SMAK OG BEHAG: Noen liker hamburgeren med urter og krydder. Andre vil at den skal smake kjøtt og bare det. Burgeren er uansett glad i spennende tilbehør. Foto: NINA HANSEN
SMAK OG BEHAG: Noen liker hamburgeren med urter og krydder. Andre vil at den skal smake kjøtt og bare det. Burgeren er uansett glad i spennende tilbehør. Foto: NINA HANSENVis mer

Stæsjet du elsker på burgerbaren: Lag det hjemme!

Gjør burgeren festfin og sommerklar.

• Flere matsaker på db.no/mat
Det er ikke noe galt verken med ketsjup, isbergsalat eller tomat.

Men høy partyfaktor får du ikke om du bare har dette å by på til burgeren.

Vil du gjøre burgeren sommerfin, sats på godt kjøtt og riktig tilbehør.

Noen minutter på kjøkkenet, og du kan trylle fram de fineste smaker.

Slik får du hamburgeren saftig

Burger-snadder - En burger bør ha mye smak, sier Craig Whitson, også kjent som «grillkongen».

Han lager hamburgerne sine ulikt fra gang til gang, men kverner gjerne sitt eget kjøtt som han former til relativt tjukke burgere.

- Har du ikke mulighet til å kverne egen deig, bruk ferdig kjøttdeig eller karbonadedeig, sier Whitson, som gjerne blander sennep, worcestershiresaus, løk eller hvitløk i deigen.

FINT FØLGE: Hamburger med smeltet ost og grillede tomater. Foto: STIAN BROCH/GLØD/GYLDENDAL
FINT FØLGE: Hamburger med smeltet ost og grillede tomater. Foto: STIAN BROCH/GLØD/GYLDENDAL Vis mer

Chili, kapers, vin og sopp funker også fint.

Norgesmester i grilling, Jan Ivar Nykvist, er mer forsiktig. Han er redd for å drukne den gode smaken av kjøtt og holder seg stort sett til salt og pepper

- Sats heller på mye smak i tilbehøret, sier han.

Imponer med hjemmelaget tilbehør til pølsene: Slik lager du sennep, ketsjup og syltet løk.

Partyfaktor For begge grillproffene er ost naturlig tilbehør.

Craig Whitson går gjerne for cheddar, gorgonzola picante, sveitser eller jarlsberg.

-Men du kan godt bruke parmesan, emmentaler og den vanlige oransje burgerosten, sier han.

Nykvist griller ofte camembert eller brie om han ikke går for en fastere ost.

Slå til! Litt salat og tomater er fint, det samme er løk, men burgeren liker enda finere følge.

Hva med syltet rødløk i stedet for vanlig løk? Eller bytte ut billigtomatene i tynne skiver med små, grillede cherrytomater?

Bare fantasien setter grenser.

-Avokado, chili, sopp, grillet paprika, coleslaw, og bacon gir burgeren et løft, sier Whitson.

- Prøv grillet paprikasaus, oppfordrer Nykvist.

Dropp ketsjup Er det party, gi burgeren ketsjup-fri.

- Barbecuesaus passer godt. Det samme gjør en «steak sauce» som HP-saus, sier Whitson.

- Majones og aïoli er også supergodt til, supplerer Nykvist.

Han går gjerne for en sterk chipotlemajones eller ramsløksmajones.

Oppskriftene fra den nye grillboka hans «Glød» finner du nedenfor.

Mange bruker også sriracha-saus, en sterk chilisaus som du etterhvert finner i mange butikker.

Bruk den alene, eller blandet ut i litt majones eller rømme.

Skikkelig brød Burgeren forandrer seg fort om du bruker en annen type brød.

Hva med et hjemmelaget hamburgerbrød?

Å servere rykende ferskt hamburgerbrød løfter festen.

Mange av oss er nok også blitt så kresne at vi til fest forventer noe mer spennende enn de flate, halvtørre brødene pakket i plast.

Å lage egne hamburgerbrød er trendy. Du finner drøssevis av oppskrifter hos bloggerne.

Vil du gjøre en vri, sjekk  oppskriften til  Ina-Janine Johnsen, bloggeren bak Mat på bordet.

I deigen har hun potetmos, noe hun mener gjør brødene ekstra myke.

Også Dagblad-kokk Karla Siverts serverer sine burgere med hjemmelaget hamburgerbrød.

Hennes brød må eltes og heves i to omganger og er ikke noe spontanprosjekt. Til gjengjeld får du luftige brød som smaker supergodt.

De kan fryses og tas fram før festen, men er aller best nylagde.

Oppskriften finner du nedenfor.