+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Stikker som en symaskin, og konsekvensene kan bli fatale

Disse insektene må du se opp for i sommer.

FÆRRE VEPS: - Det var mye veps i fjor, noe som tyder på at det blir færre i år. På grunn av fjoråret, var det mange dronninger på våren i år. Da tror jo folk det blir mye veps, men det er motsatt, sier Frode Ødegaard i Norsk institutt for naturforskning (NINA).
FÆRRE VEPS: - Det var mye veps i fjor, noe som tyder på at det blir færre i år. På grunn av fjoråret, var det mange dronninger på våren i år. Da tror jo folk det blir mye veps, men det er motsatt, sier Frode Ødegaard i Norsk institutt for naturforskning (NINA).Vis mer

(Dagbladet): - Det interessante med vepsen, er at den har topper annenhvert år - og det ser ut til å være i partallsår, sier forsker Frode Ødegaard i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Han har utarbeidet årets vepsevarsel, hvis budskap kan være til glede for de mest fryktsomme. Men selv om sommeren ligger an til å bli bedre enn i fjor i vepsesammenheng, kan høsten by på større utfordringer.

- I august går bolene i oppløsning, og vepsene surrer rundt uten å vite hvor de skal gjøre av seg, forklarer Ødegaard.

- Fatale konsekvenser

- Ei vepsedronning kan legge mange egg, og utpå høsten kan man finne bol med flere hundre veps. Disse kan fort bli plagsomme ettersom de langt ifra er ufarlige. Vepsestikk kan gi fatale konsekvenser dersom allergiske reaksjoner oppstår og de ikke blir behandlet, påpeker forsker Arnstein Staverløkk i NINA.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.