Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Steinlegging for amatører

Alle klarer biffen med denne steintypen.

BELEGNINGSSTEIN:  Fagfolk råder til å velge belegningsstein, dersom man aldri har lagt hagesten tidligere. Foto: Anders Henriksen
BELEGNINGSSTEIN: Fagfolk råder til å velge belegningsstein, dersom man aldri har lagt hagesten tidligere. Foto: Anders Henriksen Vis mer

Går du med planer om å steinlegge i hagen og ikke helt har bestemt om du skal velge belegningsstein eller om du skal gå for heller, kan det være fornuftig å ta dine håndverksferdigheter med i regnestykket.

- Heller er nok vanskeligere å legge for den som aldri har lagt stein før, fordi det er større risiko for å få vipping på grunn av små ujevnheter, forklarer Knut Arne Aaltvedt hos Aaltvedt Stein til Klikk.no.

Belegningsstein Dersom man er nybegynner i steinleggerfaget, kan det bli en utfordring å få underlaget rett, noe som er helt avgjørende for å få et best mulig resultat.

- Belegningsstein kan derfor være lettere å få til, sier anleggsgartner Jan Nilsen.

- Men da vil også eventuelle ujevnheter bli mer synlige.

Belegning i oppkjørselen Dersom man skal steinlegge en oppkjørsel, er det Nilsens oppfatning at man generelt skal velge belegningsstein, eller belegningsbetong som det heter på fagspråket.

- Det handler om at trykket fra bilen fordeles bedre på belegningsstein i stedet for større heller som lettere kan vippe, og i noen tilfeller også knekke.

Heller på terrassen Ellen Schuman hos Asak Miljøstein mener at heller er like enkle å legge for en amatør som belegningsstein.

- Vi mener at det ikke er noe forskjell på belegningsstein og heller, fordi det er grunnarbeidet som er viktigst uansett. Så dersom man får vipping, er det fordi grunnarbeidet ikke er godt nok, fremhever Ellen Heieren Schumann hos Asak.

- Vi synes jo at heller på terrassen er flott.

Glasserte heller Heieren Schumann trekker frem en ny type betongheller som har kommet og som har et belegg, litt på samme måte som glasserte fliser.

- Vi kaller det heller med coating.

Grunnarbeidet viktigst Enten du skal legge heller eller belegningsstein, er grunnarbeidet helt avgjørende. Massene under må være godt drenerende, slik at man unngår teleproblemer.

Ifølge Heieren Schuman skal man først ha en fiberduk i bunnen, slik at de opprinnelige massene ikke blander seg med de nye massene.

HELLER: For den som er nybegynenr og skal legge hagestein, har heller sitt fortrinn på jevne overflater hvor det ikke er ujevnheter. Foto: Belegningsstein.no
HELLER: For den som er nybegynenr og skal legge hagestein, har heller sitt fortrinn på jevne overflater hvor det ikke er ujevnheter. Foto: Belegningsstein.no Vis mer

- Så skal man legge et 15 centimeters bærelag av grus og kult. Dette skal stampes godt, og til slutt legger man et lag med subbus.

Les også:
Slik legger du heller i hagen
Skifer i hagen
Finn gode interiørtips i Bonytts inspirasjonsguide
Foreldre velger navn som gir status

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

GRUNNARBEID:  Slik skal grunnen se ut før du legger hagestein. Ill.: Asak Miljøstein
GRUNNARBEID: Slik skal grunnen se ut før du legger hagestein. Ill.: Asak Miljøstein Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media