Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Staver gir bedre treningseffekt

Slik kommer du i form på 10 uker!

MAKS EFFEKT AV TRENINGEN: Du får mer effekt ut av treningen med staver. Ingrid Kristiansen er en av mange tidligere toppidrettsutøvere som benytter seg av det.
Arkivfoto: Erik Berglund
MAKS EFFEKT AV TRENINGEN: Du får mer effekt ut av treningen med staver. Ingrid Kristiansen er en av mange tidligere toppidrettsutøvere som benytter seg av det. Arkivfoto: Erik Berglund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Les også: Treningsprogram uke 1

Stavgang, eller Nordic Walking, som er den offisielle betegnelsen på aktiviteten, er fremdeles et vanlig syn i mosjonsløypene, men langt fra så vanlig som for 6-7 år siden.
 
Fra 2001 til 2003 ble det rekruttert flere hundre nye stavgangere hver eneste dag. Toppåret var 2003 da det i Norge ble solgt 80.000 par staver av de mest kjente kvalitetsmerkene.

Minst to hundre tusen par gå-staver er nok godt stuet bort i et kott, en garasje eller i bagasjerommet på bilen?

Forklaringene på hvorfor stavgangen stagnerte er ganske sprikende.  Stavgangen måtte vike for nye mosjonstrender som for eksempel spinning og gang, og løp på tredemølle. 

En annen grunn er at det ikke ble gjort noe særlig for å motivere stavgangerne med spesielle arrangement og kurs, men hovedgrunnen er kanskje likevel at store produsenter av kvalitetsstaver som Swix og Komperdell trappet ned sin satsing på gode gå-staver, først og frems siden markedet fløt over av utallige dårlige billigvarianter.

Tiden er moden for å hente fram gå-stavene.
Ikke bare fordi det kan være glatte veier og godt med to ekstra støttepunkt, men rett og slett fordi gang med staver gir flere tilleggsgevinster i treningen:

Bedre kondisjon og mer styrkeUndersøkelser har vist at bruk av staver på gå-turen gir økt effekt på hjerte/ kretsløpsfunksjonene. Det vil si at en halvtimes tur med gå-staver gir større gevinst for kondisjon/utholdenhet enn en tilsvarende tur uten staver.

Bruk av staver er også en enkel form for styrketrening.  Spesielt for armer, skuldre og overkropp bidrar stavbruken til økt styrke.  Denne effekten merker du veldig godt dagen etter turen hvis det er første gang du går med staver, eller hvis det er lenge siden sist du har gjort det. 

Stivhet (gangsperr) i skuldre og armer er ikke tegn på noe galt, men rett og slett bevis på at treningen har virket.

Gode staver og riktig teknikk øker treningsgleden.

Stavgang er ikke vanskeligFor å få en god og smidig teknikk, må du ha riktig lengde på stavene:
Kroppshøyde x 0,7 = Stavlengde

Teknikken er enkel: Alle som har gått på ski, kjenner diagonalgangprinsippet. Høyre arm/venstre fot pendler likt, og tilsvarende selvsagt for venstre arm/høyre for. Akkurat som i naturlig vanlig gange.

Grunnprinsippene i stavgangteknikken:

1. Overkroppen holdes oppreist.  Se framover. I motbakker og ved fartsøkninger på flat vei er det naturlig med litt framoverbøy.

2. Bruk armene aktivt. Kjenn at du skyver fra med staven.
Stavspissen settes i bakken ved siden av foten, (ikke et stykke foran kroppen/foten som når du går på ski).
Skyv fra med armen til den er strak bak deg.  
Strekk fingrene/slapp av i hånden mens armen er på vei fram igjen for å ta nytt stavtak (fordel med justerbart håndtak med strammemekanisme).

3. Foten settes ned på hælen et stykke foran kroppen, og så ruller du jevnt over fotsålen og får til et fraspark med litt snert i.

Les også: Treningsprogram uke 1

Kom i gang: På nettstedet mosjon.com får du mange tips og hjelpemidler, blant annet treningsdagbok.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!