNENDE MATMARKED: Ifølge National Geographic er St Lawrence Market verdens beste matmarked. Foto: MARI BAREKSTEN
KULINARISK KJENDIS: Robert Biancolin har servert Peameal baconsandwich til kjente og ukjente fjes i over 30 år - sandwichen er en kulinarisk kjendis i Toronto. Foto: MARI BAREKSTEN

I dag har mathallen fått en ny glans etter en lenge etterlengtet oppussing. Men den gamle mursteinsbygningen har beholdt sin gamle sjarm, og er full av godbiter.

Kanadiske spesialiteter De kanadiske spesialitetene er mange. Mellom mathallens fire vegger selger rundt 120 forhandlere alt fra kanadisk vin og smakfulle oster til lokalprodusert sennep og lønnesirup.

Lørdager er det enda flere her, på bondemarkedet i den nordlige bygningen. Hit har bøndene i nærområdet valfartet siden 1803 for å selge produktene sine: Friske urter, smakfulle bær, fargerike blomster og økologiske grønnsaker.

Men mathallens egen spesialitet er verken sesongbasert eller grønn.  

Baconsandwich - Hvis du bare skal spise én ting når du besøker St. Lawrence Market, så er det den berømte baconsandwichen, sier Carter.

Flere av mathallens utsalgssteder selger baconsandwicher, men den aller mest kjente og beste får du hos Carousel Bakery. Her har Robert Biancolin servert kjente og ukjente fjes i over 30 år.

BACONBY: Toronto var tidligere kjent som Hogtown, det engelske ordet for slaktegris. Foto: MARI BAREKSTEN
BACONBY: Toronto var tidligere kjent som Hogtown, det engelske ordet for slaktegris. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

På veggene henger avisutklipp, signaturer og takkekort fra kjendiser som skuespilleren Catherine Zeta-Jones, og kokk og TV-personligheten Anthony Bourdain.

- Hemmeligheten ligger i baconet, og ferskt burgerbrød, kan Biancolin fortelle.

Peameal bacon er en kanadisk oppfinnelse, og kan på mange måter minne om skinke. Kjøtt fra beinfri svinekam rulles i mel fra tørket mais, før det deles i skiver og stekes i ei panne.

Fra siloer til storby Oppfinnelsen kan spores til den Toronto-baserte kjøtthandleren William Davies på slutten av 1800-tallet, da Toronto var kjent som «Hogtown» - hog er engelsk for gris.

Kjøtthandlerne dominerte ST Lawrence Marked, og det var definitivt flere griser enn skyskrapere i byen.

Bacon fra Toronto hadde rykte på seg for å være verdens beste. Navnet peameal stammer fra den historiske praksisen med å rulle kjøtt i malte gule erter for å forlenge kjøttets holdbarhet.

Siden slutten av andre verdenskrig har man byttet ut melet fra erter med maismel.

Ikke bare for turister Men mathallen er ikke bare for sultne turister. Hit kommer også byens kokker ofte innom for å hente inspirasjon og handle sine råvarer.

- Hei, sier An Haeyeon og klapper kokkekollega Claudio Aprile på ryggen. 

Han er en av dommerne på den kanadiske versjonen av Masterchef, og har i tillegg sin egen restaurant i byen.  

- Han trengte litt entrecôte til restauranten sin, sier Haeyeon som selv jobber på den anerkjente nudelrestauranten Momofuko.

Selv om Haeyeon bor i byen, bestemte hun og kjæresten seg for å være turister i egen by denne ettermiddagen, og er derfor med på den guidede turen.

- Det er virkelig inspirerende å være kokk i en by med en så tradisjonsrik mathall, sier hun.