Start det nye året med Karlas egg benedict

Proppfulle av proteiner og mineraler.

• Her er flere oppskrifter fra Karla Siverts.

EGG PÅ MENYEN: Karla Siverts starter året med deilig posjert egg servert med nylaget hollandaisesaus, spinat og spekeskinke. Foto: METTE MØLLER
SUPER RÅVARE: Egg smaker godt og er proppfulle av proteiner, mineraler og vitaminer som er bra for kroppen. I tillegg inneholder de lite kalorier. Karla liker dem best posjert. Foto: METTE MØLLER
EGG UTEN RØRE: Å posjere egg er lettere enn du tror. Viktigst for et godt resultat er å bruke ferske egg. Hell dem bestemt ned i det kokende vannet, ta dem opp med en hullsleiv og server dem sammen med god spekeskinke og hollandaisesaus. Foto: METTE MØLLER
POSJERT EGG: Karlas favoritt er absolutt verdt å forsøke seg på. Viktigst for et godt resultat er å bruke ferske egg. Foto: METTE MØLLER

ST. HANSHAUGEN i Oslo (Dagbladet Endelig fredag):

SUPER RÅVARE: I tillegg til å smake godt, er de proppfulle av proteiner, mineraler og vitaminer som er bra for kroppen. Karlas favoritt er posjerte egg. Foto: METTE MØLLER
SUPER RÅVARE: I tillegg til å smake godt, er de proppfulle av proteiner, mineraler og vitaminer som er bra for kroppen. Karlas favoritt er posjerte egg. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Siden jeg ikke er så opptatt av alle slags slankekurer, selv ikke nå i januar, så nyter jeg mitt posjerte egg sammen med en nydelig hollandaisesaus. Det er en perfekt kombinasjon, sier Karla, og heller gyllengul og nylaget saus over et fristende smørbrød med skinke, spinat - og posjert egg.

KARLA SIVERTS: Dagbladets matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på den Michelin-premierte restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms Mesterkokk». Foto: METTE MØLLER
KARLA SIVERTS: Dagbladets matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på den Michelin-premierte restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms Mesterkokk». Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Dette kalles egg benedict, en skikkelig klassiker som jeg er veldig glad i, sier hun.

- Jeg foretrekker spekeskinke på smørbrødet, men mange velger sprøstekt bacon eller kalkunskiver. Ønsker du en vegetarvariant, så server spinat sammen med egget. Gjerne lun spinat, sier Karla.

Hjemmelaget hollandaise Hollandaisesausen må være hjemmelaget. Karla er veldig glad i, og veldig flink til, å lage sauser, og hollandaise er en av favorittene.

- Lag din egen istedenfor å kjøpe pakkesaus. Det er ikke så vanskelig, det er bare gøy! Du må bare tørre å prøve, og ha respekt for temperaturer. Lag sausen i vannbad istedenfor i kjele, det er mye lettere, sier Karla.

I tillegg til å smake godt, er et egg proppfullt av proteiner, mineraler og vitaminer som er bra for kroppen.

Noen holder seg unna egg i frykt for å få høyt kolesterol, men kostholdseksperter mener vi godt kan spise egg daglig. Det som virkelig betyr noe for kolesterolet, er hvor mye mettet fett vi spiser.

Fin råvare Egg er dessuten mettende, og inneholder lite kalorier, så det er derfor en fin råvare for dem som vil redusere det daglige kaloriinntaket.

- Både kokt og stekt egg er godt, og en omelett med litt enkel fyll kan være helt nydelig. Men posjert egg er min favoritt, og det er mange som synes det er spennende. For et godt resultat er det viktig å bruke ferske egg, jeg synes økologiske smaker best. Og ha litt eddik i vannet, råder Karla Siverts.

• Les også: Varm deg på ei fristende suppe i januarkulda.