Stamceller kan gi større bryster

Ny metode kan være redningen for mange.

NATURLIG: Vitenskapen har funnet en metode for å få brystvevet til å vokse, slik at pasienten får et naturligi resultat. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
NATURLIG: Vitenskapen har funnet en metode for å få brystvevet til å vokse, slik at pasienten får et naturligi resultat. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.comVis mer

Redningen for brystkreftopererte og flatbrystede kvinner kan ligge i deres egne stamceller.

Forskere, deriblant et bioteknikkfirma fra San Diego i USA, har kommet opp med en ny metode for rekonstruksjon og forstørring av bryst.

Vi oppdager stadig nye ting om menneskelig fettvev. For en tid tilbake konstaterte den norske forskeren Lise Madsen at ikke bare barn og dyr, men også voksne mennesker har såkalte brune fettceller som forbrenner fett uten at du gjør noen ting.

Oppdagelsen av at menneskefett også inneholder en relativt stor konsentrasjon av stamceller, gjør at forskere håper nytt brystvev kan gro til nærmest av seg selv.

Slik skapes et bryst For å få økt vekst i et bryst ved bruk av stamceller, må pasienten først fettsuges. Deretter sentrifugeres fettet og foredles det slik at stamcellene separerer seg fra fettvevet. Metoden for å isolere de stamcellene som vil vokse best, er utviklet av doktor Philippe Collas ved Universitetet i Oslo.

- Stamceller er meget primitive. De kan derfor programmeres til å bli nær sagt hva som helst. Nye organer, for eksempel, sier plastikkirurg Morten R. Kveim.

Forenklet kan den videre fremgangsmåten forklares slik: Etter at stamcellene er isolert, injiserer kirurgen små dråper med stamcellevev i brystet der han ønsker at det skal vokse. Stamcellene vil etterhvert programmeres og oppføre seg som vanlig brystvev, og nytt brystvev vokser til.

Metoden kan også brukes til rekonstruksjon. Er det ødelagt vev som skal repareres, krever det at kirurgen bruker et instrument som lager små snitt som perforerer arrvevet. Deretter kan stamcellene injiseres. Når cellene vokser til, er resultatet nytt og naturlig brystvev.

Denne metoden skiller seg altså veldig fra dagens brystforstørring med fett, der et av problemene er at fettvevet forbrennes dersom pasienten er for fysisk aktiv, deler av det dør, og det trengs gjentatte injeksjoner.

Vidunderkur? Forskningen, som først ble presentert i 2007, kan virke som fremtidens løsning på både brystforstørring og rekonstruksjon av bryst.

Ifølge nettsiden Fin Form, som eies av Fornebuklinikken, har 19 kvinner ha forsøkt metoden etter å ha fjernet kreftsvulster i brystet - angivelig med godt resultat. Det har imidlertid ikke vært mulig å finne noen dokumentasjon for dette.

Plastikkirurg Morten R. Kveim er ekstremt forsiktig med å rope hurra for denne nye metoden.

- Forstørring av bryst ved bruk av fett er ikke noe nytt, men nå er den "gamle" metoden med å rekonstruere eller forstørre med fett, ikke ansett som farlig lenger. Tidligere var man engstelige for at det skulle oppstå mikroforkalkninger som ville vanskeliggjøre funn av kreft, men man funnet ut at ikke er like stor risiko for dette som antatt, sier Kveim.

Kan ikke fjernes Fettransplantasjon til brystene er heller ingen varig løsning, ettersom de fleste trenger flere behandlinger og det er svært variabelt hvor mye av fettvevet som overlever. Derfor kan stamcelleforstørring bli fremtidens løsning, men ikke før om mange, mange år, tror Kveim.

- Når det kommer til isolering av stamceller og injisering av disse, tror man at kreftfaren øker drastisk. Stamceller er meget primitive og vokser og deler seg. Det gjør også kreftceller. Derfor må det mye mer forskning til før dette er aktuelt.

En vesensforskjell mellom transplantasjon av fettceller og stamceller, og å operere inn et implantat, er at et implantat kan tas ut. Injiserer du fettvev, er det mye vanskeligere å fjerne, for ikke å snakke om stamceller som har dannet nytt brystvev.

Fin Form mener at injisering av stamceller er kontroversielt og lister opp flere aktuelle spørsmål rundt problemstillingen, for eksempel kan det være vanskelig å vite hvordan de nye brystcellene formerer seg - og dermed også hvilken form brystet ender opp med å få.

Les også:

Tren deg til spretne pupper

Alt om kvinnens kjønnsorgan

Slik sjekker du brystene selv

Slik avslører du silikonpupper

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.