SPEKESALAT:  Det må ikke være rømme og flatbrød til spekematen. Lag en deilig salat med for eksempel spekeskinke, tynne skiver spekepølse, grønn asparges og parmesan. Foto: METTE MØLLER
SPEKESALAT: Det må ikke være rømme og flatbrød til spekematen. Lag en deilig salat med for eksempel spekeskinke, tynne skiver spekepølse, grønn asparges og parmesan. Foto: METTE MØLLERVis mer

St.hans må ikke være grillmat. Jazz opp spekematen

Fenalårsalat, spekepizza og jordbær i spekemat.

Det er St.hans og selv om omgivelsene dine skriker etter grillmat, er det lov å vurdere noe annet - for eksempel spekemat.

Unorsk vri Spekemat er norsk St.hans tradisjon. Gjerne sammen med rømmegrøt.

Salt og fett, tenker du kanskje. Da bør du gi det spekematen en ny sjanse. Det finnes mye norsk spekemat som er akkurat passe salt, ikke for fet og ikke for tørr, for den saks skyld.

SALT OG SØTT: Jordbær med spekeskinke og pepperrotkrem er en uvanlig kombinasjon som mange vil like. Server gjerne som fingermat sammen med velkomsdrinken. Foto: METTE MØLLER. 

Foto:Mette Møller/Dagbladet
SALT OG SØTT: Jordbær med spekeskinke og pepperrotkrem er en uvanlig kombinasjon som mange vil like. Server gjerne som fingermat sammen med velkomsdrinken. Foto: METTE MØLLER. Foto:Mette Møller/Dagbladet Vis mer

Hva med fenalår og krem av blåost?

Flatbrød og eggerøre er ikke saliggjørende for alle. Heller ikke rømmegrøt. Dropp grøten. Bunkre heller meloner, feta, urter, asparges og annet grønt.

Går du for utenlandske varianter, er butikkene fulle av spanske Fuet-pølser og vellagret serranoskinke.

Leter du litt, finner fransk charcuterie, parmaskinker og milde italienske pølser.

Melon og feta Spekeskinke med melon er en klassiker, men det skal ikke mye fantasi til å jazze opp kombinasjonen. Hva med å bruke vannmelon istedet for honningmelon, toppet med rødløk og en god fetaost?

Eller servere spekeskinka sammen med avkjølt melonsuppe, slik kokken Charlotte Mohn gjør

Skinner sola, er litt salt perfekt. Gjør som spanjolene, server en kald gazpacho-suppe med skinke og godt brød til. Da blir du akkurat passe mett. Oppskrift finner du nedenfor.

Er du ved en stekovn, overrask store og små med Arne Brimis deilige pizza med spekeskinke (se oppskrift).

Speke-forett Vil de rundt deg på død og liv ha grillmat, kan du gjøre som Charlotte Mohn; servere spekeskinka som fingermat.

Spekeskinke er perfekt appetittvekker, gjerne til bobler, mener hun.

Det samme gjelder fenalår, mener Dagblad-kokk Arne Brimi, som gjerne bruker den i salater.

Mohn serverer spekeskinke som wrap rundt jordbær og deilig pepperrotkrem (se oppskrift) som første post på programmet.

Genialt. Så får grillentusiastene sitt etterpå.