<b id="ext-gen1223">MOTSTRIDENDE:</b> Hvor vondt kan noe være og fortsatt være godt? Svaret er rabarbra. Foto: METTE RANDEM
<b id="ext-gen1223">MOTSTRIDENDE:</b> Hvor vondt kan noe være og fortsatt være godt? Svaret er rabarbra. Foto: METTE RANDEMVis mer

Søt smerte

Rabarbra blir så bra som du gjør den til.

Hvor vondt kan noe være og fortsatt være godt?

Det er spørsmålet som forener SM-entusiaster og superstreite nordmenn i hus og hytte. Svaret er rabarbra.

SURT : Rabarbraen kan spises rå, men har godt av søtt følge, som sukker. Foto: METTE RANDEM
SURT : Rabarbraen kan spises rå, men har godt av søtt følge, som sukker. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Naturen gir oss aggresjon, vi biter i oss smerten, heller på sukker, og alt ender med et salig smil.

Kontrasten mellom det hissige utgangspunktet og det søte resultatet er en av sommerens stadig tilbakevendende gleder - og i motsetning til jordbær og andre sommersmaker, tar ikke smaken av rabarbra slutt før høsten er her.

ISKALD: Prøv deg på Viestads enkle rabarbrasorbé. Foto: METTE RANDEM
ISKALD: Prøv deg på Viestads enkle rabarbrasorbé. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Men rabarbra er ikke bare løssluppen lek, det er et ansvar man bærer med seg gjennom hele sommeren.

Hvis du forsømmer rabarbraen, er den fortapt.

BOBLENDE: Rabarbra, jordbær og iskald musserende vin. Foto: METTE RANDEM
BOBLENDE: Rabarbra, jordbær og iskald musserende vin. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Altfor ofte er det slik: En vill begeistring for de første stilkene som dukker opp.

Å, tenk så deilig med rabarbrasuppe, rabarbrasaft, rabarbraslush, rabarbrapai!

Og så, plutselig, etter to-tre rabarbradesserter i løpet av ei uke, følelsen av å ikke ha spist annet enn rabarbra på en evighet.

Deretter lar man rabarbraen stå der og vokse seg større og stadig mer rasende.

Og så, når man plutselig har lyst på noe med rabarbra igjen - en liten kompott til makrellen, syltetøy eller sorbé - så er det for seint.

Bitterheten har tatt overhånd. Smerten ikke lenger pirrende.

Derfor ser jeg på de rabarbraplantene mine som en forpliktelse, like mye som en gave. De må plukkes hver uke, enten jeg vil eller ikke. Det er min sommerjobb.

Heldigvis er variasjonsmulighetene store.

Rå, sammen med sukker og kanel - eller sukker og vodka. (Det som kalles djevelens rabarbra.)

Kokt med sukker til frokostblandingen, eller med jordbær og is til dessert. Som sorbe, eller en syrligfrisk slushdrink.