Startknappen kommer tilbake

Slik blir Windows 8.1.

GLOBALT SØK: En ny og bedre søkefunksjon kommer med Windows 8.1.
GLOBALT SØK: En ny og bedre søkefunksjon kommer med Windows 8.1.Vis mer

Det er ingen store, men mange små nyheter som skal gjøre Windows 8.1 til en stor oppdatering. Microsoft har fått mye kritikk etter lanseringen av Windows 8, som bød på et helt nytt brukergrensesnitt gjennom Metro, som etter hvert ble hetende Modern UI.

Det faktum at Microsoft tok bort startknappen, førte blant annet til at mange tredjepartsutviklere laget alternative startknapper som bidro til å gjøre Windows 8 mer effektivt.

Nå kommer startknappen tilbake, om enn ikke helt i god gammel Windows 7-form.

Men om du ønsket den gamle startknappen og startmenyen tilbake, blir du nok skuffet. Startknappen gjør ikke noe annet enn å sende deg til startskjermen - som på mange måter er den nye startmenyen i Windows 8.

Microsoft skal også ha gjort en del for å integrere det tradisjonelle skrivebordet med startskjermen på en bedre måte i Windows 8.1.

Microsoft-sjef Steve Ballmer sa på scenen under Microsofts utviklerkonferanse «Build» at de hadde raffinert «blandingen» mellom skrivebordet og Modern UI-grensesnittet, og at flere Windows 8.1-forbedringer har blitt laget for å gjøre skiftet mellom de to grensesnittene mindre plagsomt.

Ballmer lovde også at det ville komme mange nye og mindre Windows 8-nettbrett på markedet i tillegg til nye apper fra Facebook, Flipboard og noen til.

Windows 8.1 får også en «start-til-skrivebordet»-funksjon når den endelige versjonen foreligger seinere i høst. Det betyr at man kan gå direkte til skrivebordet uten å måtte gå via startskjermen.

Her er noen av de andre nyhetene i Windows 8.1:

Slideshow på låst skjerm Den låste skjermen på Windows 8 har i dag bestått av et statisk bilde. Nå kan du bruke låseskjermen som en bilderamme og vise fram bilder uten at du trenger å logge på PC-en. Man kan også svare på innkommende Skype-samtaler uten å måtte skrive inn passord først.

Flere muligheter på startskjermen Den nye startskjermen på Windows 8.1 får flere muligheter. Det blir mulig å velge din egen skrivebordsbakgrunn som bakgrunn på startskjermen. I tillegg kan flisene eller programikonene på startskjermen endres i flere former med Windows 8.1.

Windows 8.1 er også oppdatert slik at det fungerer bedre på skjermer med høyere oppløsning. I tillegg får man flere valg for hvordan en eller flere apper skal dele skjermen mellom seg. En ny 50/50 inndeling gjør at to apper kan dele skjermen likt mellom seg.

Microsoft framhevet også en ny søkefunksjon basert på Bing. Søket på Windows 8 har vært mildt sagt krøkkete, der man har måtte velge hvor man skal søke.

For eksempel måtte man velge å søke i Store om man lette etter en app. Til sammenligning har iOS et globalt søk som leter gjennom hele enheten raskt og effektivt. Windows 8.1 får nå en tilsvarende aggregert søkefunksjon som søker både på nettet, i filer, programmer og så videre.

Flere apper Flere av de innebygde Microsoft-appene, som Mail, Xbox Music med flere får en overhaling i Windows 8.1. I tillegg annonserte Microsoft en del nye apper, blant annet fra Facebook.

Oppgradert Windows Store Microsofts programvarebutikk for apper, Windows Store, får også en visuell overhaling. Nye Windows Store er laget for å gjøre det lettere å finne nye programmer.

STØRRE IKONER: To nye størrelser på ikonene på startskjermen kommer med Windows 8.1.
STØRRE IKONER: To nye størrelser på ikonene på startskjermen kommer med Windows 8.1. Vis mer

I tillegg vil apper oppdatere seg automatisk i bakgrunnen når de leveres gjennom Windows Store.

Lagring i nettskyen I Windows 8.1 er det lagt bedre til rette for at du kan lagre filer direkte til Microsofts egen skytjeneste, Skydrive. Skydrive-appen har også fått en oppdatering og støtter nå offline-bruk.

Nytt kontrollpanel Et nytt kontrollpanel gjør det lettere å foreta innstillinger. Tidligere måtte man inn i det tradisjonelle kontrollpanelet for mange oppgaver, noe som var knotete om man brukte Windows 8 på et nettbrett.

Ny Internet Explorer Windows 8.1 kommer også med Internet Explorer 11. Nettleseren skal ha bedre støtte for fingerbruk, raskere lastetider og en del andre oppdateringer, som at adresselinjen alltid kan vises når man bruker nettleseren via Modern UI-grensesnittet.

Nye Windows 8.1 kommer også med forbedringer og flere tilpasninger for hvordan man skal bytte mellom apper og hvordan de ulike funksjonene i «hjørnene» skal fungere. Med Windows 8 i dag får du ulike funksjonsvalg når du fører musa til et av hjørnene.

Windows 8.1 kan testes ut alt nå, men den endelige versjonen kommer ikke før mot slutten av året. Oppdateringen til Windows 8.1 er gratis for alle Windows 8-brukere, og oppdateringen kommer også til Windows RT.

Les også:
Førsteinntrykket av nye MacBook Air
TEST: De beste PC-skjermene
Se hva Samsung lanserte i London
9 nyttige dingser om du har iPad mini

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

MÅ LYKKES: Microsoft har fått mye kritikk for Windows 8. Microsoft hevder å ha lyttet til alle tilbakemeldingene når de har gjort endringer i Windows 8.1. Her er Steve Ballmer fra en tidligere Microsoft-event.
MÅ LYKKES: Microsoft har fått mye kritikk for Windows 8. Microsoft hevder å ha lyttet til alle tilbakemeldingene når de har gjort endringer i Windows 8.1. Her er Steve Ballmer fra en tidligere Microsoft-event. Vis mer