«Stå sammen mot mobbing når skolene åpner i morgen»

Avlegg antimobbeløfte.

DAGBLAD-REDAKTØR: John Arne Markussen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DAGBLAD-REDAKTØR: John Arne Markussen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I morgen starter skoleåret.  Det er en dag mange ser fram til med glede.

Men også en dag altfor mange barn gruer seg til på grunn av vonde minner fra forrige skoleår.For disse er skolestarten omgitt av utrygghet og frykt.

De vil møte en hverdag med alt fra ondsinnet erting, til psykisk terror og fysisk vold. Noen kommer til å oppleve juling i skolegården, gjerne supplert med sårende skjellsord fra tilskuere og tilhørere.

Andre vil fortvilet bli vitne til hvordan klassekamerater kaster skolebøkene deres fra sekken i søppelkassen, eller hvordan klær og utstyr blir ødelagt. Atter andre vil bli offer for ydmykelser, usynliggjøring, utfrysning, hets og latterliggjøring. Den digitale hverdag har dessverre også gitt nye areaner og kanaler for mobbing. Den skjer mer skjult enn tidligere, men er ikke mindre krenkende av den grunn. Dette stiller også nye krav til oss voksne. Vi må følge med, vi må bry oss. 

Tall fra Senter for atferdsforskning viser at mellom 15 og 20 prosent av norske grunnskoleelever mobbes av og til, eller oftere. Minst 60 000 barn utsettes jevnlig for mobbing i norsk skole. Dette er barn som daglig må oppleve smerte og krenkelser. I noen tilfeller påføres de sår som vil vare livet ut. Dette er dessverre en del av den skolevirkeligheten vi har. Dette er en del av den norske hverdagen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer