Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Juleferie i Syden

Stadig flere stikker av fra juletradisjonene

Flere yngre ofrer ribbe og pølse for sol og varme.

FLERE REISER: Sol, varme og lekre sandstrender frister stadig flere nordmenn, også i jula. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FLERE REISER: Sol, varme og lekre sandstrender frister stadig flere nordmenn, også i jula. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De norske juletradisjonene er rotfaste. Mange mener det ikke blir jul om det ikke ligger gaver under treet hjemme i stua, grøten står på bordet og ribba står i ovnen.

Men tradisjonene er i endring. For selv om juleferien er den ferien flest ønsker å tilbringe med kjente og kjære tradisjoner hjemme, viser Virke Reises årlige befolkningsundersøkelse om nordmenns reisevaner at også dette er i ferd med å endre seg.

Stadig flere ønsker å tilbringe jula, eller i alle fall deler av den, i utlandet, viser undersøkelsen.

Sola frister

- Enda flere svarer i år at de ønsker å legge hele eller deler av juleferien til utlandet, og det er de yngste som er mest ivrige på å reise bort i julen, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland.

Tendensen bekreftes av de store reiseselskapene, som rapporterer om godt julesalg til sørlige breddegrader.

- Blant de som ønsker å feire jul i sol og varme, er Kanariøyene og Gran Canaria nordmenns klare julefavoritt, men også Thailand får sin del av juleferiegjestene, sier McSeveny-Åril.

Omlag 35 000 nordmenn kommer til å tilbringe denne jula på pakketur i utlandet.

30-åringene ivrigst

I undersøkelsen oppgir en av tre at de skal ha juleferie i år, og at 15 prosent av disse skal tilbringe hele eller deler av ferien i utlandet.

De yngste er mest klar for å feire jul utenfor landets grenser, og blant gruppen i tredveårene er interessen dobbelt så stor som for gruppen i førtiårene.

Men juleferien er fortsatt familieferie nummer én, og hele ni av ti opplyser at hovedformålet med juleferien er å være sammen med familie og venner.

- Vi ser at tradisjonene er i endring og flere yngre også ser på jula som en fin tid å ta litt ekstra ferie og reise bort med familien. Julen er fortsatt synonymt med familietid for de fleste, men å være sammen med sine nærmeste kan man også være i en ferieleilighet på Kanariøyene eller på en strand i Thailand, sier McSeveny-Åril i en pressemelding.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!