«Stå sammen mot mobbing når skolene åpner i morgen»

Avlegg antimobbeløfte.

DAGBLAD-REDAKTØR: John Arne Markussen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DAGBLAD-REDAKTØR: John Arne Markussen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I morgen starter skoleåret.  Det er en dag mange ser fram til med glede.

Men også en dag altfor mange barn gruer seg til på grunn av vonde minner fra forrige skoleår.For disse er skolestarten omgitt av utrygghet og frykt.

De vil møte en hverdag med alt fra ondsinnet erting, til psykisk terror og fysisk vold. Noen kommer til å oppleve juling i skolegården, gjerne supplert med sårende skjellsord fra tilskuere og tilhørere.

Andre vil fortvilet bli vitne til hvordan klassekamerater kaster skolebøkene deres fra sekken i søppelkassen, eller hvordan klær og utstyr blir ødelagt. Atter andre vil bli offer for ydmykelser, usynliggjøring, utfrysning, hets og latterliggjøring.

Den digitale hverdag har dessverre også gitt nye areaner og kanaler for mobbing. Den skjer mer skjult enn tidligere, men er ikke mindre krenkende av den grunn. Dette stiller også nye krav til oss voksne. Vi må følge med, vi må bry oss. 

Tall fra Senter for atferdsforskning viser at mellom 15 og 20 prosent av norske grunnskoleelever mobbes av og til, eller oftere. Minst 60 000 barn utsettes jevnlig for mobbing i norsk skole. Dette er barn som daglig må oppleve smerte og krenkelser. I noen tilfeller påføres de sår som vil vare livet ut. Dette er dessverre en del av den skolevirkeligheten vi har. Dette er en del av den norske hverdagen.


I forbindelse med årets skolestart setter Dagbladet et særskilt fokus på mobbing blant barn og unge.

Kampanjen «Stå sammen — stopp mobbingen» er et samarbeid mellom Dagbladet og UNICEF Norge.

På Facebooksiden Facebook/stasammen kan du vise at du tar ansvar for å forebygge og stanse mobbing.

Har du erfaring med mobbing i skolen? Del din mobbehistorie på www.db.no/stasammen


Det er et samfunnsproblem, og det er vårt ansvar å bekjempe problemet. 

Samtidig vet vi at fokus på mobbing nytter. Derfor har Dagbladet og Unicef satt i gang en stor kampanje i forbindelse med skolestart.

De neste dagene vil du i Dagbladet og på db.no finne en serie artikler hvor temaet mobbing vil bli belyst fra ulike vinkler.

Mobbere og mobbeoffer vil dele sine personlige historier med oss, og fagpersoner vil gi råd for hvordan man skal få stoppet mobbingen. Det handler om å ha mot nok til å si fra og mot nok til å støtte hverandre, derfor har Dagbladet og Unicef valgt å kalle kampanjen "Stå sammen - stopp mobbingen". Her kan du som leser også engasjere deg og ta standpunkt.

Gå inn på db.no eller Facebook/stasammen og avlegg ditt løfte. «Jeg lover å bidra til å forhindre mobbing i mitt nærmiljø».

Her kan du også legge inn din personlige mening om eller erfaring med mobbing, og du vil få anledning til å møte våre mobbeeksperter i nettmøter. Alle barn har rett til et trygt oppvekst- og læringsmiljø uten mobbing.

Ta ansvar, ta standpunkt. Stå sammen mot mobbing når skolene åpner i morgen.

John Arne Markussen, sjefredaktør i Dagbladet

Diskuter

4 av 10 har blitt mobbet. Hvordan kan man redusere dette antallet?

Diskuter på Facebooksiden!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer