BEST ENKELT: Sonja Lee kokkelerer med enkle, men gode råvarer. Kongekrabben skal grilles, og reddikene skal spises med dipp.
 Foto: JACQUES HVISTENDAHL
BEST ENKELT: Sonja Lee kokkelerer med enkle, men gode råvarer. Kongekrabben skal grilles, og reddikene skal spises med dipp. Foto: JACQUES HVISTENDAHLVis mer

Stjernekokk Sonja Lee lager bare mat du fint kan lage selv

Skal ikke være mystisk, du bare slenger det på grillen.

HURUM(Dagbladet): - Jeg føler at kunsten bak matlaging er blitt omgitt av mystikk. Det skal være så komplisert å lage mat. Det er ikke det, presiserer kokk Sonja Lee. 

Hun snur seg når hun hører knasingen i grusen bak seg. Det er en mor og hennes barn som har tatt turen til Villa Malla.

- Velkommen, sier Sonja Lee.

Over hele verden Hun har arbeidet på flere restauranter over hele verden og gitt ut flere kokebøker.

Hun har jobbet som kokk i blant annet Monaco, Storbritannia og Frankrike. I 2000 åpnet hun Magma i Oslo som hun drev til 2006. Hun har også gitt ut kokebøkene Sesonger (2001) og Saus (2007).

I dag jobber hun med Villa Malla, som ble åpnet på Filtvet på Hurum i 2007.

Åpent rom Det er mye å velge mellom på Villa Malla.

- Villa Malla er ingen restaurant, men et åpent rom for allmennheten. Jeg liker dette bedre. Det er ingen krav om fine klær eller spiseplikt, sier Lee.

REDDIKSALAT. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
REDDIKSALAT. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Dagbladets meny består av sjømat, kjøttmat og vegetar. Kjøttet skal grilles og tilbehøret bare blandes sammen.

- Det er ikke så lett å få tak i kongekrabbe som ikke er kokt på forhånd. Men det går om du sier fra en dag i forveien i butikker som selger sjømat, sier hun.

- Alt jeg lager kan du finne ingredienser til i en god dagligvarebutikk, sier Lee.

Skal grilles Også krabba skal grilles. Til skallet har skiftet farge til rød, da er kjøttet ferdig. Det er lite mystikk over maten som blir laget, og det er ikke negativt.

GRILLET KONGEKRABBE. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
GRILLET KONGEKRABBE. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Grillet kongekrabbe og grillet svinenakke er naturlige hovedretter, og om du vil starte eller runde av med reddiker med auberginesalsa og humus, ja det er ditt valg.

Den grillede kongekrabben serveres med hjemmelaget majones, og den grillede svinenakken med harissa og fikenkompott. Om du ønsker poteter, ris eller en salat til, funker det også bra.

GRILLET SVINENAKKE. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
GRILLET SVINENAKKE. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

- Det folk flest søker i dag skal ikke bare handle om maten, men hele opplevelsen, sier Sonja Lee