Steinrøysa ble arkitekthytte

Umulig prosjekt - unikt resultat.

HYTTE VED VANNET: De naturlige grå fargene går igjen, befriende langt fra alt det hvite som dominerer, spesielt i sjøboder og sjønære miljøer Detaljene er gamle, maritime gjenstander Foto: Lina Ikse
HYTTE VED VANNET: De naturlige grå fargene går igjen, befriende langt fra alt det hvite som dominerer, spesielt i sjøboder og sjønære miljøer Detaljene er gamle, maritime gjenstander Foto: Lina IkseVis mer

Den grå sjøboden, som ligger på en odde i Bohuslän i Sverige, var tidligere et båtverksted. Det ble bygget på midten av 1900-tallet på restene av en gammel bunker fra første verdenskrig.

Dagens eier, arkitekt Rolf Åsberg, kjøpte den gamle, slitte bygningen i 2007. Da hadde han tittet på den i 30 år.

- Beliggenheten var så fin, helt nede i vannkanten, og jeg tenkte det måtte være mulig å lage et kombinert atelier og hytte der. Heldigvis fikk jeg mulighet til å kjøpe den.

Da han og familien overtok, fant de båtformer for støping av båter. Disse har de tatt vare på, og en god venn har laget nye båter av de gamle formene.

Ville bevare utseendet Selve bygningen var uisolert og fylt med gamle dreiebenker og verktøy, og det var jordgulv. I dag er det ei lita, trivelig hytte. Innvendig er den gamle sjøboden helt bygd om. Men utvendig ser den nesten lik ut, selv om den har fått nytt panel, og vinduene og dørene er utvidet og byttet ut.

Målet med ombyggingen var å få ei funksjonell hytte og atelier, samtidig som den gamle, enkle stilen fra båtverkstedet skulle bevares. Størrelsen og proporsjonene er derfor omtrent de samme.

- For meg var det viktig å gjøre dette så enkelt som mulig. Jeg har vært arkitekt i 50 år, og har erfart at det enkle ofte er det vanskeligste å få til, sier hytteeier Rolf.

Fasaden er malt med jernvitriol for å få en grå tone som harmonerer med fjellknausene rundt hytta. Det tidligere jordgulvet er erstattet av et betonggulv. Ti menn måtte til for å få gulvet støpt.

To etasjer Innvendig er det en nedre del på 65 kvadratmeter og et loft på 25 kvadratmeter. Nede er det et stort, åpent rom med sosiale områder som kjøkken, peis og spiseplass. Der er det også toalett og dusj, og en liten kreativ arbeidsplass med muligheter for å male og tegne.

I loftsetasjen er det soveplasser og rom for avkobling. På taket av toalettrommet er det en liten soveplass for gjester.

HYTTE VED VANNET: De naturlige grå fargene går igjen, befriende langt fra alt det hvite som dominerer, spesielt i sjøboder og sjønære miljøer Detaljene er gamle, maritime gjenstander Foto: Lina Ikse
LYS OG LUFT: Det åpne området foran loftet skaper rom og luft. Det store vinduet og dørpartiet bidrar til det. Foto: Lina Ikse
SOVEPLASSEN: På loftet er det en enkel soveplass. Små vinduer gir en fin utsikt over havet rett utenfor. Foto: Lina Ikse
KIKKHULLET: Dette var opprinnelig et kikkhull i bunkeren. Den var uten vindusrute, men nå er det lagt inn isoleringsglass. Vakker granitt viser seg i ulike former både innvendig og utvendig. Foto: Lina Ikse
KREATIVT: I atelieret er det god plass til skapende virksomhet, som å male, sy eller tegne. Foto: Lina Ikse
GJESTELOFT: Toalettdøra er kledd med et stort sjøkart. Rett over toalettet er det et lite soveloft for gjester. En enkel stige opp til det lille loftet pleier å stå lent mot veggen. Foto: Lina Ikse
I STEINRØYSA: Deler av hytta er bygd inn i steinrøysa. Foto: Lina Ikse
I ETT MED OMGIVELSENE: Hytta har samme nyanser som fjellet, og smelter sammen med naturen rundt. Den ligger på en odde med steinstranda klatrende opp mot fasaden. Innenfor i vika er det ei sandstrand. Man når hytta best med båt, det er derfor nødvendig med ei solid brygge. Foto: Lina Ikse
RETT UT: På loftet er det ei vindusdør som går direkte ut til steinstranda utenfor. Herfra kan man følge vær og vind. Foto: Lina Ikse

Kjøkkenet er bygd av gjenbrukte kjøkkenskap som arkitekten og hytteeieren tegnet i 1962. De er flyttet hit etter å ha stått i en garasje i de siste 50 årene.

Tidligere var det verken vann eller elektrisk strøm her. Nå får hytta strøm fra en elkabel som er dratt over berget. Dusjen og toalettet har rennende vann, som er regnvann samlet opp i beholdere, og ledet videre derfra.

Den åpne peisen er plassert i det ene hjørnet av bergveggen, som ligger inne i hytta i første etasje. Der var det en naturlig nisje og plass til et ildsted. Peisen ble laget ved at det ble boret en kanal gjennom berget og deretter lagt ei pipe opp fra hytta.

Utsikt med bølgeskvulp Ei ny dør med vindu i gir hele loftsetasjen massevis av lys, og viser en enestående utsikt over innløpet til fjorden. Døra kan åpnes helt opp. Da hører man bølgeskvulpet, og får nesten følelsen av å sitte i en båt.

Originalplanker fra fasaden er beholdt, de er spikret opp på loftets innervegger.

- På den måten får rommet en egen identitet. Plankene er grå med litt preg av rødt, noe vinden, sjøen og regnet har gitt dem, sier Rolf.

De naturlige grå fargene går igjen, befriende langt fra alt det hvite som dominerer, spesielt i sjøboder og sjønære miljøer, mener han.

- Den hvite innredningsstilen med maritime innslag kan virke litt fantasiløs. Om vi ser på sjøboder fra før i tida, ble det brukt mørkere farger, laserte eller helt ubehandlede overflater som mørknet naturlig, sier han.

Et fristed Innredningen er en miks av funn fra auksjoner, arvede møbler og nyere rottingmøbler. Detaljene er gamle, maritime gjenstander, en del av dem var i hytta da de tok over.

Entreen har ei stor dør med glass, som gir lys inn når man åpner døra og tar bort lemmene. Alle dører og vinduer har lemmer på utsiden, så det er mulig å stenge for hytta når ingen er der. Samtidig bevares uttrykket til den gamle, enkle boden uten synlige, store vinduspartier.

Brygga, som ligger rett nedenfor hytta, er utvidet betraktelig. Nå er det plass til både egne og gjestenes båter.

RETT UT: På loftet er det en vindusdør som går direkte ut til steinstranda utenfor. Herfra kan man følge vær og vind. Foto: Lina Ikse
RETT UT: På loftet er det en vindusdør som går direkte ut til steinstranda utenfor. Herfra kan man følge vær og vind. Foto: Lina Ikse Vis mer

Båtveien er den enkleste måten å komme til stedet på, og i byggeperioden ble alt materialet fraktet med båt.

Hytteeier Rolf Åsberg reiser dit ofte alene, noe som har gitt hytta tilnavnet «Eremittstugan».

- Dette er blitt et fristed for meg, samtidig som jeg vil at det skal være et godt sted for andre å komme til. Når jeg er her alene, får jeg ro til å male og tegne - og til å fiske. Det er ingen naboer her, jeg kan være alene og uforstyrret. Stillheten er helt spesiell, de eneste lydene jeg hører, er bølgene og vinden.

Les også:
Sjekk det frekke tilbygget på hytta i Hedalen
Stor guide til smarte annekser
Her finner du den svenske skjærgårdsidyllen
Slik legger du heltregulv på hytta

Saken ble opprinnelig skrevet av Hytteliv for Klikk.no. Les her.

UNDER STEIN: Deler av hytta er bygd inn i steinrøysa.  Foto: Lina Ikse
UNDER STEIN: Deler av hytta er bygd inn i steinrøysa. Foto: Lina Ikse Vis mer