Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Stadig flere sykehus i utlandet prøver å tjene penger på å overbehandle norske turister

Forsikringsselskapene reagerer. 

SYK I UTLANDET: Nordmenn reiser mer enn noen gang. Det fører også til flere skade- og sykdomstilfeller når vi er i utlandet. I alt ble det utbetalt mer enn to milliarder kroner over reiseforsikringen i 2016, og flere utenlandske sykehus forsøker å sko seg på syke norske turister. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
SYK I UTLANDET: Nordmenn reiser mer enn noen gang. Det fører også til flere skade- og sykdomstilfeller når vi er i utlandet. I alt ble det utbetalt mer enn to milliarder kroner over reiseforsikringen i 2016, og flere utenlandske sykehus forsøker å sko seg på syke norske turister. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): At nordmenn reiser mer enn noen sinne, er et velkjent fakta. Generelt god økonomi og lave flypriser får flere av oss til å reise, og vi reiser hyppigere.

Det merker ikke minst reiseforsikrings-selskapene. Norske forsikringsselskap utbetalte vel 2 milliarder kroner i 2016. Halvparten gjaldt sykdom. Aldri har Europeiske Reiseforsikring hatt større utbetalinger enn i 2016, og over 150 sykesaker kostet 200 000 kroner eller mer i fjor.

- Det bekrefter jo tendensen om at nordmenn reiser mer. Men vi ser også at stadig flere eldre og syke personer reiser hyppigere enn tidligere, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland til Dagbladet.

- Og flere reiser til steder hvor sjansen for å bli syk er større, som Øst-Europa, Thailand, Vietnam, Kambodsja og Brasil, sier hun.

- Og når flere reiser, også eldre mennesker, blir det selvsagt flere saker som innrapporteres til oss, sier Vennesland.

Overbehandles

Det i seg selv er en bekymring for forsikringsselskapene, men et større problem er det at bransjen ser klare tegn på at flere utenlandske sykehus forsøker å sko seg på norske turister med reiseforsikring.

STORE UTBETALINGER: Assisterende informasjonsdirektør Emma-Elisabeth Vennesland er bekymret over at utenlandske sykehus i økende grad overbehandler norske turister, og krever betaling deretter. 
STORE UTBETALINGER: Assisterende informasjonsdirektør Emma-Elisabeth Vennesland er bekymret over at utenlandske sykehus i økende grad overbehandler norske turister, og krever betaling deretter.  Vis mer

- Vi ser at stadig flere sykehus får kommersielle eiere som stiller tøffe krav til fortjeneste, og vi mener at dette har resultert i større grad av overbehandling flere steder i verden, sier Vennesland, som sier at det er registrert flere tilfeller av unødige sykehusinnelggelser og også unødig behandling.

- Dette forringer ferien både for pasienten og pårørende, og fører selvsagt til økte kostnader, sier Vennesland.

- Dette har tidligere vært kjent fra Spania og Kypros, men nå ser vi mer av det også i Thailand og Tyrkia.

- Det er blitt en kamp i disse landene om å få norske turister inn på sine sykehus. Vi har hatt eksempler på sykehus som får provisjon per sykehusdøgn de klarer å innlegge turister, sier Vennesland til Dagbladet.

Ørebetennelse til 20 000

Dnb Forsikring opplever det samme som Europeiske.

- Vi ser en klar trend med økte utbetalinger tilknyttet reisesyke og behandlingsutgifter. Vårt inntrykk er at det overbehandles mye i form av dyre og kostbare utredninger, i tillegg ekstra liggedøgn, sier skadeleder i DnB Forsikring, Ketil Voll.

- For eksempel har vi saker hvor en vanlig ørebetennelse har kommet opp i krav på 15-20 000 kr. Ofte er slike saker vanskelig å ettergå, og la meg også understreke at dette ikke noe kritikk mot forsikringskundene. Her er det sykehusene som må ta ansvaret for at regningene ofte blir kunstig høye.

- Dette er en stor utfordring for hele bransjen, og flere selskap har hintet om at man snart må gjøre noe i forhold til prisene på forsikring, og da spesielt for de som reiser til USA hvor regningene ofte er skyhøye, sier Voll til Dagbladet.

Snittalder: 73 år

At stadig flere eldre reiser, viser statistikken til Europeiske klart. Spania er vårt mest populære ferieland, kanskje spesielt for pensjonister som bytter ut vinterkulda i Norge med lange opphold i mer behagelig temperatur ved Middelhavet.

Europeiske Reiseforsikring registrerte 61 storskader (kostnader over 200 000 kroner) i Spania i 2016. Det er mer enn tre ganger så mange som i USA, som er nummer to på lista.

Og gjennomsnittsalderen på de som ble syke var hele 73 år!

- Jo eldre man blir, desto flere sykdommer. Flere av sakene i Spania ender opp med ambulansefly hjem til Norge da ordinære rutefly stort sett sier nei til å frakte bårer, sier Vennesland.

Hele Norges coronakart