Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Stadig flere er klare for digital postkasse

Men mange mangler fortsatt, og forvirringen er stor.

DIGITAL BOT: Noe gladmelding er det jo ikke akkurat, men nå kan du få fartsboten i din digitale postkasse. Foto: NTB SCANPIX
DIGITAL BOT: Noe gladmelding er det jo ikke akkurat, men nå kan du få fartsboten i din digitale postkasse. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinside.no: For vanlige folk kan overgangen til digital, offentlig postkasse se ut som et eneste stort rot.

For det første er det ikke så lett å skjønne forskjellen på vanlig e-post og såkalt «digitalpost», som myndighetene kaller det (digitalpost er bare enveis - fra myndighetene til deg, og skal være sikrere).

For det andre finnes det to aktører: Digipost eller E-boks. Du kan godt ha begge, men du kan bare velge én av dem for å motta offentlig informasjon. Samtidig kan forsikringsselskaper, banker og andre som vil bruke digitalpost fritt velge hvilken aktør de vil samarbeide med.

LES OGSÅ: Har du ennå ikke skaffet deg digital postkasse?

Gidder ikke svare Med andre ord kan du risikere at selv om du har registrert deg hos Digipost, må du ha E-boks i tillegg for å få post fra banken din.

Og selv om noen offentlige instanser er i gang (se liste nederst i artikkelen), er det slett ikke alle som er det. Mange har ikke utarbeidet en plan, slik de skal. Og flere har ifølge digi.no ikke giddet å svare engang.

Blant disse er NRK, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet - alle institusjoner mange av oss både kjenner og forholder oss til.

LES OGSÅ: Nå kan staten kreve deg for penger via nettet

- Skjønner at mange ikke ser nytten Både skattemyndigheter, helsevesen og kommunene glimrer med sitt fravær, og det er neppe noen grunn til å tro at alle skal kunne sende oss brev via digitalpost når fristen har utløpt.

- Jeg har stor forståelse for at mange ikke ser nytten av å ha en digital postkasse i dag, men dette håper vi endrer seg nå som stadig flere offentlige avsendere tar løsningen i bruk, sier seniorrådgiver Stig Hornnes i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) til Dinside.

Han mener utfordringene for «alt på ett sted» først og fremst ligger i at mange offentlige virksomheter lenge har jobbet med egne systemer.

LES OGSÅ: E-boks klar for Norge

Skatt og helse har egne systemer Skattemyndighetene har sitt Altinn, der det i dag finnes en meldingsboks som ligner de to digitalpost-løsningene som Difi arbeider for.

STUSSLIG: Bortsett fra velkomstmeldingen fra Posten, er det foreløpig ingen brev å se i vår digitale postkasse. Foto: DIGIPOST
STUSSLIG: Bortsett fra velkomstmeldingen fra Posten, er det foreløpig ingen brev å se i vår digitale postkasse. Foto: DIGIPOST Vis mer

Helsevesenet har lenge jobbet med en felles løsning via helsenorge.no. Dermed er ikke helseforetakene rundt om i landet med.

- -Vi jobber sammen med Helsedirektoratet og Skatteetaten for å finne gode løsninger på dette. Målet vårt er at innbyggerne skal ha ett sted å forholde seg til digital post fra det offentlige, på samme måten som med den fysiske postkassen i dag, sier Hornnes.

LES OGSÅ: Bank ID på mobil - nå også med Digipost

Kan ikke bruke tvang Regjeringen har ikke gitt Difi noen sanksjonsmuligheter overfor statlige virksomheter som ikke følger pålegget om å ta postkassen i bruk. For kommunene er det heller ikke gitt noe pålegg.

- Vi har et sterkt lokalstyre i Norge, og det foreligger ikke noe lovpålegg for en overgang til digital post fra kommunene. Men jeg vil tro de fleste har sterk egeninteresse av å gjøre det. Vi har tett dialog med kommunene slik at de også i løpet av høsten vil starte å sende digital post til e-Boks og Digipost, sier Hornnes.

Forenklet forelgg? Kast giroen!

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!