IKKE TIL Å STOLE PÅ: Det jukses stadig mer med kilometerstanden på bruktbiler. Opptil hver tredje kan være manipulert, viser tall fra NAF. Foto: Tormod Brenna
IKKE TIL Å STOLE PÅ: Det jukses stadig mer med kilometerstanden på bruktbiler. Opptil hver tredje kan være manipulert, viser tall fra NAF. Foto: Tormod BrennaVis mer

Stadig mer juks

Kilometerstanden «justeres» på noen sekunder.

(Dagbladet): Halvparten av alle henvendelser NAF mottar, og i fjor fikk de 27000, handler om kjøp og salg av bil.

Triksing med kilometertelleren er det vanligste temaet, og det kommer stadig flere henvendelser om dette.

NAF har sett en mørk trend blant bilselgere som jukser med kilometerstanden. Det er mange som stiller tilbake kilometerstanden eller gir feil opplysninger om hvor langt bilen har gått når de selger bilen - utelukkende for å få en bedre pris.

Milliard-svindel Og det er ikke vanskelig å få «justert» kilometeretelleren selv på nyere biler. Det finne teknologi som ordner dette i løpet av noen ytterst få sekunder.  Triksing med kilometerstanden er ikke bare et problem i Norge, men også i resten av Europa.

- Fra et europeisk perspektiv, er det kanskje ett av de største forbrukerjuridiske problemene. Basert på tall fra tysk politi, svindles det for ca. 6 - 7 milliarder euro hvert år bare i Tyskland, sier André Fimreite, advokat og seniorrådgiver i NAF.

Hver tredje «fikset» Disse tallene innebærer at hver tredje bruktbil i Tyskland er blitt tuklet med, og det er ingen grunn til å tro at det er noe annerledes i Norge.

- NAF jobber via vårt medlemskap i den internasjonale bilorganisasjonen FIA, med å få enten en teknologisk løsning eller et felles europeisk register hvor kilometerstanden skal registreres får å få bukt med problemet.

- NAF kjemper også for at det norske motorvognregisteret skal implementere kilometerstand som en standardopplysning i sine systemer, hvor det skal registreres kilometerstand ved hver EU-kontroll og omregistrering, sier Fimreite.

Se på Belgia
- Det finnes systemer som fungerer. I Belgia er det lovpålagt å innrapportere kilometerstanden for alle som har befatning med en bil i næringsvirksomhet.

- Om bilen punkterer og trenger assistanse, så blir kilometerstanden registrert. Dette gjør det vanskelig for de som ønsker å tukle med kilometerstanden, sier Fimreite.
NAF anbefaler at du sjekker serviceheftet til bilen for å se når og på hvilken kilometerstand bilen har vært til service. Står ikke kilometerstanden i serviceheftet bør du be selgeren dokumentere når og hvor bilen har vært på service.

 Foreligger det ikke noen som helst dokumentasjon, bør du vurdere å droppe kjøpet.

VÆR OBS: Skal du kjøpe bruktbil bør du særlig være på vakt mot kilometerjuks og be om dokumentasjon på bilens kjørelengde. Foto:  Rune Myhre
VÆR OBS: Skal du kjøpe bruktbil bør du særlig være på vakt mot kilometerjuks og be om dokumentasjon på bilens kjørelengde. Foto: Rune Myhre Vis mer
Høydeformat: