Stjernetreff da Morten Harket gransket Tesla Model S

Flere hundre nordmenn har forhåndsbestilt elbilen.

STJERNETREFF: Morten Harket og Frederic Hauge med Tesla Model S. Se og hør dem i videoen. FOTO: Geir Svardal
STJERNETREFF: Morten Harket og Frederic Hauge med Tesla Model S. Se og hør dem i videoen. FOTO: Geir SvardalVis mer

Det ble et sjeldent stjernetreff da tidligere A-ha-vokalist Morten Harket dukket opp under åpningen av Tesla Oslo i Verkseier Furulundsvei 16.

Popstjernen var der for å møte en annen stjerne - Tesla Model S. Flere hundre nordmenn har forhåndsbestilt denne elbilen, og de første får den tidlig neste år, til priser som gjør den absolutt konkurransedyktig i premiumsegmentet.

Morten Harket, som kom i en Tesla Roadster sammen med Bellona-sjef Frederic Hauge, er faktisk en gammel miljøkriger.

- Jeg er opptatt av alt som berører naturen. Å ta hensyn til naturen handler om vår egen fremtid, forklarte Harket.

Det går knapt an å snakke om elbiler uten å snakke om de sterke elbil-insentivene som finnes i Norge (fri for engangsavgift og moms, adgang til kollektivfelt, gratis bomring-passering m.m.).

Bellona startet denne kampen, for 25 år siden. Og sammen med Bellona og Hauge foretok Harket diverse sprell i en ombygget Fiat Panda Larel elbil rundt 1990, for å sette fokus på at elbilen burde få insentiver den senere til gangs har fått.

- Og disse insentivene er det viktig at myndighetene ikke rører. Det ville være helt uforståelig og ansvarsløst om disse ble fjernet i nærmeste fremtid, fastslo Harket.

Harket lot seg begeistre av Model S. Men modellen er likevel ikke aktuell for ham.

- Jeg bor på landet, og må ha noe med større bakkeklaring. Derfor er jeg mer interessert i en elbil som Tesla Model X.

Oslo El-Taxi Også Bellona og Fredric Hauge vil verne om elbil-insentivene.

LEKKER: Model S gjør ikke vondt i øyet! FOTO: Geir Svardal
LEKKER: Model S gjør ikke vondt i øyet! FOTO: Geir Svardal Vis mer

- Vi krever at insentivene skal inn i Klimameldingen og være med i et bredt klimaforlik i Stortinget, og vare frem til 2020 eller til 100 000 elbiler er solgt, fortalte Hauge.

Bellona-lederen røpet samtidig at miljøstiftelsen er i gang med et større samarbeidsprosjekt med Oslo Taxi, for å få elbiler inn i hovedstadens drosjepark.

Forbannet Til åpningen av Tesla Oslo kom også kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal og rådgiver for miljø og politikk, Christina Bu.

Også damene lot seg begeistre av en elbil som ikke akkurat er formet som en kasse.

SINT: Kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF er sint på myndighetenes vakling i insentivspørsmålet. Men smiler når hun setter seg inn i Model S. FOTO: Andreas Handeland
SINT: Kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF er sint på myndighetenes vakling i insentivspørsmålet. Men smiler når hun setter seg inn i Model S. FOTO: Andreas Handeland Vis mer

- Nissan Leaf startet en ny æra for elbilene, og Tesla Model S tar det et skritt videre. Selv om dette er en dyr bil, er den et reelt og lekkert alternativ for mange, mente Sagedal.

I ryggen hadde de en fersk pressemelding fra NAF, laget på bakgrunn av tirsdagens elbil-insentiv-artikkel i Dagbladet. NAF er nemlig irriterte på myndighetenes vakling i forhold til elbil-insentivene.

- Dagbladets sak handlet om noe NAF har et stort fokus på nå. Medlemmene våre er usikre i forhold til elbil, så nå må vi få en forpliktende politikk. Vi trenger en trygghet for at insentivene varer lenge nok, slik at vi kan få inn elbilen andre steder enn i Asker og Bærum, fastslo Sagedal.

EKSTRA-ROM: Bagasjeplassen i Model S er formidabel. Også under panseret kan du slenge et par golfbager. FOTO: Geir Svardal
EKSTRA-ROM: Bagasjeplassen i Model S er formidabel. Også under panseret kan du slenge et par golfbager. FOTO: Geir Svardal Vis mer

NAF gjorde for øvrig i fjor en undersøkelse blant sine over 500 000 medlemmer, og hele 22 prosent svarte at de ville vurdere en elbil neste gang de skulle kjøpe bil. Et overraskende stort tall.

Det var ordfører Fabian Stang som åpnet Teslas senter i Oslo. I denne videoen kan du se ordføreren klippe snora, samt bli med inn i Tesla Model S sammen med Morten Harket og Frederic Hauge!

Les også: Alt om elbil
Elbilen som ikke går tom for strøm
Bilen du må ro
Firehjulsdrevet miljøskjønnhet

Saken ble opprinnelig skrevet av Vi Menn for Klikk.no. Les her.

SUPER-PAD: Sjekk infosentralen. En touch screen-skjerm på størrelse med Ullevål stadion! FOTO: Geir Svardal
SUPER-PAD: Sjekk infosentralen. En touch screen-skjerm på størrelse med Ullevål stadion! FOTO: Geir Svardal Vis mer