Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Stine (18) trodde spiralen var helt sikker

Skal være 99 prosent sikker, men Stine ble gravid likevel.

BLE GRAVID: - Ikke alle gode ting i livet er godt planlagt. Vår datter er et bevis på det, sier Stine. Foto: PRIVAT
BLE GRAVID: - Ikke alle gode ting i livet er godt planlagt. Vår datter er et bevis på det, sier Stine. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En spiral har mer enn 99% sikkerhet mot graviditet. Vi har møtt kvinnene bak de siste desimalene.

Morgenkvalme l Stine Olsby var 18 år gammel, da hun fant ut at hun var gravid.

- Dette kan bare ikke være mulig, tenkte hun. Flere måneder tidligere hadde hun fått satt inn en hormonspiral og fikk beskjed om at denne prevensjonsmetoden hadde en sikkerhet på cirka 99%

Menstruasjonen hadde vært fraværende en periode, men Stine tenkte at dette sikkert hadde sammenheng med spiralen.

Men da hun i flere uker hadde vært kvalm om morgenen, fikk hun en følelse av at noe var galt.

En graviditetstest bekreftet hennes mistanker og etterlot ingen tvil: Hun var 7 uker på vei.

Fikk sjokk - Jeg ble veldig overrasket, egentlig litt sjokkert. For jeg fikk jo beskjed om at spiralen var en veldig sikker prevensjonsmetode. Så da tenkte jeg ikke på at jeg likevel kunne bli gravid, forteller hun.

Og tanken på å bli mamma var først ganske fjern.

- Jeg var jo bare 18 år, og å få barn nå var absolutt ikke planen, forteller hun.

Hennes kjæreste var like overrasket. De ble likevel enige om at de ville ha dette barnet.

I svangerskapsuke 10 ble spiralen fjernet på gynekologisk avdeling.

- Det gikk helt greit å fjerne spiralen, det var ingen komplikasjoner og jeg var aldri redd for at spiralen kunne ha være skadelig for fosteret på noe vis, sier Stine.

Gikk greit Ultralydundersøkelsene viste at alt stod bra til med fosteret, og Stine opplevde et fint svangerskap og en fødsel som gikk veldig greit.

I dag er de foreldre til ei jente på 3 år.

FIKK SJOKK: 99% sikker var ikke nok for Stine Olsby. Foto: PRIVAT
FIKK SJOKK: 99% sikker var ikke nok for Stine Olsby. Foto: PRIVAT Vis mer

- Livet handler ikke alltid om de enkleste utveiene. Jeg var sammen med barnefaren, og fire år etter er vi fortsatt sammen og foreldre til verdens fineste datter på 3 år. Vårt eget, lille mirakel, avslutter Stine sin historie.

Hormonspiralen falt ut Stines historie er ikke unik. Da Mammanett etterlyste kvinner på vår Facebookside som hadde opplevd å bli gravide, på tross av spiralbruk, fikk vi i løpet av kort tid 5 henvendelser.

En av kvinnene forteller til Mammanett at hun opplevde at hennes hormonspiral regelrett falt ut. Hun kontaktet lege, men han kunne ikke gi henne noe svar på hvorfor den hadde falt ut.

Det viste seg også at hun rett før dette hadde blitt gravid. Noen uker senere spontanaborterte hun.

Valgte abort En trebarnsmor forteller at hun opplevde å bli gravid, selv om hun brukte kobberspiral.

- Min yngste sønn var 10 måneder, og vi hadde ingen planer om å få flere barn. Vi skulle også gifte oss kort tid etter jeg oppdaget at jeg var gravid, og timingen var veldig dårlig, forteller kvinnen som ønsker å være anonym.

Den uventede graviditeten var dessverre ingen gledens nyhet for paret som bestemte at abort var det eneste rette.

Aborten ble gjennomført, og de fikk beskjed om at fosteret var 5-6 uker gammelt.

Legen på sykehuset mente at spiralen satt for langt ned og at det var derfor den ikke fungerte slik den skulle.

Dype spor Hendelsen satte dype spor i kvinnen.

- Da jeg dro på sykehuset den var jeg oppløst i tårer! Dette skulle ikke skjedd, jeg hadde jo beskyttet meg fra det... Trodde jeg.

- Lenge tenkte jeg på det tunge valget jeg måtte gjøre og tenkte ofte at det kanskje var et forhastet valg på grunn av omstendighetene rundt, men så måtte jeg nekte meg selv å tenke slik. Valget ble tatt og jeg kan ikke pine meg selv med slike tanker, forteller hun.

Og det er helt uaktuelt for henne å bruke hormonspiral igjen.

- Jeg kommer ikke til å bruke spiral da jeg ikke klarer å stole på det. Nå skal mannen min til pers og sørge for at det ikke blir flere barn hos oss, avslutter hun. 

Måtte operere En annen kvinne som kontaktet oss forteller at hun fikk satt inn spiral etter at hun fikk sitt første barn. Tre måneder senere fikk hun bekreftet med ultralyd at spiralen lå på plass der den skulle.

Åtte måneder senere oppdaget hun at hun var gravid. Spiralen var tilsynelatende forsvunnet.

Først da babyen var født, og moren ble undersøkt med røntgen fant man ut av mysteriet.

- Det viste seg at spiralen hadde gått gjennom livmoren og lå i magen min. Den ble operert ut da 10-12 uker etter fødselen med kikkhullskirurgi. Alt gikk bra, men har ikke satt inn ny spiral. Ble litt skeptisk for å si det sånn, forteller hun.

Sikkert som sterilisering - Risikoen for graviditet er 4/1000 - det samme som etter sterilisering, forteller gynekolog Kevin Oppegaard, som er styremedlem i Norsk Gynekologisk Forening.

Hjørdis Jølsum er farmasøyt og produktsjef for Mirena, den eneste hormonspiralen på markedet i Norge, forsikrer oss også om at hormonspiralen har en meget god sikkerhet.

- Pearl Index for hormonspiralen er ca 0,2 det vil si at det er på linje med sterilisering av kvinner.

Kobberspiralen har en noe lavere sikkerhet.

- Pearl Index på kobberspiral blir fra WHO angitt å være 0,8. Markedet for kobberspiraler er synkende i Norge. Kobberspiraler blir mest brukt i Asia og utviklingsland, forteller Jølsum. 

Spiralen må ut - Risikoen for spontanabort øker ved inneliggende spiral, forteller gynekolog Oppegaard.

- Hvis en kvinne blir gravid med hormonspiral på plass, bør hun få fjernet den så snart som mulig. Hvis spiralen forblir på plass under graviditet, øker risikoen for spontanabort, infeksjon eller for tidlig fødsel, tilføyer farmasøyten.

Ikke fosterskader Hormonet i hormonspiralen frigjøres i livmoren. Dette betyr at fosteret lokalt utsettes for relativt høye hormonkonsentrasjoner, men mengden hormon som overføres gjennom blod og morkake er liten.

- Det er ikke rapportert noen fostermisdannelser ved inneliggende hormonspiral. Kobberspiral har muligens økt risiko for misdannelser og anbefales fjernet ved graviditet, forteller Oppegaard.

- Hormonspiral er den tryggeste, sikreste prevensjonsmiddel for kvinner med færrest uønskede bivirkninger, understreker gynekolog Oppegaard til Mammanett.

LES OGSÅ: Stine(21) fødte alene på badet

Kom til verden i en rakettfart

GYNEKOLOG: Risikoen for spontanabort øker ved inneliggende spiral, ifølge gynekolog Kevin Oppegaard. Foto: Lieve Blancquaert
GYNEKOLOG: Risikoen for spontanabort øker ved inneliggende spiral, ifølge gynekolog Kevin Oppegaard. Foto: Lieve Blancquaert Vis mer

Halvparten deler graviditeten før ni uker

10 ting du ikke sier til gravide

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!