Stammer fra strendene ved Middelhavet, men har blitt Gotlands viktigste grønnsak

Feirer årets første aspargesavling med storstilt matfest.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

GOTLAND (Magasinet Reiselyst): - Den vakreste plassen på jorda, sier Margareta Hoas (50) bestemt.

VÅRTEGN: Grønn asparges er den første grønsaken som kommer om våren og kan vokse over ti centimeter på ett døgn. Den aller beste aspargesen kjøper du fra april til juni. Foto: RUNAR LARSEN
MAT OG HISTORIE: Gotlands «hovedstad» Visby har usedvanlig mange gode spisesteder, den beskjedne størrelsen tatt i betraktning. Foto: RUNAR LARSEN
GÅRDSMAT: Margareta og Göran Hoas har forsøkt å reise bort på ferie, men finner ingenting som er like bra som Gotland. - Kreta er det nærmeste vi har kommet, sier paret som driver gårdsmatdrift ved Lilla Bjers. Foto: RUNAR LARSEN
GÅRDSMAT: Margareta og Göran Hoas driver gårdsmatdrift ved Lilla Bjers. Foto: RUNAR LARSEN
LEI SYKKEL: Det paddeflate landskapet rundt Visby er fint for avslappende sykkelturer. Foto: RUNAR LARSEN
STORHETSTID: 92 kirker er symbolet på Gotlands storhetstid som handelssentrum før Svartedauden. Foto: RUNAR LARSEN
SØT SOMMER: Vannet er muligens noe kaldere, men strendene står ikke tilbake for populære reisemål i Middelhavet. Foto: RUNAR LARSEN
ENTUSIAST: Rickard Hasselblad byr på spesialkomponert «sparrismeny» ved Smakrike Krog i aspargessesongen. Foto: RUNAR LARSEN
STOLT STUT: Skotsk høylandsfe trives godt på frodige Gotland. Foto: RUNAR LARSEN
SOMMERPARADIS: De fineste strendene på Gotland er sørøst på øya. Foto: RUNAR LARSEN
VISBY: Hovedtorget i Visby er øyas mest populære samlingsplass. Foto: RUNAR LARSEN
STEINSKULPTURER: «Raukar» er naturens egne kunstverk, her ved Ljugarn. Foto: RUNAR LARSEN

Mannen Göran (58) er skjønt enig.

- Vi har forsøkt å reise på ferie. Det er ikke lett å finne noe passende. Kreta er det eneste stedet som fungerer. Det er nemlig litt som her på Gotland, smiler paret som driver gårdsbutikken Lilla Bjers.

MAT OG HISTORIE: Gotlands «hovedstad» Visby har usedvanlig mange gode spisesteder, den beskjedne størrelsen tatt i betraktning. Foto: RUNAR LARSEN
MAT OG HISTORIE: Gotlands «hovedstad» Visby har usedvanlig mange gode spisesteder, den beskjedne størrelsen tatt i betraktning. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Lokale mattradisjoner er godt forankret i befolkningen på Gotland. Med sine underlige kalksteinformasjoner, kjent som «raukar», kan dessuten landskapet gi assosiasjoner til Middelhavet heller enn den langt kjøligere Østersjøen.

Og den viktigste grønnsaken som produseres her ute, stammer også opprinnelig fra sørligere områder.

- Asparges vokser best i varm og lett jord. Den kommer jo egentlig fra strendene i Middelhavet, men på grunn av kalkrik jord og mange soltimer er det ideelle forhold også på Gotland, forklarer Göran Hoas.

Sparris-fest Nettopp asparges, eller sparris som den heter på svensk, er selve stjernen innen lokal matproduksjon på Gotland.

Dette er øya for gastronomiske godbiter.

VÅRTEGN: Grønn asparges er den første grønsaken som kommer om våren og kan vokse over ti centimeter på ett døgn. Den aller beste aspargesen kjøper du fra april til juni. Foto: RUNAR LARSEN
VÅRTEGN: Grønn asparges er den første grønsaken som kommer om våren og kan vokse over ti centimeter på ett døgn. Den aller beste aspargesen kjøper du fra april til juni. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

På restaurantene som er medlemmer av øyas egen variant av Guide Michelin - Kulinariske Gotland - serveres spesialmenyer hvor den grønne og hvite grønnsaken serveres i utallige former, spesielt etter den vårlige begivenheten Primörveckan.

Da feires årets første aspargesavling med storstilt matfest.

SOMMERPARADIS: De fineste strendene på Gotland er sørøst på øya. Foto: RUNAR LARSEN
SOMMERPARADIS: De fineste strendene på Gotland er sørøst på øya. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Ved gårder som Lilla Bjers strømmer lokale, så vel som turister, til for å kjøpe kortreist og knasende fersk asparges i historiske omgivelser.

Midtsommers tilbys alt fra den søteste melon til den sterkeste chili. Som ellers i Østersjøen reiser du ikke hit ens ærend for å spise fersk fisk, men øya er til gjengjeld kjent for spesielt god kvalitet på lammekjøttet.
 
Safranpannekaker Det gunstige klimaet og den praktiske beliggenheten midt i Østersjøen betyr at Gotland har vært en ettertraktet øy lenge før turisme ble en viktig næring. Det reflekteres også i mattradisjonene.

- Vi har historien i blodet. Gotland var viktig som handelssentrum allerede for 2000 år siden. Siden vi alltid har hatt gjennomtrekk av folk, har vi også lang tradisjon for å ta inn varierte smaker, spesielt fra Østen. Det kan jo for eksempel forklare den lokale spesialiteten med safranpannekaker, tror Margareta Hoas.

STEINSKULPTURER: «Raukar» er naturens egne kunstverk, her ved Ljugarn. Foto: RUNAR LARSEN
STEINSKULPTURER: «Raukar» er naturens egne kunstverk, her ved Ljugarn. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Øya er dobbel så stor som Gran Canaria, og selv om brorparten av landskapet består av barskog finnes det spektakulær natur hele veien rundt.

Overalt ruver menneskeskapte mesterverk: De 92 kirkene er et symbol på den historiske epoke med ekstrem velstand i tiden før svartedaudens ubarmhjertige ødeleggelser.

Levende museum Halvparten av øyas 58 000 innbyggere bor i Visby, som med sitt intakte middelaldersentrum er på Unescos verdensarvliste. Innenfor bymuren venter et billedskjønt sentrum med trange, brusteinsdekte gater - og arkitektur som stammer fra hansatida på 1100-tallet.

Det føles litt som et levende museum, samtidig som at trendy kafeer og restauranter legger et moderne slør over det hele.

Gotland er også et formidabelt strandparadis. De flotteste strendene på selve Gotland ligger på østkysten, fra Ljugarn og nordover.

Her finnes også de eroderte kalksteinformasjonene. Hvem sa at ferie hos söta bror ikke kan være eksotisk? Det er noe spesielt i både jorda og lufta på øya som ligger ti mil øst for det svenske fastlandet.