Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Status å få fire barn

Signaliserer at du har tid, penger og overskudd.

VENTER NUMMER FIRE: Brooklyn, Romeo og Cruz, sønnene til David og Victoria Beckham, får en søster eller bror til sommeren. Foto: Bulls
VENTER NUMMER FIRE: Brooklyn, Romeo og Cruz, sønnene til David og Victoria Beckham, får en søster eller bror til sommeren. Foto: Bulls Vis mer

Jamie Oliver har gjort det. Det danske kronprinsparet har gjort det. Familien Beckham er på god vei, og nylig fikk veterinærkjendis Trude Mostue sitt fjerde barn. Dette er bare noen av kjendisene som velger en stor barneflokk.

Et krevende liv er status - Par som har vært sammen lenge og som velger å få sitt fjerde barn, er statussymboler i vår tid, sier den svenske framtidsforskeren Mats Lindgren i firmaet Kairos Future til svenske Aftonbladet.

- Fire er det nye gylne tallet, og dette merkes spesielt blant kjendiser. Men det holder ikke bare med fire barn. Man skal ha karriere, bake surdeigsbrød, sylte, safte og ha en fin hage, sier han til Aftonbladet.

Nettopp fordi det kan virke umenneskelig og krevende å kombinere så mange barn med jobb, blir dette et statussymbol.

- Det signaliserer at man er et slags overmenneske, sier Marie Søderqvist Tralau, skribent og analytiker på United Minds til avisen.

Ikke bare kjendiser Både i samfunnets over- og underklasser har det vært vanlig med barnerike familier.

- Men nå er det folk i middelklassen, de som tidligere hadde to barn, som vil ha flere. Tre er ok, men man skal helst ha fire eller fem.

Lindgren tror dette er en trend som vil fortsette. Gjennomsnittsalderen på førstegangsfødende går ned, og interessen for å gifte seg er stor.

- De som i dag er 20 år, er mye mer familieorienterte enn dagens 40-åringer som skulle ut og se verden, sier han til Aftonbladet.

Flere ønsker seg fire Søskenforumet på Dinbaby.com viser at det ikke bare er kjendiser som ønsker seg mange barn.

«Nå ønsker vi oss nummer fire, men ser ikke bort fra at vi tenker på nummer fem om noen år», skriver en bruker.

«Vi vil gjerne ha mange barn. Jeg ønsker meg fem», sier en annen.

«Nå jobber vi 100 prosent begge to, og vi har så vi greier oss og vel så det. Vi har åtte barn og stortrives med det.»

Å være husmor er luksus - Å ha mange barn er status fordi barn er ressurskrevende i vårt samfunn. Både i form av tid og penger. Mange barn sender derfor ut et budskap om man har nok tid og penger, sier Johan Peter Paluda ved Institittet for Fremtidsforskning i København til Foreldre & Barn.

- Man skal jo ha råd til å utstyre alle, gjerne med riktige merkevarer. Dessuten er det blitt luksus å velge husmortilværelsen blant velutdannede mennesker i storbyer, sier Paluda.

Eksklusiv gruppe Selv om Mats Lindgren spår en firebarnstrend, er det fortsatt svært få som får fire eller flere barn.

FJERDEMANN BLE GUTT:  I september i fjor fikk kjendiskokk Jamie Oliver og kona Juliette barn nummer fire. Poppy Honey, Daisy Boo og Petal Blossom ble storesøstre til  Budd Bear.Foto: Bulls
FJERDEMANN BLE GUTT: I september i fjor fikk kjendiskokk Jamie Oliver og kona Juliette barn nummer fire. Poppy Honey, Daisy Boo og Petal Blossom ble storesøstre til Budd Bear.Foto: Bulls Vis mer

Tall fra SSB viser at antall familier med fire eller fem barn faktisk har gått ned fra 2001 til 2010. I 2009 var det 3 435 barn som ble født som barn nummer fire eller mer i søskenflokken. Dette tallet har vært ganske stabilt de siste 30 årene.

- I mediebildet hører man om og er interessert i kjendiser som har mange barn. Dette er jo fordi det fortsatt er eksklusivt. For mange kjendiser handler en stor barneflokk om å være iøyenfallende for resten av verden. Nå holder det ikke med fine bilder. Du må også føde eller adoptere mange barn. Jeg er usikker på om vanlige folk egentlig vil la seg påvirke av dem. Det koster for mye tid og penger, mener Paluda.

Motreaksjoner Men hvis det er en firebarnstrend på gang, tror han den kan være en motreaksjon.

- Mange av dem som får barn nå, har kanskje vokst opp med ett søsken og vil at barna deres skal ha flere, sier han.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FIREBARNSMAMMA: Trude Mostue var 42 år da hun fikk sitt fjerde barn med kjæresten Cato Sælid. Foto: Tom Hansen
FIREBARNSMAMMA: Trude Mostue var 42 år da hun fikk sitt fjerde barn med kjæresten Cato Sælid. Foto: Tom Hansen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media