FIKK SLAG: Datteren Stine var redningen da Birgit Lorentzen lå hjelpeløs på gulvet etter å ha fått slag. Foto: M. Reinnes
FIKK SLAG: Datteren Stine var redningen da Birgit Lorentzen lå hjelpeløs på gulvet etter å ha fått slag. Foto: M. ReinnesVis mer

Stine (7) reddet mammas liv

Det er ikke bare nødnummeret som er lurt å lære barna.

Det var en helt vanlig morgen hjemme hos familien i Tromsø da Birgit Lorentzen plutselig falt om på soverumsgulvet idet hun skulle stå opp.

Klarte ikke snakke - Jeg mistet helt kontakt med meg selv, jeg kunne verken prate eller tenke, sier hun til Foreldre & Barn.

Dunket fra mammas fall får datteren Stine Reinnes (7) til å reagere. Hun springer opp på soverommet og finner moren på gulvet, livstruende syk og ute av stand til å kommunisere klart til datteren.

Finner 113 i telefonkatalogen - Stine løp først og hentet penn og papir til meg for at jeg skulle skrive hva som var galt, men det klarte jeg heller ikke, sier Birgit.

Den lille jenta tenker kjapt, finner fram telefonkatalogen og ringer nødtelefonen, 113.

- Stine fikk beskjed om å gi meg telefonen for å prate med AMK-operatøren i den andre enden, men det som kom ut av munnen min, var rett og slett uforståelig, sier Birgit Lorentzen.

Ambulanse på fem minutter Ved å høre Birgit i telefonen kan operatøren slå fast at firebarnsmoren har fått slag og trenger øyeblikkelig hjelp. Stine får beskjed om at de skal sende en ambulanse, og bare fem minutter seinere er den på plass.

Stine, som da var sju år gammel, reddet mammas liv.

Lærte nødnummer i barnehagen Stine hadde lært nødnummeret i barnehagen, og familien hadde også pratet om det hjemme.

- Hun satt ofte på kontoret til faren og bladde i telefonkatalogen, og kunne fortelle oss om de forskjellige numrene, forteller mamma Birgit, som synes at datteren reagerte svært raskt da det sto om mammas liv.

- Klokka var halv åtte da jeg sto opp, og bare ti minutter seinere mottok AMK-sentralen nødsamtalen fra Stine, sier mamma Birgit.

- Jeg husker at jeg klarte å legge på flere ganger etter at Stine hadde slått 113 og gitt meg røret. Til slutt ringte hun selv!

Oppdaget hjertesykdom I dag kan Birgit fortelle at hun er glad for at hun fikk slaget den morgenen med Stine til stede. Under operasjonen oppdaget legene at hun hadde et hull i hjertet, og Birgit gjennomgikk nok en stor operasjon like etter den første.

- Før slaget hadde jeg visstnok vært i faresonen for å få slag nærmest for hver gang hjertet slo. Med andre ord ville jeg fått slag før eller siden uansett, forteller hun.

Vanskelig å forstå barnet Jens Leirvåg jobber som sykepleier og AMK-operatør, og kan fortelle at han til tider opplever at barn ringer 113 fordi foreldrene er akutt syke eller skadet.

- Det kan være vanskelig for oss å forstå hva som har skjedd med mammaen eller pappaen, avhengig av språkevnen til barnet. Men hvis vi får inntrykk av at den voksne ikke kan snakke selv, antar vi det er noe akutt og sender ambulanse på utrykning.

- I noen tilfeller ringer barnet fordi det snakker bedre norsk enn foreldrene sine, sier Leirvåg til Foreldre & Barn.

Små barn «tulleringer» Han har ingen tall på hvor mange barn som ringer AMK-sentralen hvert år, men opplever et økt antall av «tulleringere»

- Også mindre barn som ikke kan snakke, ringer innimellom. De sitter antagelig og leker med en mobiltelefon, og vi får ikke respons i andre enden. Da pleier vi å ringe opp igjen og snakke med foreldrene - så sant vi har tid, sier Jens Leirvåg.

- Foreldre bør ha en alvorsprat med barn angående alle tre nødnumrene. Det er viktig at barnet forstår at de ikke skal tulleringe, understreker AMK-operatøren.

Si 1-1-3, ikke 113 Leirvåg mener at det kan være en utfordring å få barnet til å huske nødnumrene. For eksempel kan «1-1-3» uttalt som «hundre og tretten» lett forveksles med 10013.

- Den enkleste måten å få barnet til å huske nummeret på, er å si «én-én-tre», anbefaler Leirvåg.

Tegne politi-, brann- og sykebil Et annet forslag er å få barnet til å tegne en ambulanse, en brannbil og en politibil på et ark. Tegningen henges opp ved hustelefonen eller en annen sentral plass i huset. Under hver bil skriver barnet eller en voksen telefonnummeret.

Øv på nødssituasjoner Jens Leirvåg anbefaler også at foreldre øver på en nødssituasjon i form av rollelek hjemme.

- Slik kan barnet lettere gjenkjenne en nødssituasjon når den oppstår, sier han.

Lær barnet enkel førstehjelp Dersom den skadde ikke er våken, bør barnet vite hvordan det får den voksne over på siden i stabilt sideleie og løfte haken slik at luftveiene åpnes.

- Barnet må også læres at i slike situasjoner må de låse opp ytterdøren dersom den er låst, og aldri legge på samtalen med AMK-sentralen før de får beskjed om det. Ofte er det greit å holde kontakten med barnet til ambulansen kommer fram, forklarer Jens Leirvåg.

- Etter at barnet har ringt, kan man også få barnet til å varsle en nabo for å få ytterligere hjelp.

Les også:

Melk kan være bra mot hjertesykdom og slag
Førstehjelp på barn
Når skal du ta med barnet til legevakten?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TELEFONDILLA: Stine Lorentzen satt ofte på kontoret til faren og bladde i telefonkatalogen da hun var yngre. Foto: M. Reinnes
TELEFONDILLA: Stine Lorentzen satt ofte på kontoret til faren og bladde i telefonkatalogen da hun var yngre. Foto: M. Reinnes Vis mer