SISTE DAG: Dette var de siste turistene som fikk være på Maya Bay på øya Phi Phi Leh Island. Torsdag ble den stengt, og vil være stengt de neste fire månedene. Foto: NTB scanpix
SISTE DAG: Dette var de siste turistene som fikk være på Maya Bay på øya Phi Phi Leh Island. Torsdag ble den stengt, og vil være stengt de neste fire månedene. Foto: NTB scanpixVis mer

Turisme og forurensning

Stenger turistmagnet i håp om å redde korallrev

Thailandske myndigheter har nå stengt den populære stranda Maya Bay.

Torsdag dro de siste turistene fra Maya Bay, som ligger på Phi Phi Leh Island i Andaman-sjøen i Thailand.

Stranda, som i 2000 ble viden kjent i Hollywood-filmen «The Beach» med Leonardo DiCaprio, trenger nemlig en pause fra turiststrømmen.

Årsaken er at korallrevet utenfor stranda står i fare for å bli totalødelagt.

Kunngjøringen om å stenge stranda kom i mars. Siden har myndighetene informert om at stranda vil bli stengt fra 1. juni til oktober.

FOLKETOMT: Her er det i gjennomsnitt 4000 personer på besøk hver dag. De neste fire månedene skal det ikke være en sjel der. Foto: NTB scanpix
FOLKETOMT: Her er det i gjennomsnitt 4000 personer på besøk hver dag. De neste fire månedene skal det ikke være en sjel der. Foto: NTB scanpix Vis mer

Penger viktigst - fram til nå

Stranda skal stenges i fire måneder i et forsøk på å begrense skadene på korallrevet. Allerede er store deler av revet ødelagt og marinbiologer rapporterer om at livet under vannoverflata er så godt som borte.

Håpet er at korallrevet «blir seg selv» igjen, så godt det lar seg gjøre på den korte tiden.

Thailand er et yndet turistmål og myndighetene forteller at de sliter med å balansere fortjeneste og bevaring av naturen i turiststrømmen. I et forsøk på å ta vare på begge deler, er det bestemt at stranda vil bli stengt i en periode hvert år, skriver nyhetsbyrået AP.

Korallrev: FORSKERE VED QUEENSLAND UNIVERSITY OF TECHNOLOGY HAR FOR FØRSTE GANG FANGET PROSESSEN SOM FORÅRSAKER BLEKING AV KORALLER. 95 PROSENT AV DEN NORDLIGE DELEN AV GREAT BARRIER REEF ER ALVORLIG BLEKET, NOE SOM KAN FORÅRSAKE AT REVET DØR. Video: DagbladetVis mer Vis mer

Noen av årsakene til at korallrevene har blitt ødelagte, er på grunn av alle båtene som kaster anker i bukta, drivstoff fra båtene og søppel. En annen kilde til miljøskadene, er bruken av solkrem.

- Jeg har forsøkt å presse myndighetene til å stenge i mange, mange år, men turistindustrien er viktig i Thailand, og vi trenger mye penger. Tidligere har ikke så mange lyttet, sier Thon Thamrongnawasawat, marinforsker og medlem av Thailands nasjonale komité for miljøutvikling, til AP, og fortsetter:

- Det burde ha vært gjort for ti år siden, men nå skjer det i det minste.

Forstår stengingen

Turister som besøker stranda i dag, blir henvist til andre steder på øya, og det blir heller ikke lov for båter å kaste anker utenfor stranda. Også båtførerne må finne seg et annet sted å «parkere».

Turistene som var til stede den siste dagen, forteller til nyhetsbyrået AP at de forstår hvorfor stranda stenges.

- Det er mye mennesker her. Regjeringens plan om å stenge stranda for noen måneder er naturlig, siden havet trenger en pause og en sjanse til å gjenopprette seg, slik at neste generasjon kan få et bedre og enda vakrere reisemål, sier Shi Pengfei, som er fra Kina, til nyhetsbyrået.

Lokalbefolkningen som er bosatt på øya, forstår at stranda stenges, men for butikkene og hotellene kan de neste fire månedene by på økonomiske utfordringer.

Lederen for den lokale næringslivsorganisasjonen på øya, Watrapol Jantharo, sier at han skulle ønske at regjeringen varslet lokalsamfunnet litt tidligere. Han forteller Maya Bay er for turistnæringen som «et risfelt er for en bonde».

Grense på 2000

Når stranda åpner igjen i oktober, kommer myndighetene til å sette en grense på antall besøkende til 2000 personer om dagen. Hvilket er halvparten av antallet besøkende i dag.

Ifølge AP var det først for tre år siden arbeidet med å bevare livet under havoverflata begynte. Det er flere andre strender i landet som er stengt, som Koh Yoong, på naboøya Phi Phi Island. Thailand er ikke det første landet som må se seg nødt til å stenge enkelte strender.